De zoveelste blog over levensgeluk? Als je op het internet gaat zoeken naar blogs over persoonlijke ontwikkeling, zelfhulp en gezondheid, kom je al snel uit op duizenden artikelen over soortgelijke thema’s. Levensgeluk, voldoening, gelukkig zijn, je persoonlijke missie leven… Ook wij schrijven over dit soort onderwerpen. Waarom? Omdat we als maatschappij ver van onszelf zijn afgedreven. De vele mensen die op zoek zijn naar informatie, inspiratie, en hulp op deze gebieden, zijn een symptoom van een maatschappij die zichzelf verloren is.
We rennen met zijn allen maar door. Deadlines, stress, spanningsklachten en burn-out zijn heel normaal geworden. ‘Een paracetamolletje erin en gewoon gáán’, lijkt het motto van de meeste werknemers geworden te zijn. Maar wat zijn we nu eigenlijk aan het doen? En waarom ervaren we collectief zo’n gebrek aan levensgeluk? Waarom denken we dat het nodig is onze lichaamssignalen te negeren om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen? Wat is hier aan de hand?
Onze economie draait op schaarste. Waar schaarste heerst, rijzen de prijzen de pan uit. Iets wat schaars is, is gewild. Reclameboodschappen proberen ons wijs te maken dat als we dít specifieke merk kopen, we gelukkiger zullen zijn. De buurman heeft het ook, dus moeten wij ook niet… Daarbij is ‘druk zijn’ hip. Als je iemand vraagt hoe het gaat, hoor je geregeld: “Goed, druk!” We zijn het blijkbaar normaal gaan vinden dat we druk zijn. Sterker nog: het is gewenst dat we druk zijn. Want wie druk is, is productief, die krijgt veel voor elkaar. De schaarste zit hem hier in de hoeveelheid tijd. Het is cool om weinig tijd te hebben. Je bent een belangrijk persoon als je weinig tijd hebt, want je hebt het zó druk! Maar als we het over levensgeluk en zingeving hebben, dan past druk zijn daar helemaal niet bij.
Levensgeluk komt niet in het Van Dale woordenboek voor. Geluk uiteraard wel. Daar wordt geluk als volgt omschreven: een ‘aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt’. De Engelse vertaling van geluk is happiness. In het Nederlands spreken we van geluk, maar daar is eigenlijk maar één woord voor. In het Engels kennen ze nóg een woord: joy. Joy is ook een soort geluk, maar gaat om een diepere vorm van zijn. Happiness lijk je te kunnen kopen door de nieuwste gadgets aan te schaffen. Joy ontstaat door een staat van zijn en je hebt er dus niets voor nodig. Zelf vind ik het woord happiness dus meer een oppervlakkige vorm van geluk, terwijl joy de ware, pure vreugde is die je kunt vertalen als levensgeluk.
Door een gebrek aan zingeving en voldoening zijn veel mensen gaan geloven dat ze geluk moeten nastreven. De consumptiemaatschappij houdt ons voor dat we geluk kunnen kopen. En dus wordt er heel veel gekocht. Maar telkens is daar dan wel eventjes die blijdschap en voldoening, maar dat zakt binnen korte tijd weer weg. Ik vind de betekenis van geluk uit de Van Dale daarom ook zo mooi: het is een aangenaam gevoel, omdat iemand zich ergens op verheugt. Je kunt je inderdaad verheugen op die nieuwe aankoop. Dat geeft een fijn gevoel en dat proberen we na te streven. Wat dat betreft is het simpel: we proberen pijn en negatieve gevoelens te voorkomen of vermijden en blijdschap en positieve gevoelens na te streven. Logisch dus dat we zo makkelijk in de valkuil van de reclame-industrie trappen!
Maar als we erbij stilstaan, dan weten we dat levensgeluk iets anders is. Levensgeluk is te vinden in de verbindingen met andere mensen. Met het gevoel erbij te horen, van betekenis te zijn. Het geeft ons veel voldoening om een ander te kunnen helpen. We voelen ons gesteund als mensen om ons heen staan ten tijde dat we het moeilijk hebben. Het gevoel deel uit te maken van iets groters dan onszelf, geeft een sterk gevoel van zin in ons leven. Ken je dat gevoel van ontzag bij een prachtige zonsondergang? Dit zijn de momenten die bijdragen aan ons levensgeluk.
Bovendien: waarom leef je eigenlijk? Waarom ben je hier op aarde en wat wil je komen brengen? Dit zijn vragen die kunnen bijdragen aan je levensgeluk, mits je de antwoorden kunt vinden die uit je hart komen. Als je je laat leiden door je ego zul je niet de antwoorden vinden die tot levensgeluk leiden.
Maar hoe kom je nu achter de antwoorden op dit soort levensvragen? Vele wegen leiden naar Rome. Soms kom je al tot een nieuw inzicht door een goed gesprek met een vriend of vriendin. Af en toe is het nodig om even afstand te nemen van het dagelijks leven en bijvoorbeeld tijdens een pelgrimstocht op zoek te gaan naar de antwoorden. Soms komen de antwoorden onverwachts ineens op ons pad. Maar één ding is zeker: als we als een kip zonder kop rondrennen en geen tijd nemen voor onszelf, geen rust nemen om op adem te komen, dan is de kans dat we onze antwoorden vinden erg klein.
Levensgeluk laat zich dus pas zien als je op de rem durft te trappen. Als je tegen de stroom ingaat die de maatschappij lijkt te volgen. Het is dus nodig om juist wél tijd vrij te maken voor jezelf, ook al voelt dat egoïstisch. Ruimte om na te kunnen denken. Ruimte om te ervaren of het leven dat je leeft wel het leven is dat je wilt leven. Of leef je het leven van je ouders? Je werkgever? Ben je alleen maar aan het pleasen en loop je daardoor op je tenen? Het wordt tijd dat het anders mag. Je bent het waard om jouw levensgeluk te mogen ervaren, net zoals ieder ander.
Mocht je hier een ‘ja’ op voelen, maar weet je niet waar je moet beginnen, wees welkom bij Liberi. Je kunt bij ons altijd vrijblijvend een kennismaking doen met een coach bij jou in de buurt. Samen wandelen jullie dan een stukje op op jouw levenspad. Welke kant wil je op en wat is daarvoor nodig? Mogelijk is een coachtraject voor jou passend, maar dat besluit je altijd zelf na de kennismaking.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606