Zoeken

Zoeken sluiten

Menstruatie: een vloek of een zegen?

dinsdag 13 juni 2023

De menstruatiecyclus van de vrouw is een ingenieus proces dat geleid wordt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Als er geen problemen zijn met de menstruatiecyclus zijn de hormonen precies goed op elkaar afgestemd. Ongeveer één keer per maand is er een eisprong (de ovulatie). Eén keer per maand is er de menstruatie; de fase in de vrouwelijke cyclus waar veel vrouwen tegenop zien. Gemiddeld duurt de cyclus van menstruatie naar eisprong, naar wederom een menstruatie 28 dagen, iets korter dan een maand dus.

Menstruatie en de seizoenen
Winter
Lente
Zomer
Herfst
De pre-menstruatie en menstruatie accepteren
Doe rustig aan voor en tijdens je menstruatie

Menstruatie en de seizoenen

Laat me je meenemen in de vrouwelijke cyclus aan de hand van een reis door de seizoenen. Ik kan je namelijk heel droog gaan vertellen welke hormonen wanneer actief zijn in de cyclus, maar dat kan je overal op internet al vinden in handige grafiekjes, mocht je interesse daar naar uitgaan. Mijn doel met deze blog is juist om je te inspireren om meer in contact te komen met je eigen cyclus en te ontdekken hoe je ermee kunt werken, in plaats van erdoor belemmerd te worden. Dit wordt heel duidelijk aan de hand van de seizoenen.

Winter

De winter is een periode van rust. De natuur trekt zich terug om de kou te overleven. De bomen zijn kaal, er zijn geen bloemen en veel dieren houden zich schuil of doen zelfs aan een winterslaap. Wij mensen gaan vaak onvermoeibaar door in de winter. Door elektriciteit hebben we ook in het donker licht en kunnen we tot laat in de avond doorgaan. Door centrale verwarming hoeven we geen kou te leiden.

Maar als we onze natuur volgen, dan zouden we het een stuk rustiger aan mogen doen en net als de natuur in rust zijn. Dit is wat er in de menstruatiecyclus gebeurt ten tijde van de menstruatie. Het lichaam is bezig een onbevruchte eicel en de overtollige baarmoederwand af te breken en naar buiten te werken. Dit kost energie. Het is dé fase in de vrouwelijke cyclus om het rustig aan te doen. Om goed voor jezelf te zorgen, niet intensief te sporten of heel veel afspraken in je agenda te zetten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Lente

In de lente komt de natuur weer tot leven. Alles roert zich en komt weer naar buiten. Er is meer licht en dus meer energie. In de menstruatiecyclus is dit de week na de menstruatie, maar vóór de ovulatie. Veel vrouwen voelen zich goed, hebben meer energie en dit is dan ook de tijd om actief te zijn. De tijd om afspraken te maken, nieuwe ideeën uit te werken en in actie te gaan omzetten. Om je lekker in het zweet te werken tijdens het sporten. De lente (en ook de zomer) is een fase die in onze maatschappij verwelkomd wordt. Actief zijn, ondernemend, doelgericht… het zijn prachtige eigenschappen en in de week na de menstruatie ook heel passend.

Zomer

In de zomer zien we het hoogtepunt van de natuur: alles staat in bloei, insecten vinden voedsel in overvloed, de dagen zijn lang en de temperaturen hoog. Wij mensen zijn veel buiten, slapen over het algemeen minder, want we hebben ook iets minder slaap nodig in deze tijd van het jaar. We voelen ons goed en genieten van het vele licht en de warmte. In de menstruatiecyclus is dit het moment van de ovulatie. Het eitje komt los van de eierstok en maakt haar reis door de eileider. Dit is het moment dat een vrouw vruchtbaar is. Ze heeft veel energie en ook haar verlangen naar seks is hoger. Heel logisch, want nu is de kans op een zwangerschap het grootst. Door de vele energie kan ze ook veel gedaan krijgen. Het is haar hoogtepunt van de menstruatiecyclus.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Herfst

De herfst is een periode van loslaten. De bomen laten hun bladeren los en de natuur begint zich langzaamaan terug te trekken en voor te bereiden op de koude wintermaanden die komen gaan. Het is ook een tijd van overvloed: dit is de tijd dat er geoogst wordt. In de menstruatiecyclus is dit de week na de eisprong en vóór de menstruatie. Het wordt ook wel de pre-menstruatie genoemd. Het is de fase waar veel vrouwen problemen ondervinden die geschaard worden onder de noemer PMS: het premenstrueel syndroom. Dit kan gepaard gaan met allerhande klachten: van een opbelazen gevoel tot pijnlijke borsten. Van stemmingswisselingen tot ernstige vermoeidheid. Veel vrouwen hebben hier in mindere of meerdere mate last van. Pas als het hun dagelijks leven zodanig belemmert dat ze niet goed kunnen functioneren spreekt men van PMS.

De pre-menstruatie en menstruatie accepteren

Samenvattend hebben we over het algemeen meer moeite met de herfst en de winter. Zowel letterlijk in de seizoen cyclus (hoeveel mensen hebben een hekel aan de herfst en winter?!), als in de menstruatiecyclus. Altijd maar in de lente en de zomer willen vertoeven maakt het er eigenlijk alleen maar moeilijker op. De weerstand die je ervaart, maakt het moeilijker om te accepteren dat de herfst en de winter er nu eenmaal bij horen. Dit geldt ook voor de pre-menstruatie en de menstruatie. De vrouwelijke cyclus nodigt ons uit om mee te bewegen met onze innerlijke seizoenen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Doe rustig aan voor en tijdens je menstruatie

Dit betekent dat je het in jouw herfst en winter (dus de week voor je menstruatie en tijdens je menstruatie) wat rustiger aan doet. Plan belangrijke afspraken of sociale verplichtingen liever in je lente en zomer (de week na de menstruatie en je ovulatie). Doe aan rustigere beweegvormen zoals yoga of wandelen. Bewaar de intensieve work-outs voor je lente en zomer. Gun jezelf wat meer rust.

Natuurlijk leven we in een maatschappij die niet aangepast is aan de vrouwelijke cyclus. We leven veel meer in lijn met een mannelijke cyclus, een dag cyclus. Daarin zouden we elke dag maximaal moeten presteren en fris en fruitig op ons werk verschijnen. Maar als je meer in lijn met je vrouwelijke cyclus leeft, presteer je uiteindelijk net zo goed of zelfs beter. Je bent namelijk tijdens je lente en zomer zeer pro-actief en actief. Je krijgt meer gedaan in minder tijd. Dit wordt dan weer gecompenseerd met werken op een lager pitje tijdens je herfst en winter. En je zou op deze manier zomaar minder ‘last’ kunnen gaan ervaren van je pre-menstruatie en menstruatie. Probeer het eens uit om te leven met jouw innerlijke cyclus!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven