Zoeken

Zoeken sluiten

Meest extreme gevolgen van stress

donderdag 6 augustus 2020

Wat zijn de meest extreme gevolgen van stress? Iedereen weet wel voor een groot gedeelte wat stress met je kan doen. Zelf een klein beetje stress kan al aanzienlijke gevolgen hebben. Denk maar eens aan hoe stress je bijvoorbeeld prikkelbaar maakt. Er hoeft soms maar weinig te gebeuren om je uit je slof te laten schieten. Wanneer stress ernstiger wordt, kunnen ook de gevolgen een stuk heftiger worden. Extreme stress kan uiteindelijk leiden tot extreme gevolgen. “Extreem” definieer ik hierbij als gevolgen die een enorme invloed hebben op je leven. Gevolgen die je leven echt ontwrichten en waardoor je niet meer kan functioneren zoals normaal. Dit kunnen zowel mentale als fysieke gevolgen zijn.

gevolgen stress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarschuwing over de meest extreme gevolgen van stress

Voordat ik deze meest extreme gevolgen van stress behandel, wil ik graag waarschuwen voor deze gevolgen. Ervaar je deze namelijk, of heb je last van andere gevolgen die dusdanig heftig zijn dat normaal functioneren (bijna) niet meer mogelijk is? Dan betekent dit dat je hulp nodig hebt. Je bent namelijk aanbeland op een punt waarop je stress wellicht onomkeerbaar is zonder professionele hulp. Je staat er niet alleen voor. De coaches van Liberi kunnen je helpen. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen en verhelpen van alle vormen van stress met een persoonlijke aanpak. Twijfel niet. Het is nooit te laat om stress te stoppen, maar je kunt niet vroeg genoeg ingrijpen. Hoe eerder je actie onderneemt, des te sneller je van je problemen verholpen kunt worden.

Een van de meest extreme gevolgen van stress: de burn-out

Kwam een burn-out direct in je op? Dan heb je inderdaad niet alleen gedacht aan een van de meest extreme gevolgen van stress, maar vooral ook aan een van de meest voorkomende extreme gevolgen. Daarom is het belangrijk om hier als eerste aandacht aan te besteden. Temeer omdat dit een gevolg is dat wellicht voorkomen had kunnen worden. Een burn-out ontstaat namelijk echt niet zomaar. Het is mogelijk dat jij je niet realiseert dat je op een burn-out afstevent. Het is namelijk vaak een gevolg van zeer lange, continu aanhoudende stress. Niemand krijgt echter van de ene op de andere dag een burn-out. Dat wil zeggen: het komt nooit voor dat jij je de ene dag kiplekker voelt en de volgende dag ineens in de kreukels ligt.

Een burn-out is een van de meest extreme gevolgen van stress omdat het je leven helemaal lam kan leggen. Je hebt gewoonweg de kracht niet meer om je dagelijks leven op normale wijze voort te zetten. Met alle gevolgen van dien, want het kan ook je werksituatie en sociale leven keihard raken.

burn-out

Chronisch ziek zijn

Mensen die last hebben van extreme stress maken helaas ook vaak kennis met een van de meest extreme gevolgen van stress in de vorm van chronisch ziek zijn. Stress tast namelijk het immuunsysteem aan. Wanneer je zeer ernstige stress ervaart kan je immuunsysteem dermate worden aangetast (onder andere door het stresshormoon cortisol) dat je vatbaar bent voor andere ziekten of aandoeningen. Mensen met extreem veel stress kunnen dan ook last krijgen van de vreemdste kwalen. Variërend van vervelend tot zeer ernstig.

Geheugenverlies

Wat misschien niet iedereen weet, is dat stress daadwerkelijk verbindingen in de hersenen aan kan tasten. Dit ervaar je niet alleen tijdens stress, maar kan ook nadat je stress hebt ervaren zijn sporen nalaten. Het is zelfs mogelijk dat de werking van je hersenen voor altijd is aangetast. Onder andere de prefrontale cortex die het langetermijngeheugen reguleert, kan worden aangetast. Gelukkig gebeurt dit zelden, maar het is mogelijk dat je na langdurige zeer zware stress last krijgt van geheugenverlies en/of een algeheel minder goed werkend geheugen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hartproblemen

Het is misschien wel het gevolg waar mensen vaak het bangst voor zijn: hartproblemen. Zeer ernstige stress kan leiden tot hartproblemen. Dit kan zich op diverse manieren uiten. Relatief bekend zijn hartkloppingen door stress. Hartkloppingen zijn vervelend en vaak ook beangstigend, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Anders is dat met hartritmestoornissen, die ook op kunnen treden als extreem gevolg van stress. Het ernstigste gevolg – en überhaupt het slechtst mogelijke gevolg van stress – is hartfalen. Helaas komt het voor dat mensen overlijden door een hartstilstand als gevolg van stress.

hartklachten

Depressie

Wie stress ervaart, voelt zich niet goed. Ongezonde stress zorgt er bijna altijd voor dat je niet lekker in je vel zit. Op zijn minst, want het kan nog veel erger worden. Helaas ervaren mensen dit vaak in de vorm van een depressie, zonder twijfel een van de meest extreme gevolgen van stress. Er wordt mij vaak gevraagd: een burn-out en een depressie, dat is toch hetzelfde? Dat is het zeker niet, hoewel deze twee zeker hand in hand kunnen gaan. Lees in de blog burn-out of depressie alles over de verschillen. Een depressie kan allesoverheersend aanvoelen. Mensen met een depressie hebben vaak het gevoel dat het nooit meer beter wordt en zien geen uitweg in hun situatie.

Angst- en paniekaanvallen

Zeer ernstige stress kan leiden tot angst- en paniekaanvallen. De reden waarom deze gevolgen zo extreem zijn, heeft niet alleen te maken met de impact die je zelf ervaart, maar ook met de impact op de omgeving. Een angstaanval of paniekaanval kan altijd en overal opkomen. Ogenschijnlijk vanuit het niets. Niet alleen thuis wanneer je rustig op de bank zit, maar ook op het werk, onderweg, in het openbaar vervoer of op drukke plaatsen. Hierdoor ga je vaak plaatsen met veel mensen mijden. Wanneer je een angst- of paniekaanval in het openbaar hebt, kunnen reacties van omstanders ook heel heftig zijn.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wij helpen je van de meest extreme gevolgen van stress af

Hoe heftig de gevolgen van stress ook zijn: wij kunnen je van je stress afhelpen. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: grijp in. Samen zorgen wij ervoor dat je eindelijk van je stress en de heftige gevolgen afkomt. Dat doen wij door middel van een gepersonaliseerd plan. Stap voor stap begeleidt jouw persoonlijke coach jou richting herstel. Ook al voelt jouw situatie uitzichtloos: dat is hij niet. Velen zijn je voorgegaan en hebben met onze hulp hun energie, geluk en levensvreugde weer teruggevonden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking met een coach bij jou in de buurt. Dat is een belangrijke eerste stap richting herstel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven