Een mental coach: waar denk jij aan wanneer je deze term leest? Ik denk dat het goed is om eens wat aandacht te besteden aan mental coaching. Een mental coach wordt namelijk nog niet door iedereen als normaal beschouwd. Maar mental coaching kan je ontzettend veel brengen. Lees hier wat mental coaching inhoudt en hoe ook jij hier wellicht van kunt profiteren. Ten slotte besteed ik ook aandacht aan een belangrijk subonderwerp op het gebied van mental coaching: stress en burn-out.
Wat is een mental coach?
Een mental coach is een specialist die je helpt optimaal te functioneren. Dankzij de hulp van een mental coach lever je betere prestaties op je werk, kom je lekkerder uit de verf in je privéleven en voel jij je zelfverzekerder en vitaler. Een prima oplossing dus, als je het zo leest. Toch rust er op het inschakelen van een mental coach in onze maatschappij soms nog een bepaald stigma. Het wordt niet door iedereen als iets normaals gezien. Dit geldt niet alleen voor een mental coach, maar ook voor een burn-out coach. Door sommigen wordt het inschakelen van hulp op psychologisch gebied gezien als een teken van zwakte. Het is iets waar je niet over praat of waar jij je wellicht voor schaamt. Maar waarom eigenlijk?
Met een mental coach kun je fantastische resultaten boeken. Als je ergens hinder van ondervindt, is het toch juist goed dat je de hulp inschakelt van een professional? Wanneer je pijn in je rug hebt, ga je naar een fysiotherapeut of chiropractor. Waarom? Je wilt van die pijn in je rug af. Het is de normaalste zaak van de wereld. Vertel iemand erover en diegene zal je helemaal gelijk geven. Maar wanneer je te kampen hebt met een probleem van mentale aard, kijken mensen je soms vragend of vol onbegrip aan. “Maar je bent toch niet gek?” Dat ben je zeker niet. Maar waarom zou je voor een probleem van fysieke aard wél een specialist inschakelen en voor een probleem van mentale aard niet? Bovendien: je hoeft helemaal geen probleem te hebben om te profiteren van een mental coach.
Met een mental coach meer uit jezelf halen
Mental coaching is iets wat wij uiteraard als positief zien. Met een mental coach kun je meer uit jezelf halen. Dus waarom zou je hier geen gebruik van maken? Veel mensen laten zich weerhouden door opinies van anderen. Als je het mij vraagt, is het de hoogste tijd om van het idee af te stappen dat een mental coach alleen bedoeld is voor mensen met mentale problemen. Overigens wil ik direct wel een compliment maken aan mensen met mentale problemen die een coach inschakelen. Dit geeft namelijk aan dat je jouw problemen erkent en actief bezig bent met het oplossen hiervan. Dus het maakt niet uit wat mensen zeggen: je bent goed bezig.
Maar even terug naar mijn vorige punt: een mental coach inschakelen is iets positiefs. Iedereen kan hier beter van worden. Wie heeft er nu niet bepaalde uitdagingen of vraagstukken waar je niet uitkomt? Of het nu gaat om het combineren van werk en privé, bepaalde karaktereigenschappen die je tegenhouden, of het realiseren van bepaalde ambities: mental coaching betekent dat je expertise in huis haalt van iemand die je bepaalde handvatten aan kan reiken.
Mental coaching is in de topsport heel normaal
Gelukkig wordt mental coaching meer en meer gezien als iets dat volstrekt normaal is, of zelfs als iets dat te prijzen valt. Want wie investeert in een mental coach, investeert in zichzelf. Ik zie het zelf altijd als een teken van gezonde ambitie. Je wilt het maximale uit jezelf halen en maakt daarbij gebruik van de middelen die jou hierbij kunnen helpen. Daar is toch helemaal niets mis mee?
