Zoeken

Zoeken sluiten

Minimalisme

dinsdag 26 januari 2021

Als samenleving hebben we de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We kunnen kiezen uit duizenden smartphones, we kunnen kijken naar enorme tv’s, kunnen op vakantie naar de andere kant van de wereld… Sommige mensen krijgen het gevoel dat ze het te druk hebben; dat hun leven zich steeds meer vult met nutteloze spullen en taken. Ze hebben behoefte aan meer ruimte en tijd. Minimalisme beantwoordt aan die behoefte. Deze levensstijl is dan ook steeds meer in trek. Het is een mooi antwoord op het overweldigende en gehaaste karakter van deze maatschappij.

In dit stuk lees je wat minimalisme precies is, en hoe je het in kunt zetten om minder stress te ervaren in je dagelijks leven.

minimalist

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is minimalisme?

Minimalisme is een middel om je van de overbodigheden in je leven te bevrijden, je op het wezenlijke te richten, en geluk, voldoening en vrijheid in je leven te ervaren. Het is een middel om terug te komen bij je essentie.

Je minimaliseert door te vereenvoudigen, te consuminderen en te ontspullen. Je zegt ‘nee’ tegen het overbodige, en ‘ja’ tegen het betekenisvolle. Volgens twee voorvechters van minimalisme, Joshua Fields en Ryan Nicodemus, voorzien deze vijf pijlers je leven van betekenis:

 1. Gezondheid: eet goed, beweeg en slaap goed
 2. Relaties: werkelijke verbinding
 3. Bezieling: je passie leven
 4. Groei: groeien als mens, zelfontplooiing
 5. Betrokkenheid: wat geef je aan de wereld?

In het lijstje staat dus niet ‘een grote auto rijden’, of ‘veel erkenning krijgen‘. Zijn deze vijf pijlers voor jou ook belangrijk? Welke twee zou je kiezen als belangrijkste?

Wat zijn de voordelen van minimalisme?

Wanneer je overbodige zaken uit je leven verwijdert, ontstaat er ruimte om te reflecteren op wat voor jou echt van betekenis is. Hoe wil jij je dagen vullen? Dat is de basis van minimalisme als levensstijl. Hier volgen enkele voordelen van minimalisme:

 • Je houdt meer geld over. Aangezien je minder spullen koopt, kun je makkelijker geld sparen.
 • Je maakt je minder zorgen. Wie bewust leeft, voelt zich minder geleefd. Je hebt dan goed zicht op wat voor jou belangrijk is, en dat geeft rust. Je zult haast automatisch minder gaan piekeren.
 • Minder jaloezie. Wanneer jij er bewust voor kiest om genoegen te nemen met minder, dan val je minder snel ten prooi aan negatief vergelijken. Een vriend van je kan een mooie auto rijden, maar jij hebt een andere keuze gemaakt.
 • Je hebt meer tijd. Aangezien je minder zorg hoeft te dragen (onderhoud) voor allerlei spullen, houd je opvallend veel tijd over.
 • Minder keuzestress. Minimalisme is de keuze om genoegen te nemen met minder. Veel keuzes zijn dus niet eens meer aan de orde. Welke van je drie T-shirts zal je vandaag eens aandoen?
 • Meer rust. Uiteindelijk geeft minimalisme rust. Wanneer je minder hebt en doet, raak je minder snel overprikkeld. Je leven wordt overzichtelijker, en je krijgt daardoor steeds meer het gevoel dat je de controle hebt.

Word je al enthousiast van de mogelijkheden van minimalisme, maar vraag je je nog af hoe dat er dan concreet uitziet? Daarover gaat de volgende alinea.

minimaliseren

Stress verminderen door te minimaliseren

Uit bovenstaande voordelen blijkt dat minimalisme een mooi middel kan zijn om stress te verminderen. Met deze tips breng je dat direct in de praktijk.

Tip 1: Koop minder spullen

Wees vanaf nu heel bedachtzaam en kritisch voordat je iets nieuws koopt. Heb je het écht nodig? Geef jezelf een week bedenktijd en vraag jezelf dan nogmaals af of je het ding echt nodig hebt. Als je het na een week weer vergeten bent, dan weet je genoeg. Koop alleen dingen die je leven echt verrijken.

Dit is met een reden de eerste tip. Spullen maken ons onbewust ontzettend zenuwachtig. We raken overprikkeld en denken steeds maar iets te moeten doen. Door je leven te vereenvoudigen wat betreft spullen, kun je al snel meer rust ervaren.

Tip 2: Besteed je geld aan ervaringen

Er is natuurlijk niets mis met geld uitgeven. Geef je geld uit aan bijzondere, fijne of betekenisvolle ervaringen. Ga bijvoorbeeld naar de sauna of bioscoop met een goede vriend. Zo zorg je ervoor dat je echt van het leven kunt genieten, wat je stresslevels verlaagt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 3: Minder je sociale media gebruik

In het sociale media landschap is het momenteel erg druk. Ook hier kun je minimalisme toepassen. Kies bijvoorbeeld voor slechts één platform, of besluit slechts 15 minuten per dag aan sociale media te besteden. Deze media bestaan uit prikkels waar jij niet bewust voor kiest. Vaak zie je mensen berichten delen waarin ze laten zien hoe bijzonder hun leven is. Dit kan je ontevreden maken, terwijl je juist aan het proberen bent om je tevreden te voelen met wat je hebt.

Tip 4: Breng de obstakels in kaart

Waardoor heb jij nu weinig tijd of geld? Wat kost jou meer dan dat het je oplevert? Dat kan bijvoorbeeld je hypotheek zijn. Sommige minimalisten kiezen er radicaal voor om hun huis te verkopen, om daarna in een tiny house te gaan wonen. Waar het om gaat, is dat je nadenkt over jouw obstakels. Hoe komt het dat je het druk hebt? Hoe kun je je obstakels wegnemen? Probeer creatief te zijn.

minimalisme betekenis

Tip 5: Minder het aantal sociale afspraken

Het is gezond om af en toe alleen te zijn. Dan kun je contact maken met wat er allemaal in je omgaat. Als we steeds onder de mensen zijn, hebben we hier geen ruimte voor. Plan dus wat minder afspraken in, zodat je agenda wat leger blijft, je je minder hoeft te haasten, en je goed kunt voelen of je op de goede weg bent. Voor sommige mensen in alleen zijn een beetje ongemakkelijk, maar probeer het toch.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie: minimalisme als levensstijl

Als jij geen prioriteiten stelt, dan zullen anderen dat voor je doen. Minimalisme helpt je om het stuur van je leven stevig vast te grijpen om zo rust in je hoofd te creëren. Je gaat bewust onderzoeken waar je ‘nee’ en ‘ja’ tegen wilt zeggen. Je kunt dit vergelijken met het volledig leegmaken van je bureau. Vervolgens ga je opnieuw bedenken hoe je die wilt inrichten. Veel plezier!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven