Zoeken

Zoeken sluiten

Midlife crisis

donderdag 18 februari 2021

De midlifecrisis zien we vaak terug in films, en dan kunnen we er hartelijk om lachen. Maar wat als je zelf in een midlifecrisis terecht komt? Het gebeurt zo’n 10% tot 20% van alle mensen. Hoe ga je daarmee om? In deze blog lees je hoe je een midlifecrisis herkent en wat je in deze periode kunt doen om jezelf te helpen.

Inhoudsopgave

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een midlifecrisis?

Een midlifecrisis is een psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. In deze leeftijdsfase worden mensen nogal eens geconfronteerd met zingevingsvraagstukken, waardoor ze uit balans kunnen raken. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques. Het is in de wetenschap nog niet geheel duidelijk of een midlifecrisis onderdeel uitmaakt van andere psychologische problemen, of dat het een op zichzelf staand fenomeen is.

Een midlifecrisis wordt vaak omschreven als een gevoel dat de huidige zelf niet meer past bij wie iemand werkelijk denkt te zijn. De baan, het huis, de partner, het lijkt ineens niet te kloppen. Het leven is al voor de helft voorbij, en wanneer iemand de balans opmaakt, schrikt hij of zij. Ook kan het gebeuren dat iemand het gevoel heeft nog bepaalde gebeurtenissen uit de jeugd te moeten verwerken.

midlife crisis vrouw

Op welke leeftijd kun je een midlifecrisis krijgen?

De leeftijd waarop je een midlifecrisis kunt krijgen is tamelijk breed: tussen de 35 en de 50 jaar. Andere bronnen suggereren dat de crisis bij mannen plaatsvindt tussen de 35 en de 60 jaar. De quarterlife crisis vindt veelal plaats tussen de 25 en 35 jaar. Bij de introductie van het begrip quarterlife crisis was er kritiek: want zijn mensen vaak niet al op een derde van hun leven rond die leeftijd? Zou een thirdlife crisis geen accuratere term zijn?

De kenmerken van een midlifecrisis

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat mensen zich op middelbare leeftijd het minst gelukkig voelen. Het dieptepunt wat betreft geluk vindt veelal plaats op 47-jarige leeftijd. Dat kan een midlifecrisis zijn. Een midlifecrisis kan verschillende kenmerken hebben. In de media heerst een stereotype beeld van met name de man die last heeft van een midlifecrisis. We kennen allemaal het beeld van langzaam op leeftijd komende man die ineens een motor of een sportauto koopt. Zo hoeft het helemaal niet altijd te gaan, maar het kan zich wel op deze manier uiten.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Twijfel en onrust;
  • verveling op het werk;
  • verveling wat betreft relaties;
  • de behoefte om iets ingrijpends te veranderen;
  • problemen ontvluchten door het huidige leven te ontvluchten;
  • zoeken naar dromen en levensdoelen;
  • behoefte om alleen te zijn;
  • behoefte om weer jong en vitaal te voelen;
  • aanschaf van dure producten;
  • sterke focus op ‘vroeger was alles beter’;
  • behoefte aan vrijheid: sporten, met jonge mensen omgaan etc.;
  • de behoefte om er jonger uit te zien.

Tijdens een midlife crisis ga je vaak vragen stellen over je bestaan

Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen?

Bij mannen duurt een midlifecrisis ongeveer drie tot tien jaar en bij vrouwen wat korter: een tot vijf jaar. Het is natuurlijk lastig deze cijfers met zekerheid vast te stellen, maar de midlifecrisis lijkt wel langer te duren bij mannen. Sommige mannen zijn benieuwd of ze nog kans van slagen hebben bij jongere vrouwen. Dat lijkt wat vaker voor te komen dan vrouwen die flirten met jongere mannen. De mannen kunnen besluiten hun huidige relatie te beëindigen, omdat ze een sterke behoefte voelen aan een andere ervaring.

De midlifecrisis kan zorgen voor oververmoeidheid

Reflecteren op het gehele leven kost – samen met de gevoelens van frustratie en onrust – erg veel energie. Mensen kunnen tijdens een midlifecrisis dan ook oververmoeid raken. Ze slapen bijvoorbeeld heel veel (overdag slapen), en ze krijgen last van spanning in hun nek- en schouderspieren. De onvrede over werk en relaties zorgt voor stress en soms ook depressieve gevoelens.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

5 tips voor tijdens een midlifecrisis

Heb jij last van een midlifecrisis? Dat is op zich niet moeilijk vast te stellen. En ook helemaal niet vreemd. Naar schatting krijgt 10-20% van de mensen hier last van. Bevind jij je in de “juiste” leeftijdscategorie en herken jij je in de klachten die wij hebben geschetst? Dan is het heel goed mogelijk dat jij hier last van hebt. Deze tips kunnen je helpen om je midlifecrisis serieus te nemen en er werkelijk door te groeien.

Tip 1: Zelfreflectie

Begin eens met zelfreflectie door te bezinnen op je ervaring. Wat voel je precies? Is het woede, verdriet of frustratie? Of is het hoop, levenslust en passie? Onderzoek welke keuzes je hebt gemaakt tot aan dit moment, en welke keuzes maken dat je je nu zo voelt. Kijk of je vanaf nu bewuste keuzes kunt maken.

