Zoeken

Zoeken sluiten

Mijlpalen vieren

woensdag 2 november 2022

Sta jij regelmatig stil om je mijlpalen te vieren? Je mijlpalen vieren is niet alleen maar ‘leuk’ of van de andere kant gezien overbodig. Het helpt om gemotiveerd te zijn en te blijven. Je kunt mijlpalen vieren zien als de grote en kleine successen die je behaalt op weg naar je doel. Je doel kan aanvoelen als een stip op de horizon. Ver weg en misschien kan het soms zelfs onhaalbaar aanvoelen. Daarom is het ook zo behulpzaam om je doel in kleinere stappen op te delen. Elke keer doe je een volgende etappe van de reis naar je bestemming. Maar vergeet ook vooral niet te genieten van de reis zelf!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Soms zijn we zo gefocust op ons doel, dat we vergeten hoe mooi de weg ernaartoe is. Dit wordt vooral helder als je het beeld van een treinreis voor je haalt. Je kunt onderweg naar je bestemming naar je schoot blijven staren en alleen maar hopen dat je er zo snel mogelijk bent. Je kunt ook naar buiten kijken en prachtige landschappen voorbij zien komen. Elk station waar de trein stopt kun je zien als een mijlpaal. Mijlpalen vieren motiveert, want je hebt eerder door dat je weer een stukje verder bent gekomen en je ziet hoeveel je al hebt bereikt.

mijlpalen vieren ideeen

Mijlpalen vieren en perfectionisme

Perfectionisten hebben over het algemeen meer moeite met mijlpalen vieren. Dit komt omdat ze pas tevreden zijn als ze hun doel hebben bereikt. En ook dan pas als dit 100 procent naar hun tevredenheid is gelukt. Dit is vrijwel altijd onhaalbaar en daarom lopen mensen die perfectionistisch zijn aangelegd een grotere kans op een burn-out. Het is namelijk nooit goed genoeg. De lat ligt te hoog en je gaat op de tenen lopen. Juist perfectionisten hebben er baat bij om tussentijdse mijlpalen te vieren. Je staat even stil bij wat je al hebt bereikt. Je blikt terug op de reeds afgelegde weg. Als je dat doet zie je dat je al heel wat hebt bereikt en gedaan!

Mijlpalen vieren in je privéleven

Mijlpalen vieren hoeft niet groots en uitgebreid. Het kan heel simpel. Het kan in je privéleven. We zijn gewend dit te doen met verjaardagen. We halen taart en wat te drinken in huis en nodigen mensen uit om te vieren dat we weer een mijlpaal hebben bereikt: we zijn een jaartje ouder! Maar er zijn nog veel meer situaties waarbij je mijlpalen kunt vieren.

Misschien was het nodig om wat meer tijd te besteden aan je hobby’s, omdat je door stress en drukte daar eigenlijk niet meer aan toe kwam. Als het je dan gelukt is om bijvoorbeeld een middag lekker te gaan schilderen is dat een mijlpaal die je kunt vieren. Zeker als je al twee jaar niet had geschilderd! Dan is het nogal een mijlpaal.

mijlpalen vieren privé

Mijlpalen vieren kun je doen door jezelf allereerst toe te staan om trots te zijn op jezelf. Het is je maar mooi gelukt! Je kunt je gezinsleden erbij betrekken door erover te vertellen en eventueel je resultaat te laten zien. Bovendien werkt je enthousiasme vaak nog aanstekelijk ook. Je kunt een lekker kopje thee zetten en even stilstaan bij dit gevoel. Dat is heel wat anders dan er zonder er verder stil bij te staan weer door te hollen. Klinkt het je overdreven in je oren? Probeer het dan maar eens. Stilstaan bij mijlpalen vóór je direct weer verder gaat met het volgende. En kijk dan eens of er iets verandert in jezelf.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Mijlpalen vieren op werk

Mijlpalen vieren op je werk is ook een goed idee. Of je nu in een team werkt of individueel. Als je gezamenlijk aan een project werkt heb je meestal ook tussentijdse doelen en evaluaties. Neem eens de tijd om samen stil te staan bij al het werk dat jullie al verzet hebben en haal eventueel ook wat lekkers voor bij de koffie. Het vieren van gezamenlijke mijlpalen geeft ook een boost aan het teamgevoel. De gunfactor naar elkaar wordt groter. Je viert samen je successen en kunt elkaar steunen bij tegenslagen. Mijlpalen vieren kan ook simpelweg door de ander een compliment te geven. Je creëert zo een fijne sfeer en dat is natuurlijk ook weer bevorderlijk voor de samenwerking en dus het (tussentijdse) resultaat.

Meer ideeën

Je kunt het zo groot en klein aanpakken als je wilt natuurlijk. Maar hier zijn nog een aantal ideeën om je te inspireren en op weg te helpen. Door mijlpalen te vieren en jezelf te belonen voor je inzet en behaalde resultaten kun je je ook verheugen op het moment dat je iets hebt behaald. Dit vergroot je motivatie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dansen

Als je gedurende je werkdag een intensieve taak heb volbracht, zet dan eens een lekker muziekje aan waar je goed op kunt dansen. Geef jezelf één nummer de tijd om alles even goed los te schudden. Je zult zien dat je daarna ook met frisse energie weer verder kunt met andere bezigheden.

Iets leuks doen of kopen

Je kunt jezelf beloningen in het vooruitzicht stellen. Als je iets volbracht hebt, mag je van jezelf bijvoorbeeld iets leuks kopen. Of je haalt iets lekkers als je een bepaald doel hebt gehaald. Of je gunt jezelf een fijn filmavondje na een week lang hard werken aan je doelen.

Borrelen en complimenten

Bij grotere projecten met collega’s kan het fijn zijn om na afronding van een belangrijk onderdeel samen ergens te gaan borrelen. Of houd het simpel en doe een complimentenronde, waarbij iedereen elk ander teamlid een compliment geeft over zijn of haar werk, vaardigheden, persoonlijke eigenschappen of talenten de afgelopen periode. En vergeet ook jezelf niet een compliment te geven!

mijlpalen vieren werk

Bloemen

Koop een bos bloemen. De bloemen herinneren je telkens als je ze ziet aan de mijlpaal die je hebt behaald.

Ontspanning

Ga een dagje naar een sauna of neem een ontspannende massage. Beiden zijn bovendien heel effectief om stress te verminderen. Meerdere vliegen in één klap dus.

Meditatie

Doe een meditatie waarin je terugkijkt op de weg die je hebt afgelegd. Wat waren de stappen die je zette? Wat ging goed en wat kon beter? Hoe zou je het een volgende keer anders doen? Visualiseer hoe de volgende stappen eruit gaan zien en beeld je in hoe je de volgende mijlpaal gaat vieren.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven