Millennials: dit zijn de mensen die geboren zijn tussen 1985 en 2000. Iedere generatie kent haar eigen unieke kansen en uitdagingen. De maatschappij en de technologische ontwikkelingen veranderen tenslotte. Iemand die geboren werd in 1900 had hele andere verwachtingen van het leven dan iemand die geboren werd in 2000. Een congres in het buitenland voor je werk? In 1900 werkte je als vrouw niet eens buitenshuis.
Millennials zijn geboren in een tijdperk van grote technologische ontwikkelingen. De eerste computers vonden hun weg in de huishoudens. Internet kwam op. De mobiele telefoon deed zijn intrede. Van langspeelplaat naar cassette naar cd. Van floppy naar usb. Dit vond uiteraard allemaal plaats toen deze generatie opgroeide. Bovendien schijnen millennials nogal verwend te zijn (ik mag mezelf scharen onder de millenials, dus ik mag het zeggen!). Ouders hielden de kinderen de hand boven het hoofd en ze hoefden weinig verantwoordelijkheden te dragen. Als student konden ze in het weekend hun vuile was mee naar huis nemen. Hotel mama deed de was wel. Alles was mogelijk: ze kozen zelf hun studie in een stad naar keuze. Ze reisden naar het buitenland voor een stage. Ze ontvingen studiefinanciering en konden lenen naar believen. Het leven van millennials is geweldig, want de wereld ligt aan hun voeten. Niet waar?!
Toch is er een keerzijde aan dit alles. Veel millennials kampen met stressklachten en burn-out. Doordat velen erg beschermd zijn opgevoed was de overgang naar zelfstandig wonen en leven groot. Tegenslag komt hard aan. Velen kampen met fear of missing out (FOMO): de angst om leuke of nuttige dingen te missen. Social media versterken dit effect. Millennials zijn over het algemeen ook wereldverbeteraars. Ze hebben mooie idealen en willen zich daar hard voor maken.
Tegelijkertijd is de competitie niet te min. Eerder lagen de banen voor het oprapen. Tegen de tijd dat veel millennials klaar waren met hun opleiding reageerden enkele honderden anderen op één vacature. Het is van het grootste belang dat ze hun Curriculum Vitae (CV) interessant maken en up-to-date houden. Een afgeronde opleiding aan het hoger beroepsonderwijs is niet langer voldoende. Ten eerste moet er vrijwilligerswerk opstaan om maatschappelijke betrokkenheid aan te tonen. Ook moet er buitenlandervaring opstaan om aan te tonen dat iemand flexibel, nieuwsgierig en leergierig is en om kan gaan met onverwachtse situaties. Bovendien moet er bestuurswerk opstaan om leidinggevende capaciteiten aan te tonen. Tot slot moet er minstens vijf jaar relevante werkervaring opstaan.
Kortom: er ‘moet’ heel veel. De prestatiedruk is enorm. Perfectionisme, faalangst, onzekerheid en overbelasting zijn het gevolg. Veel millennials herkennen het gevoel dat ze het hoofd niet boven water kunnen houden. Waar hun ouders al lang en breed een koophuis en gezinnetje hadden op hun dertigste, kunnen millennials van die leeftijd geen betaalbare woning vinden.
Maar is het dan allemaal kommer en kwel? Uiteraard niet. Millennials zijn in een unieke tijd geboren met veel kansen. Het is de kunst om die kansen te zien en zo goed mogelijk de obstakels te omzeilen. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Werkgevers zien ook in dat een hoog ziekteverzuim en een hoge werkdruk averechts werken. Een gelukkige en gezonde werknemer komt het bedrijf uiteraard ten goede. Daarom worden steeds vaker mindfulness of timemanagement trainingen, individuele coaching of de kosten van een sportabonnement vergoed door de werkgever. Dit zijn zaken waar iedereen uiteraard gebruik van kan maken, niet alleen millennials.
Millennials kunnen echter heel veel baat hebben bij dit soort arbeidsvoorwaarden. Kamp je met stress, depressie, een slechte werksfeer of een te hoog werktempo op werk? Blijf daar niet alleen mee zitten, maar zoek hulp. Kaart het aan bij je leidinggevende. Ga het gesprek aan. Durf je kwetsbaarheid te tonen. In de meeste gevallen weten mensen dat juist te waarderen. In samenspraak kun je dan een werkbare oplossing vinden. Uiteindelijk hebben zowel jijzelf als je werkgever daar alleen maar baat bij.
Het helpt ook om met leeftijdsgenoten – andere millennials – te praten over de dingen waar je tegenaan loopt. Je zult zien dat als je dit doet, de ander vaak dingen uit jouw verhaal herkent. Het is misschien cliché, maar gedeelde smart is halve smart.
Een waardevolle oefening om tijd aan te besteden is het in kaart brengen van je persoonlijke waarden. Wat vind je nu werkelijk belangrijk in het leven? Wat geeft jouw leven zin? Door inzicht in je waarden te krijgen kun je mogelijk ook beter begrijpen waarom je bepaald gedrag vertoont. Stel, één van jouw (onbewuste) waarden is loyaliteit. Je bent ontzettend loyaal naar je werkgever. Als hij je vraagt één stap te zetten, zet jij er minstens vijf. In combinatie met een perfectionistische persoonlijkheid kan dit voor problemen zorgen. Je wordt bang om fouten te maken, neemt te veel hooi op je vork en krijgt spanningshoofdpijn. Je vraagt je af waarom je geen nee kan zeggen en waarom je steeds al dat extra werk naar jezelf toehaalt.
Dus als je jouw belangrijkste waarden onder de loep neemt kom je erachter waarom je je zo gedraagt. Je vindt het belangrijk om loyaal te zijn. Nu je dit weet, kun je jezelf de vraag stellen of je jouw loyaliteit op andere manieren kunt tonen. Je wilt goed werk leveren en een betrouwbare werknemer zijn. Hoe kun je dat bewerkstelligen? Juist door goed voor jezelf te zorgen, een gezonde werk-privébalans te handhaven en je grenzen aan te geven. Door met regelmaat een pauze te nemen. Door een lunchwandeling te maken in plaats van achter je computer je boterhammen op te eten. Als je voldoende pauze neemt heb je namelijk meer focus en je concentratievermogen verbetert. Ook al voelt het mogelijk tegenstrijdig, op de lange termijn ben je efficiënter. Een gezonde werknemer (zowel fysiek als mentaal) is een goede werknemer. Als jij meer werkplezier hebt, profiteert je werkgever daarvan mee.
En je weet: millennials zijn wereldverbeteraars. Als je jouw waarden in kaart hebt gebracht, geeft het je mogelijk inspiratie en motivatie om een nieuw project op werk aan te pakken. Een project waar je met hart en ziel aan kunt werken. Daar kan geen werkgever nee tegen zeggen: gemotiveerde millennials op de werkvloer zijn goud waard! Onze coaches staan voor je klaar als je er zelf niet uitkomt. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismakingswandeling.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606