Ga jij met tegenzin naar je werk? En doe je dat dan ‘gewoon’ iedere dag, of sta je er wel eens bij stil waarom je met tegenzin naar je werk gaat? Ik ben ervan overtuigd dat het niet lang houdbaar is om telkens met tegenzin de dag te moeten beginnen. Op wilskracht kan je dat misschien wel lang volhouden, maar waarom zou je dat doen? Maak je jezelf daar niet erg ongelukkig door? Voor wie doe je het nu eigenlijk?
Het wordt tijd jezelf serieus te nemen. Waarom ga jij met tegenzin naar je werk? Natuurlijk moet er brood op de plank komen en heb je dus de verantwoordelijkheid om daarvoor te zorgen. Maar ten koste van wat? Er zijn vele manieren om je geld te verdienen. Waarom zou jij dat op een manier moeten doen die je helemaal niet aanstaat?
Allereerst zijn er talloze redenen waarom je met tegenzin naar je werk zou kunnen gaan. Denk maar eens aan de sfeer op werk. Inhoudelijk kan je werk dan nog zo interessant zijn, als je collega’s onderling het niet leuk met elkaar – en met jou – kunnen vinden, dan kan dat je veel energie kosten. Er kan sprake zijn van pesten op de werkvloer, of seksuele intimidatie. Mogelijk wordt elkaar weinig gegund en lijkt er vooral een concurrentiestrijd gaande te zijn. Er zijn vele redenen waardoor de sfeer op werk onprettig kan zijn. Wat kun jij hier aan doen? Wat heb je al gedaan? Is het al bespreekbaar gemaakt en is verandering mogelijk? Is er eventueel een vertrouwenspersoon waarbij je dit kunt aankaarten?
Als een slechte werksfeer de reden is dat jij met tegenzin naar je werk gaat en er ondanks jouw pogingen om hier verandering in aan te brengen niets verandert, dan kan je jezelf afvragen of je er wel wilt blijven werken. Je brengt tenslotte een groot deel van de week door op je werk. Word jij niet serieus genomen, dan is het helemaal de vraag of je daar wilt zijn. Maar geef ook niet te snel op. Kaart de dingen die niet door de beugel kunnen aan. Betrek een vertrouwenspersoon. Maar als het niet verandert, dan kán het gezonder zijn om een ander pad te gaan bewandelen.
Een heel andere reden waarom je met tegenzin naar je werk gaat, kan zijn dat het werk dat je doet niet aansluit bij jouw interesse of vakgebied. Denk maar aan een bioloog die na zijn studie geen werk kon vinden binnen zijn vakgebied en daarom maar in de ICT is beland. Natuurlijk is het mogelijk dat dit net zozeer een voldoening gevend carrièrepad kan zijn, maar het kan ook dat deze persoon zijn draai niet kan vinden en dat hij daardoor met steeds meer tegenzin naar zijn werk zal gaan.
In dat geval zal hij toch echt eerlijk in de spiegel moeten gaan kijken. Welke mogelijkheden binnen zijn eerdere vakgebied van de biologie ziet hij wél? Is er angst die hem tegenhoudt om een keuze te maken die beter bij hem past? Wat voor angsten zijn er en hoe belemmeren die hem? Dit kan uitdagend zijn om alleen te moeten doorgronden, dus een coach kan hierbij helpen.
Dan een hele grote: met tegenzin naar je werk gaan doordat je veel stress ervaart. Dit kan komen door een slechte sfeer, maar die reden is hierboven al behandeld. Je kunt ook veel stress ervaren doordat de werkdruk te hoog is. Misschien moet je veel te veel doen in de tijd die je hebt. Mogelijk heb je veel verantwoordelijkheden en voelen die als een te zware last op je schouders. Het kan van alles zijn, maar door de stress merk je dat je met tegenzin naar je werk gaat.
Daarnaast kan het zo zijn dat je allerlei vervelende lichamelijke klachten krijgt door de stress. Stress – en dan bedoel ik vooral chronische stress – is erg ongezond voor ons en zal dus ook een effect hebben op ons lichaam. In dat geval is het allereerst nodig dat je de oorzaak van de stress kunt aanwijzen. Pas dan kun je er ook iets aan doen. Het is heel belangrijk jezelf en jouw lichaamssignalen serieus te nemen. Dus zorg dat je de oorzaak van je stress aanpakt, want anders is het water naar de zee dragen.
Dan de andere kant van te veel werkdruk of stress door alle verantwoordelijkheden: verveling. Je kunt door verveling net zo goed tegenzin krijgen om naar je werk te gaan. Hoe zit dat? Als je telkens eentonig werk moet doen of werk onder je niveau, dan vind je niet genoeg uitdaging. Je bent al klaar met al je taken en de werkdag is nog lang niet voorbij. Wat dan? Ook verveling kan serieuze klachten geven.
We spreken wel van een bore-out als iemand helemaal vastloopt op werk door verveling. Ook hier is het weer van belang om in gesprek te gaan. Als je je verveelt op werk, dan zal het je goed doen om meer taken of verantwoordelijkheden te krijgen. Je kunt dan veel meer je ei kwijt en zult meer voldoening ervaren. Ga dus in gesprek met je leidinggevende en neem jezelf hierin ook weer serieus. Misschien past je huidige functie je gewoonweg niet meer en is het nodig van functie te wisselen of – in sommige gevallen – zelfs van baan.
Wat de reden ook moge zijn dat jij met tegenzin naar je werk gaat: blijf er niet mee naar je werk gaan! Zorg ervoor dat je achterhaalt waardoor de tegenzin veroorzaakt wordt en pak dat aan. Vind je dat moeilijk? Onze coaches hebben ruime ervaring met mensen die door allerhande redenen met tegenzin naar hun werk gingen. Een coach kan als neutrale buitenstaander vragen stellen waardoor jij helder krijgt hoe de vork in de steel zit. Samen kijk je dan naar de mogelijkheden tot verandering. Je hoeft het dus niet helemaal alleen uit te zoeken! Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking met een coach in jouw buurt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606