Ik ben ervan overtuigd dat mensen mental coaching meer en meer gaan zien als iets dat volstrekt normaal is. Ook tegen psychologen werd in het begin een beetje vreemd aangekeken. En wat te denken van de burn-out coach? Steeds meer mensen zien een psycholoog echter als een professional die je niet alleen raadpleegt als je (grote) problemen ervaart, maar als specialist die helpt bij persoonlijke groei. Zo gaat het ook met een mental coach.
Mental coaching is in de topsport heel normaal. Zeer veel topsporters maken gebruik van een mental coach. Topsport is namelijk niet alleen fysiek veeleisend. Om de beste te zijn, moet je ook mentaal in topconditie zijn. Een mooi voorbeeld dat ik hier onlangs van las, ging over Max Verstappen. Zijn coach deed in een interview een boekje open over hoe het is om te werken met de Nederlandse topcoureur. Hij vertelde dat Verstappen één van de mentaal sterkste sporters is met wie hij ooit heeft gewerkt. Maar ook Max Verstappen heeft verbeterpunten. Zo bleek dat de coureur na een wat mindere kwalificatie óók altijd minder goed weg was bij de start van de race. Dat zat tussen de oren. Een topsporter wil de beste zijn, dus natuurlijk is Max daarmee aan de slag gegaan… en heeft hij resultaat geboekt. Bij starts vanaf een lagere positie is hij nu net zo snel weg als bij starts vanaf de eerste startrij.
Maar een mental coach is ook voor jou interessant
Wij zijn niet allemaal Max Verstappen. Wij zijn echter wel allemaal op onze eigen manier bezig met onze eigen topsport. Of je nu uit wilt blinken in je werk en stappen op de carrière ladder wilt maken, de best mogelijke vader/moeder voor je kinderen wilt zijn of zo veel mogelijk wilt genieten van je sociale contacten: we stellen allemaal eisen aan onszelf en werken (vaak onbewust) met bepaalde doelen. Je hebt ongetwijfeld wel eens momenten waarop jij je afvraagt hoe je het allemaal klaar gaat spelen. Een mental coach is iemand die je hierbij kan helpen. Natuurlijk bespreek je problemen, uitdagingen of vraagstukken met vrienden en/of familie: maar dat zijn (meestal) geen specialisten.
Met mental coaching kun je doelen behalen, maar ook problemen en uitdagingen overwinnen of werken aan je weerbaarheid. Werkelijk iedereen kan hiervan profiteren, zolang jij jezelf maar openstelt.
Een goede mental coach is een personal coach
De termen “mental coach” en “personal coach” worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Een personal coach hoeft niet per se ook een mental coach te zijn. De term Personal coaching wordt gebruikt voor elke vorm van coaching waarbij je 1:1 bezig bent. Dus een personal coach is niet altijd een mental coach, maar een mental coach is wél altijd een personal coach. Mental coaching betekent namelijk altijd maatwerk. Natuurlijk gebruikt een mental coach algemene kennis en bewezen methoden, maar hij of zij spitst deze wel toe op jouw behoeften. Ieder mens is anders, dus iedereen boekt de beste resultaten met een persoonlijke aanpak.
Een stress of burn-out coach als mental coach?
De coaches van Liberi zijn stress coaches. Daarmee zijn zij mental coaches, maar wel gespecialiseerd op een specifiek gebied: stress. Om van stress af te komen, kan mental coaching de sleutel zijn.
Heb jij wel eens gebruikgemaakt van mental coaching? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Mental coaching is namelijk een wezenlijk onderdeel van wat wij als burn-out coaches doen. Bij veel coachees komen wij in actie om hen van hun burn-out af te helpen, maar wij worden ook ingeschakeld door mensen die het gevoel hebben dat professionele hulp ervoor kan zorgen dat zij bepaalde angsten overwinnen, barrières kunnen doorbreken of meer uit het leven kunnen halen. Dit kun je lezen in onze ervaringsverhalen. Heb jij dat gevoel ook? Je kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend intakegesprek met en coach bij jou in de buurt.