Menstruatieklachten kunnen een grote impact hebben op je leven. In deze blog belichten we een aantal van de meest voorkomende menstruatieklachten en wat je zelf zou kunnen doen om deze te verlichten. Deze blog is geen medisch advies. Raadpleeg een medische professional als je twijfels hebt over jouw specifieke situatie en klachten. Deze blog dient ter informatie. Liberi en de auteur van deze blog zijn niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als jij klachten ervaart en niet naar een medische professional gaat.
Menstruatieklachten zijn klachten die in de meeste gevallen voor en tijdens de menstruatie optreden. In het kader van deze blog nemen we echter ook klachten buiten deze periode in beschouwing als zij te maken hebben met de vrouwelijke hormooncyclus.
Veel voorkomende menstruatieklachten zijn kramp in de buik, hoofdpijn, meer emotioneel en sneller geïrriteerd zijn, een opgeblazen gevoel hebben, vermoeidheid, een intens verlangen naar suiker (of specifieker: chocolade), gevoelige of pijnlijke borsten, misselijkheid, darmkrampen, overgeven en diarree. De ene vrouw heeft er veel last van en kan soms zelfs thuis moeten blijven door de klachten. Een ander heeft amper last en fietst vrolijk door de menstruatie heen.
Menstruatieklachten kunnen al opspelen vóór een meisje haar eerste menstruatie (menarche genaamd) heeft. Het lichaam is zich namelijk aan het voorbereiden en de hormoonhuishouding kan nog behoorlijk ontregeld zijn. Als deze klachten er zijn, zal de eerste menstruatie waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Meisjes tussen de veertien en achttien jaar kunnen erg last hebben van menstruatieklachten, omdat hun lichaam nog een balans aan het zoeken is in de maandelijkse cyclus.
Bij de meeste vrouwen met menstruatieklachten beginnen deze op de eerste dag van de menstruatie. Meestal zijn ze de eerste twee dagen het hevigst en zakken daarna af. Er zijn echter ook veel vrouwen die last hebben van PMS: het premenstrueel syndroom. Dit speelt in de week vóór de menstruatie. Klachten lijken vaak op de klachten die hierboven al genoemd zijn, maar verdwijnen vaak juist als de menstruatie zich aandient. Ook zijn bij PMS klachten als flinke moodswings, vochtophoping en huidproblemen niet onbekend.
Zoals je begrijpt zijn deze klachten te danken aan de hormonale veranderingen die een vrouw gedurende haar cyclus doormaakt. Maar dat betekent niet dat je overgeleverd bent aan je hormonen! Er zijn namelijk veel andere factoren die de pijn en het ongemak voor of tijdens de menstruatie kunnen verergeren.
De grootste factor is stress. Stress is een grootse veroorzaker van heel veel verschillende lichamelijke klachten. Het kan er zelfs voor zorgen dat de menstruatie (tijdelijk) uitblijft. Dit zorgt echter niet voor een vermindering van klachten. Door een hoge mate van stress krijg je er vaak juist nog diverse andere lichamelijke, emotionele én mentale klachten bij. Zorg dus eerst dat je stress gaat verminderen. Niet alleen in de week voor of tijdens de menstruatie, maar gedurende de hele maand. Zorg voor voldoende ontspanning.
Hoe is de relatie met jouw lichaam? Houd je van je lijf, of heb je er vooral een oordeel over? Ben je erg hard voor jezelf? Zie je de menstruatiecyclus als iets moois en vrouwelijks, of verafschuw je het? De manier waarop jij naar je lichaam en haar werking kijkt, heeft invloed op hoe je in je vel zit. En dit heeft uiteraard weer invloed op het wel of niet hebben van menstruatieklachten. Het lichaam en de ziel zijn één, hoor je wel eens zeggen. Er is ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat deze uitspraak bevestigt. Dus wees eens wat liever voor jezelf. Omarm jezelf en leer jouw lichaam waarderen. Als je hier moeite mee hebt, zijn er verschillende (vrouwen)coaches die je hierbij kunnen helpen. Want wauw, je bent een vrouw! En daar mag je trots op zijn.
Daarnaast zijn bij veel menstruatieklachten de oplossingen van onze grootmoeders van toepassing: neem een warme kruik of een warm bad, doe wat zachte yogaoefeningen (en vermijd tijdens je menstruatie heftige HIIT-work-outs), masseer zelf rustig je buik of laat je (onder)rug masseren, ga wandelen, drink voldoende water, ga wat vroeger naar bed en samenvattend kunnen we gewoon stellen: wees lief voor jezelf! En wat oma je misschien niet vertelde: ook een orgasme kan de pijn verminderen.
Soms wordt de pil ingezet om menstruatieklachten te verlichten. Als je de pil slikt, heb je ook geen ‘gewone’ menstruatie, maar krijg je een onttrekkingsbloeding. Dit gebeurt omdat je tijdens de stopweek ineens veel minder hormonen in je lijf hebt. Het bloeden duurt daardoor korter, is minder hevig en vaak ook minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.
Persoonlijk ben ik echter geen voorstander van de pil. Je onderdrukt daarmee namelijk de natuurlijke hormooncyclus van het lichaam. Het lichaam geeft ons signalen als we te lang doorgaan op een manier die niet bij ons past. Als we te lang door hollen met stress bijvoorbeeld, dan krijgen we vage lichamelijke klachten. Luisteren we daarnaar en verminderen we onze stress, dan verdwijnen de klachten ook vanzelf. Blijf je doorrennen, dan gaat je lichaam steeds harder schreeuwen, totdat je het niet meer kán negeren en je met een burn-out thuis komt te zitten. Hetzelfde geldt voor menstruatieklachten. Wat wil je lijf je vertellen? Ga je ernaar luisteren, of ga je de signalen onderdrukken met de pil?
Het is natuurlijk goed mogelijk dat de menstruatieklachten die jij ervaart zó heftig zijn, dat je geen andere weg ziet. Het is echter niet alleen mijn eigen ervaring, maar ook die van vele andere vrouwen, dat als je de relatie met je eigen lichaam verbetert én meer in het ritme van je eigen lijf gaat leven en bewegen, klachten vaak minder worden of zelfs verdwijnen. Zie het dus als een uitnodiging: wat heb jij op mentaal-emotioneel vlak nog te doen om je lijf en je vrouw-zijn meer te gaan accepteren en omarmen?
Sommige vrouwen hebben juist last van hun ovulatie, ongeveer twee weken na de start van de menstruatie. Sommigen kunnen de eisprong voelen, als een beetje een stekend gevoel. Anderen merken dat ze snel geïrriteerd of chagrijnig zijn. Wat jouw klachten ook zijn, neem ze serieus. Kan jij je eigen lichaam (opnieuw leren) verstaan?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606