Zoeken

Zoeken sluiten

Mild zijn voor jezelf

vrijdag 17 maart 2023

Mild zijn voor jezelf is misschien een term die je al veel voorbij hebt zien komen. Net zoals selfcare kan het een loze slogan geworden zijn. Je hoort het zo veel, je ziet op social media beelden voorbij komen van luxe schuimbaden en retraites op exotische oorden. Is dat dan goed voor jezelf zorgen? Ben je zo mild voor jezelf? Ik denk dat deze beelden een vertekend beeld geven van de werkelijkheid.

Het gaat niet om dure dingen die alleen rijke mensen zich kunnen veroorloven. Er hangt namelijk geen prijskaartje aan mild zijn voor jezelf. Het gaat ook niet om luiheid of laksheid. Want dat denken de perfectionisten onder ons snel: als je mild bent voor jezelf, laat je alle teugels vieren en is het hek van de dam.

Mild zijn voor jezelf als mindset

Nee, het is dus niet zo zwart-wit. Mild zijn voor jezelf gaat om een mindset. Het is een gezonde mindset, want je weet wat je nodig hebt en handelt daarnaar. Het gaat dus niet om zo optimaal presteren, maar ook niet om lui op de bank hangen. Ook gaat het niet om jezelf trakteren op allerhande luxeproducten. Maar hoe komt het er in de eerst plaats dan van dat je zo streng voor jezelf bent geworden?

We zien het vaak: mensen in een burn-out hebben torenhoge verwachtingen… van zichzelf. Ze moeten van alles, proberen honderd ballen tegelijkertijd in de lucht te houden, proberen vaak te voldoen aan de verwachtingen van de mensen om hen heen en zijn snel geneigd om hen te willen pleasen. Mild zijn voor jezelf heeft hier geen ruimte meer. Waarom kun je zo gemakkelijk mild zijn voor een ander, maar voor jezelf ben je een slavendrijver?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Angsten als onderliggende oorzaak

Vaak heeft dit te maken met angsten. Ergens in ons leven hebben we ons afgewezen gevoeld. We voelden ons niet gezien, niet gewaardeerd en niet gehoord. Onbewust hebben we de conclusie getrokken dat we niet goed zijn zoals we zijn. We zijn gaan geloven dat we liefde, erkenning en aandacht moeten verdienen. Met mild zijn voor jezelf krijg je dat waar je ten diepste naar verlangt dus niet. In plaats daarvan ben je dus gaan vechten. Je bent je voor de volle honderd procent gaan inzetten, zodat je gezien werd. Je bent anderen gaan pleasen, zodat mensen je mogen. Misschien cijfer je jezelf weg in de hoop dat de ander van je houdt.

Het kan heel pijnlijk zijn je dit te realiseren. Ik wil er wel bij vermelden dat deze onderliggende oorzaak van een burn-out een mógelijke oorzaak kan zijn. Dit is natuurlijk niet bij iedereen zo. Ik zie het echter wel veelvuldig binnen mijn coaching praktijk. Mild zijn voor jezelf is nou niet iets waar veel mensen met stress en burn-outklachten in uitblinken.

Zelfonderzoek

Als je denkt dat angst bij jou niet de onderliggende oorzaak is, wat zou de oorzaak dan wel kunnen zijn? Waarom mag je niet mild zijn voor jezelf? Wat zou er dan gebeuren als je het wel zou zijn? En ben je dan stiekem toch niet ergens bang voor? Kun je jezelf eerlijk onder ogen komen, of loop je liever weg voor je eigen spiegelbeeld? Het kan natuurlijk flink confronterend zijn om onder ogen te komen dat je vandaag de dag nog steeds handelt vanuit oude pijnen en angsten. Maar pas als je dit onder ogen kunt zien, kun je er ook iets aan gaan doen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Mild zijn voor jezelf oefenen

Stel dat je er dus achter komt dat mild zijn voor jezelf niet jouw sterkste kant is. Wat dan? Gefeliciteerd, de eerste stap is gezet: bewustwording. Het klinkt heel flauw, maar het is toch echt gewoon zo. Zonder bewustwording, geen gedragsverandering. En dan, wat is de tweede stap? Je kunt voor jezelf inzichtelijk maken waar je heel veeleisend bent naar jezelf toe. Is dat op alle gebieden van je leven? Of is het vooral op werkgebied? Of juist in de relatie met je partner? Kun je jouw gedrag verklaren vanuit dingen die je hebt meegemaakt in het verleden?

Mild zijn voor jezelf in het vallen…  én weer opstaan

Als je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden, ben je klaar voor de volgende stap. Het is daarbij vooral belangrijk om realistisch te blijven. Als je al jaren niet mild voor jezelf was, dan heb je het niet binnen één weekje onder de knie. Ook dáárin is het belangrijk om mild voor jezelf te zijn! Mag je van jezelf vallen en weer opstaan? Elk kind dat leert fietsen zal meerdere keren vallen. Alleen op die manier leren ze te fietsen. Zonder valpartijen geen fietsdiploma. Dus kun jij jezelf die valpartijen gunnen?

Weten wat je nodig hebt

Mild zijn voor jezelf betekent allereerst ook dat je weet wat je nodig hebt. Als je uitgenodigd bent voor een feestje op vrijdagavond, kan het zijn dat dat precies is wat je nodig hebt. Even lekker onder de mensen zijn en je zorgen achter je laten. Lekker de stress van die week even van je af dansen. Maar het kan ook zijn dat je lijf bovenal vermoeid is en dat wat jij op dat moment nodig hebt, simpelweg een rustig avondje thuis op de bank is. Als je niet luistert naar de signalen van je lichaam, dan kan je ongewild meegaan in de stroom van activiteit. Dan zeul je je vermoeide lijf naar dat feestje, terwijl je eigenlijk rust nodig hebt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

…en actie!

Mild zijn voor jezelf houdt dus ten eerste in dat je kunt voelen wat je nodig hebt. Vervolgens is het zaak daarnaar te handelen. Mindfulness kan je een handje helpen om in te voelen wat je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld meerdere keren per dag even een pas op de plaats maken en een hand op je hart en een hand op je buik leggen. Adem dan een paar keer diep in en uit. Welke neiging komt als eerste op? Wat is jouw verlangen? Wat is je eerste impuls? Het antwoord op die vragen is wat je gaat brengen naar het mild zijn voor jezelf. In het begin kan het moeilijk zijn te luisteren naar je gevoel, of je innerlijke stem. Maar: oefening baart kunst!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven