De zomervakantie is ten einde, de scholen zijn weer begonnen, het drukke werkleven start weer op. We hebben fantastisch weer gehad deze zomer maar nu is het toch echt tijd weer terug te pakken naar ritme en structuur. Ook al is de zomer voor velen een tijd van ontspanning, het kan heel fijn zijn je structuur en regelmaat terug te pakken. Alleen kijkt niet iedereen uit naar de drukke maanden die weer voor de deur staan. Laat staan dat het voor iedereen makkelijk is het normale ritme weer op te pakken. Het kan aardig wat stress teweegbrengen, vooral als je ook schoolgaande kinderen hebt. In dit blog geven we je een aantal handige tips voor minder stress.
‘Terug in je ritme’ stress.
Het is niet vreemd wanneer je in je vakantie je ritme een beetje kwijt bent geraakt. De mooie zomeravonden nodigden niet echt uit vroeg naar bed te gaan. Je bent misschien op vakantie geweest of hebt met leuk gezelschap van de prachtige zonsondergangen genoten. Een stuk minder stress dan anders. Nu moet je van de een op andere dag terug in je strakke ritme. Ook als je niet naar school gaat of werkt is het fijn een gezond dagritme aan te houden. Terug in dat ritme komen gaat niet altijd zonder stress. Een structuur loslaten gaat namelijk makkelijker dan een structuur opnieuw aanleren. Naast een gezonde portie motivatie heb je hier ook discipline voor nodig, en die is soms ver te zoeken na een paar weken rust.
Stress na rust is medisch verklaarbaar.
Het klinkt misschien vreemd maar stress na je vakantie of vrije weken is medisch te verklaren. Je maakt een aantal stofjes aan in je hersenen die jou een gevoel van geluk of plezier geven. Endorfine, Serotonine en Dopamine zijn onze zogenoemde ‘stofjes van geluk’. Wanneer jij een aantal weken andere dingen hebt gedaan dan werken, of niet naar school bent geweest, heb je vanzelf minder stress. Vaker dan anders samen zijn met je dierbaren en doen wat je leuk vindt vergroot automatisch de afgifte van deze stofjes. Ook wordt er tijdens vakantie meer alcohol gedronken en verdovende middelen hebben ook veel invloed op de gelukshormonen.
Vakantie, leuke dingen doen en gratis extra vitamine D zorgen ervoor dat je geluksstofjes uit balans zijn. Op het moment dat je abrupt weer terug moet in je verplichte ritme vermindert de aanmaak van deze stoffen. De stress die je normaliter ervaart in je dagelijks leven zonder vakantie, komt nu dubbel zo hard aan. Niet zo vreemd dat je een dip ervaart van je goede humeur.
Een goede voorbereiding.
Leef vandaag, morgen is je niet beloofd. Een prachtige uitspraak waar je je leven goed op kunt inrichten. Toch is het soms wel prettig je ietwat voor te bereiden zodat je je stresslevels laag houdt na je vakantie. Minder stress is minder zorgen en dat begint al in je vakantie.
- Probeer alcohol te beperken. Elke avond een goed glas wijn drinken kan fijn zijn maar kan ook verslavend werken. Ook jezelf aanleren één glas te drinken kan verslavingsgevoeligheid triggeren. Om goed te functioneren op je werk is de avond ervoor alcohol drinken niet bevorderlijk voor je energieniveau.
- Ga niet elke dag laat slapen. Een paar dagen voor jezelf betekent niet dat direct alle remmen los hoeven betreffende je slaappatroon. Wel vaak laat gaan slapen? Probeer je slaapritme dan wat eerder te herstellen dan de dag voordat je moet werken.
- Houd je eetpatroon op een gezond niveau. Natuurlijk harstikke lekker om je even te laten gaan. Regelmatig buiten de deur eten of je haalt snel een vette hap. Klinkt allemaal heel fijn maar ook je lichaam moet herstellen van ongezond eten. Probeer een aantal keer per week toch gezond te eten om zo je vitaminen binnen te krijgen.
Stress beperken na je vakantie.
Je hebt het vast en zeker meegemaakt: Je hebt vakantie gehad, voelt je weer volledig opgeladen en binnen een dag ben je weer opgebrand. Misschien heb je de dag voordat je weer moet gaan werken toch stiekem al je werkmail geopend. De moed zakt je direct in de schoenen wanneer je ziet hoeveel vragen er voor jou klaarstaan. Stress volledig beperken in de eerste week is nagenoeg onmogelijk maar je kunt wel minder stress creëren door ook dit goed voor te bereiden.
- Probeer niet direct alles in één dag te doen. Verdeel je werk over een paar dagen, ook het beantwoorden van je e-mail. Door je ‘out-of-office’ melding 3 dagen later in te stellen dan je weer begint gun je jezelf tijd de achterstand in te lopen.
- Neem tijd voor je pauzes en drink in de ochtend rustig je bakkie koffie om op te starten. Een inhaalslag willen maken met haast. Je werk komt sowieso wel af, haast werkt alleen maar fouten in de hand.
- Schrijf op wat je moet doen. Wat je opschrijft hoef je niet te onthouden en zo houd je overzicht over wat je nog te doen staat. Arceer prioriteiten en begin daar mee.
- Geef je grens aan. Een leidinggevende die direct de wereld van je vraagt? Je hebt net vakantie gehad en mag gerust even de tijd nemen om weer te acclimatiseren. Die vakantie heb je recht op en het betekent niet dat je een inhaalslag moet maken wanneer je terug bent.
Burn-out na je vakantie vermijden.
Wist je dat de meeste burn-outs aan het licht komen na de vakantie? Je bent volledig tot rust gekomen, of juist niet. Beide kunnen een burn-out aanwakkeren. Je beseft je in je vakantie dat je meer werkstress hebt dan je in eerste instantie dacht. Of je komt er achter dat je een lange periode van stress niet goed verwerkt hebt. Probeer tijdig hulp in te schakelen van een coach. Samen kun je die burn-out behandelen. Een combinatie van mindfulness en wandelcoaching helpt jou minder stress binnen te laten. Door te wandelen in de natuur wordt de overgang van vakantie naar werk minder groot en verminder je op een gezonde manier je stressklachten.