Wil je meer blijdschap ervaren? Waarom eigenlijk? Wat zijn je wensen, je doelen, je levensmissie? Waarom doe je wat je doet en geeft dat je de voldoening die je zoekt? Wat geeft je leven zin? Of houd je je helemaal niet zo bezig met dit soort grote vragen en wil je gewoon blijer zijn, gelukkiger zijn?
Waarom een blog over blijdschap? Als je op social media kijkt, lijkt het wel of iedereen blijdschap najaagt. We streven naar een gelukkig leven, maar wanneer ben je nu écht gelukkig? Het najagen van het idyllische leventje dat je voorgespiegeld wordt op social media, blijkt juist ongelukkiger, eenzamer en depressiever te maken. We gaan namelijk vergelijken met anderen en komen altijd minder goed uit de bus. Waarom? Omdat je een eenzijdig beeld krijgt op social media. Je ziet alleen de hoogtepunten. Weinig dieptepunten worden gedeeld. Als je jouw leven dan vergelijkt met dat leven dat alleen maar uit hoogtepunten bestaat, dan kom je er bekaaid van af.
Maar zeg nu zelf: elk leven kent dieptepunten. Als je financiële zorgen hebt, dan geloof je misschien dat je pas weer blijdschap kan ervaren als je genoeg geld hebt. Een rijk persoon zou dus wél gelukkig zijn?! Of als je overgewicht hebt, denk je misschien dat je weer blij zult zijn als je een gezond gewicht hebt. Afgunstig kijk je naar de graatmagere modellen in de reclames. Maar of die nu écht gelukkig zijn… We denken vaak dat ware blijdschap voor het grijpen ligt als we een doel behalen. Of als iets er níet meer is (zoals overtollige kilo’s, een geldtekort of iets anders). Maar is dat wel zo? Jagen we niet de pot goud aan het einde van de regenboog na? Oftewel: willen we iets dat we nooit zullen krijgen?
Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het haalbaal om van je geldtekort af te komen of die overtollige kilo’s kwijt te raken. Het stellen van doelen is heel normaal en heel gezond. Wensen hebben ook. Maar de valkuil zit hem in de illusie: geloven dat dán al je problemen opgelost zullen zijn, geloven dat je dán pas blijdschap kunt ervaren. Als je deze (onjuiste) overtuiging hebt, zul je in een grote teleurstelling terechtkomen. Er zijn namelijk altijd weer andere dingen die niet perfect zullen zijn. Misschien kan je je financiële zorgen achter je laten, maar komt er een gezondheidsprobleem omhoog. Of er ontstaat wrijving in je relatie en jullie komen er samen niet uit.
Conclusie: ook rijke mensen hebben hun problemen. Ook dunne mensen hebben hun issues. De kunst is dus juist in de situatie waarin je je bevindt – of dat nu rijk, arm, dik, dun, gezond of minder gezond is – blijdschap te gaan ervaren. Maar hoe doe je dat?
Het klinkt misschien heel cliché, maar clichés zijn vaak wel waar: vind je blijdschap in de kleine dingen. Misschien heb je weinig geld of ben je te zwaar. Je doel is om daar overheen te komen. Prima. Maar lukt het je dan tegelijkertijd om te genieten van het zonnetje op je gezicht? Of voor gevorderden: de regendruppels op je gezicht als je op de fiets door de regen gaat?! Misschien wel om de ontwikkelingsstapjes van je peuter? Of van de lekkere koffie op je werk? Het maakt niet uit wat het is, maar sta je bij dit soort dagelijkse dingen stil, of ren je eraan voorbij op de automatische piloot? We kunnen wel stellen dat functioneren op de automatische piloot blijdschap in de weg staat.
Want waarom functioneer je op de automatische piloot? Meestal doen we dat als we erg druk zijn, veel verantwoordelijkheden hebben en ons hoofd boven water proberen te houden. We doen wat we moeten doen, maar daarbij is geen ruimte voor creativiteit, spontane beslissingen of – ja, ja – plezier. Onderliggende oorzaak is vaak stress. Probeer dus te achterhalen wat die stress bij jou veroorzaakt. Kan je er iets aan doen? Doe dat dan. Kan je er niets aan doen? Maak je dan geen zorgen en geniet van de dingen die wél goed gaan. Maar eerlijk is eerlijk: in de meeste gevallen kunnen we er zelf wél wat aan doen. Het voelt alleen misschien niet zo, maar uiteindelijk heb jíj de keuze of je in een stressvolle baan blijft zitten, of in een ongelukkige relatie.
Ja, het is doodeng om een andere richting op te gaan. Wat als je je hypotheek niet meer kunt betalen? Of wat als je je huis uit moet? Wat als je je heel erg alleen gaat voelen? Maar wist je dat we vaak het meest lijden door het lijden dat we vrezen? Daardoor blijven we op onze plek. We zien beren op de weg en daardoor komen we niet in actie. Terwijl die plek waar we op dat moment zijn, niet de plek is waar we blijdschap kunnen ervaren!
Soms lukt het niet om zelf uit een ongezonde situatie te stappen. We blijven doorgaan, terwijl we diep van binnen weten dat dit niet de juiste weg voor ons is. Dat is heel verdrietig, maar soms worden we gedwongen om toch uit onze comfortzone te stappen. Dit is het geval bij een burn-out. Je ging lange tijd over je grenzen en luisterde niet naar je lichaamssignalen. Je deed waarvan je eigenlijk wel wist dat niet goed voor je was, maar op een gegeven moment roept je lichaam je een halt toe.
Een burn-out is vreselijk om mee te maken, maar gek genoeg leidt die vaak tóch tot meer blijdschap. Waarom? Omdat we gedwongen worden andere keuzes te maken. Een burn-out is vaak een uitgelezen kans om aan onze persoonlijke ontwikkeling te werken. We vragen ons nu wél af waar we mee bezig waren en kunnen tot de conclusie komen dat dit niet de weg was die we willen bewandelen. We worden door ons lichaam gedwongen om het anders te gaan doen en op lange termijn leidt dat naar meer levensgeluk, mits je de uitnodiging aanneemt natuurlijk…
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606