In deze blog neem ik je mee in een interessant onderwerp: mediteren voor beginners. Aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen met meditatie leg ik uit waarom mediteren goed voor je is, waarom je het dus zou willen doen en alle praktische ins en outs over dit boeiende onderwerp. Want in onze snelle maatschappij hebben we des te meer behoefte aan vertraging en verstilling. Maar dat gaat niet altijd zonder slag of stoot…
De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt is waarom je überhaupt zou mediteren. Misschien krijg je er meteen een beeld bij van een Zen monnik die uren lang in lotushouding op een kussentje zit en door te mediteren verlicht is geraakt. De kans is groot dat als je dit beeld hebt bij meditatie, je er zelf niet snel aan zult beginnen. Waarom niet? Omdat het te ver af staat van het dagelijks leven. Het kan bovendien heel zweverig aandoen, terwijl mediteren heel ‘aards’ kan zijn.
Waarom is mediteren goed voor je? Er zijn inmiddels talloze onderzoeken die aantonen dat meditatie een positief effect heeft op je mentale en fysieke welzijn. Zo kan het depressie, stress en angst verminderen. Het kan helpen bij het beter verwerken van emoties en herinneringen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je een sterker immuunsysteem krijgt en een beter geheugen. Ook blijkt het te kunnen helpen om meer empathisch te zijn naar anderen. Zo zijn er nog veel meer positieve gevolgen van mediteren, maar het lijkt me – aan de hand van dit lijstje – al voldoende overtuigend om het eens te proberen!
Jaren terug kampte ik zelf met een depressie en een burn-out. Ik las overal over de voordelen van meditatie en vond dat ik het maar eens moest proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik. Tegelijkertijd had ik er ook wel hoge verwachtingen van. In mijn tienertijd had ik eens een boek gelezen waarin de schrijver door middel van mediteren in een soort hemelse staat in aanwezigheid van het goddelijke kwam. Dat klonk wel prettig, maar kon ik dat ook ervaren?
Ik probeerde zelf eerst in stilte te mediteren met een wekkertje op de telefoon die de tijd zou aangeven dat ik klaar was. Dat voelde als een martelgang, de seconden leken uren te duren, ik voelde overal ongemak in mijn lichaam en ik hoopte alleen maar dat het snel voorbij zou zijn. Die goddelijke ervaring leek nogal ver weg.
Daarna deed ik wel eens begeleidde meditaties via YouTube, maar het lukte me nooit om het met regelmaat te blijven doen. Toen kwam een vriend met een app: er stonden allerlei meditaties in, gerangschikt op onderwerp. Bovendien was de app slim in elkaar gezet: voor elke aaneengesloten dag dat je mediteerde, kreeg je een punt. Zo kon je medailles ‘winnen’ bij een week elke dag achter elkaar mediteren, een maand, drie maanden, een half jaar en een jaar. Ik besloot het te gaan proberen: een jaar lang elke dag mediteren.
Mensen kunnen zeggen over mij wat ze willen, maar één ding staat vast: ik heb een ijzeren discipline. En dat kan handig zijn, maar ook heel erg nadelig werken. Zo had ik me als een bulldog vastgebeten in het doel van dagelijks minstens tien minuten mediteren. Als ik ook maar één dag zou overslaan, begon de teller weer op nul. Dat kon dus niet gebeuren. Kostte wat het kost moest ik mediteren. Ik heb er soms stress over gehad! Ik lag wel eens huilend in bed, omdat ik zo moe was en wilde slapen, maar me ineens realiseerde dat ik nog niet had gemediteerd… En de app de meditatie laten afspelen terwijl ik ging slapen was écht not done. Dat kon gewoon niet. Ik moest en zou dit spelletje eerlijk spelen.
Ik heb het jaar volgehouden. Maar de uitdaging om de twee jaar vol te houden, ging me wat te ver. Ik was helemaal klaar met mediteren en ik hoefde even geen meditatie meer te horen! Een hele tijd heb ik dus ook niet gemediteerd. En toch voelde ik na verloop van tijd weer een bepaalde roep. Ik voelde het verlangen om het weer eens te gaan doen. Omdat het ook een momentje van rust kon zijn, dat had ik tijdens dat jaar ook wel ervaren.
Ik besloot – los van die app – zelf wat meditaties op te zoeken. Soms waren er online programma’s waarbij fijne meditaties zaten. Ik merkte op een gegeven moment dat ik het heel fijn vond om de dag te beginnen met een meditatie waarbij ik een intentie zette voor die dag. Zo heb ik vanaf dat moment heel geregeld – maar echt niet iedere dag – in de ochtenden tien tot vijftien minuten gemediteerd. Dit was prettig!
Als je zelf wilt mediteren is het echt een kwestie van experimenteren wanneer je wilt mediteren. Er is geen goed of fout, maar het hangt er van af wat bij jou en jouw levensomstandigheden past. Ik ben nu bijvoorbeeld moeder van een jong zoontje en mediteren in de ochtend lukt echt niet meer. Nu doe ik het vaak in de middag als hij zijn middagslaapje heeft. Wees dus flexibel, je behoeften kunnen veranderen!
Ik mediteer nu meestal tussen de tien en dertig minuten. Vaak doe ik begeleide visualisaties die wat langer zijn. Dat is makkelijker vol te houden dan een stiltemeditatie. Maar je hoeft echt niet minstens tien minuten op een kussentje te zitten! En meditatie kan al van één minuut. Je kunt bijvoorbeeld op een werkdag even stoppen waar je mee bezig bent en een minuut lang bewust je ademhaling volgen. Dát is al meditatie! Wees dus alsjeblieft niet zo streng voor jezelf als dat ik dat was. Ik heb mijn lesje wel geleerd en ik zou deze les jou graag besparen!
Als beginner kan het wel fijn zijn een bepaalde mate van routine en ritme te creëren. Je kunt bijvoorbeeld als doel drie keer per week mediteren kiezen en dan tussen de vijf en tien minuten nemen. Voelt dat fijn, dan kan je altijd nog opbouwen. Veel plezier!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606