Tip 2: Wat zijn de problemen?

De valkuil van een midlifecrisis is dat je de werkelijke problemen niet onder ogen durft te komen. In plaats daarvan vlucht je naar een ander leven: een andere woonplaats, huis en partner. Of een andere auto. Vaak blijken de problemen na de grote transitie nog steeds te bestaan. Dus bespaar jezelf wat pijn door eens na te denken over de dieperliggende problemen. Is het eenzaamheid, een lage eigenwaarde, het gevoel van falen in het ogen van je ouders, liefdesverdriet of iets anders? De ontkenning van het ouder worden heeft weinig zin, want de situatie blijft hetzelfde.

Tip 3: Onderzoek wat er voor jou echt toe doet

De vraag naar wat er voor jou écht toe doet, is natuurlijk een wezenlijke. Vraag je dan ook af wat jij in dit leven nog zou willen ervaren. Het is prima om wat zaken die niet bij je passen te schrappen, zodat er ruimte ontstaat voor een eenvoudiger leven. Je kunt dan meer tijd besteden aan je dromen en passies. Om je antwoorden te vinden, kun je de dood gebruiken als ultieme mentor. Misschien denk je dat je crisis hierdoor in eerste instantie juist verergert. Maar je kunt een besef van je sterfelijkheid ook gebruiken om het leven wat je nu leidt meer te waarderen. Ja, het leven gaat snel voorbij, maar je bent er nog, en dat is bijzonder. Ook het kleine is al bijzonder om te ervaren.

Tip 4: Zelfzorg

Hierboven gaf ik al aan dat een midlifecrisis veel energie kan kosten.  Het is dan ook verstandig je zelfzorg wat te verbeteren. Dat doe je door eerder naar bed te gaan, te mediteren, ontspanningsoefeningen doen, ademhalingsoefeningen doen, dagelijks wandelen en regelmatig pauzeren. Ook kun je een keer naar de sauna gaan of een massage nemen. Wil je begeleiding bij het proces van zelfzorg bij stress, neem dan vrijblijvend contact op met onze burn-out coaches.

Tip 5: Geen haast

Een midlifecrisis kan ervoor zorgen dat je ineens veel haast voelt: je moet alles in het leven ervaren wat er nog te ervaren valt, voordat het te laat is. Die haast maakt dat je vreemde keuzes kunt maken. Besef dat er nog veel tijd is en dat je in alle rust mag overwegen wat hier nu precies aan de hand is. Zie de crisis als een mooie kans om inzichten op te doen wat betreft wie je bent en wat belangrijk voor je is.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Het leven is een aaneenschakeling van crises, dat hoort erbij. We bewegen ons door verschillende fases en moeten steeds weer wennen aan nieuwe rollen. Dat maakt het leven ook zo leerzaam; aan het eind van je leven ben je niet meer dezelfde persoon. Grijp je midlifecrisis dan ook aan om verder te groeien.

Veelgestelde vragen

Een midlifecrisis is een psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. In deze leeftijdsfase worden mensen nogal eens geconfronteerd met zingevingsvraagstukken, waardoor ze uit balans kunnen raken. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques. Het is in de wetenschap nog niet geheel duidelijk of een midlife crisis onderdeel uitmaakt van andere psychologische problemen, of dat het een op zichzelf staand fenomeen is.
De leeftijd waarop je een midlife crisis kunt krijgen is tamelijk breed: tussen de 35 en de 50 jaar. Andere bronnen suggereren dat de crisis bij mannen plaatsvindt tussen de 35 en de 60 jaar. De quarterlife crisis vindt veelal plaats tussen de 25 en 35 jaar. Bij de introductie van het begrip quarterlife crisis was er kritiek: want zijn mensen vaak niet al op een derde van hun leven rond die leeftijd? Zou een thirdlife crisis geen accuratere term zijn?
De belangrijkste kenmerken voor een midlifecrisis zijn: - Twijfel en onrust - Verveling op het werk - Verveling wat betreft relaties - De behoefte om iets ingrijpends te veranderen - Problemen ontvluchten door het huidige leven te ontvluchten - Zoeken naar dromen en levensdoelen - Behoefte om alleen te zijn - Behoefte om weer jong en vitaal te voelen - Aanschaf van dure producten
Bij mannen duurt een midlife crisis ongeveer drie tot tien jaar en bij vrouwen wat korter: een tot vijf jaar.
Deze tips kunnen je helpen om je midlife crisis serieus te nemen en er werkelijk door te groeien: - Begin met zelfreflectie door te bezinnen op je ervaring - Kom je problemen onder ogen - Onderzoek wat er voor jou echt toe doet - Verbeter je zelfzorg - Laat het gevoel van haast hebben los

Bronvermelding:

Om je antwoorden te vinden, kun je de dood gebruiken als ultieme mentor. Misschien denk je dat je crisis hierdoor in eerste instantie juist verergert. Maar je kunt een besef van je sterfelijkheid ook gebruiken om het leven wat je nu leidt meer te waarderen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven