Iets nieuws voor jezelf kopen of net dat ene kringlooppareltje tegenkomen. Over het algemeen krijgen we er een goed gevoel van als we iets voor onszelf kunnen kopen. Op zich niks mis mee, zolang je je bewust blijft dat spullen niet bepalend zijn voor je levensgeluk. Voor je het weet heb je een koopverslaving. Daarnaast bestaat nog zoiets als materialistisch zijn. Het hoeft niet meteen te betekenen dat je koopverslaafd bent maar het laat wel zien dat je meer waarde hecht aan spullen dan aan mensen. Hier kunnen tal van redenen voor zijn. Ben jij materialistisch? Dan is het misschien aan te raden te ‘ontspullen’. Hoe je dat doet bespreken we in dit blog.
Wat houdt materialistisch zijn in?
Je hoeft niet veel geld te hebben om materialistisch te zijn. Arme mensen kunnen net zo materialistisch zijn als rijke mensen en niet iedereen die rijk is, is materialistisch. Materialisme gaat ook veel verder dan alleen het hebben van veel spullen. Wanneer je veel waarde hecht aan je spullen, en dit ook mee laat tellen in jouw definitie van geluk, dan kunnen we voorzichtig zeggen dat je materialistisch bent. Hoe meer spullen, hoe gelukkiger jij bent. Dan hebben we het nu niet over je inboedel of dat ene jasje wat je voor een mooie prijs hebt gescoord. We spreken over uitpuilende kledingkasten waarvan je 80% niet draagt. Of bergen speelgoed voor de kinderen omdat je denkt dat veel speelgoed een definitie is van geluk.
Je wordt materialistisch gemaakt door marketing
De afgelopen jaren neemt de trend iets af maar over het algemeen draait de gehele wereld om kopen, kopen en nog eens kopen. De hoeveelheid reclames voor wat voor product dan ook vliegen je om de oren en het wordt breeduit gepretendeerd dat nieuw en meer altijd beter is. Waarom 1 auto voor de deur hebben staan als je de 2e auto met korting op de financiering kan krijgen. Uitverkoop in een kledingwinkel waar je bij het 5e artikel 50% korting krijgt. Of 2e gratis acties waar je er eigenlijk maar 1 van nodig hebt. Als je gevoelig bent voor deze verleidingen sluipt materialisme er langzaamaan in. Voor je het weet staat het in en om je huis vol met spullen waarvan jij denkt dat het je gelukkig maakt.
De dieper gelegen reden
‘Je komt met niks en gaat met niks’ Een veelgemaakte uitspraak waar best nog veel waarheid in zit. Niemand wordt op een ochtend wakker en denkt: ‘Vanaf vandaag word ik materialistisch!’ Dit sluipt er over het algemeen langzaam in. Wat je regelmatig ziet is dat iemand veel liefde heeft gemist in z’n leven, of het vertrouwen in de mens is verloren omdat dit keer op keer is geschaad. Het kopen van (nieuwe) spullen gaf op dat moment een bepaalde voldoening of troost. Het grote bijkomende voordeel was dat deze spullen niet terugpraten, geen oordelen hebben, niet kunnen liegen of enige tegenspraak konden geven. Ook zie je het geregeld dat mensen die uit armoede komen meer spullen gaan kopen wanneer er financieel ruimte komt.
Hoe meer spullen, hoe meer stress
Het kan een bepaalde status aangeven. Hoe meer spullen, hoe meer anderen denken dat je hebt en je kan veroorloven. Maar feitelijk geeft het hebben van veel spullen meer stress dan je zou denken. Zoals hierboven al geschreven leven wij in een consumptiemaatschappij. Zodra er de gelegenheid zich voordoet om meer en meer spullen te kopen, pak je die steeds sneller. Naast dat het je een gevoel van competitie kan geven dat jij aan de buitenwereld moet laten zien dat je steeds meer kan hebben, moet je die spullen ook ergens kwijt. Waar sla je alles op? Wanneer ga je het gebruiken? En wat dacht je van het schoonhouden van al die spullen? Voor je het weet ben je een materialistische horder.
Horders zijn ook materialisten
Niet de postzegelverzamelaar of die ene buurman die treintjes als hobby heeft. Nee, horders. Personen waarvan hun woning of bijgebouw volgepropt staat met spullen en daar geen afscheid van kunnen nemen. Een berg oude tijdschriften waar misschien al 20 jaar niet in gebladerd is, maar weggooien doe je niet. Er kan een moment komen dat je ze nog wel gaat inkijken. En die zakkenvol kleding die 4 maten te groot zijn? Misschien pas je er ooit nog eens in. Dan heb je het alvast liggen. Ergens nog begrijpelijk ook maar je houdt ondertussen ook vast aan spullen, in dit geval kleding, die je waarschijnlijk nooit meer aantrekt.
In het geval van een horder gaat dit natuurlijk wel heel wat stappen verder. Zij hebben zoveel waarde gegeven aan alles in en om huis, dat zelfs die vuilniszak vol plastic verpakkingen ooit nog bruikbaar kan zijn.
Probeer te ontspullen, een aantal tips
Kijk eens om je heen. Vind jij dat je teveel spullen hebt en zou je eigenlijk wat meer terug naar de basis willen? Denk jij dat je materialistisch bent? Door te ontspullen maak je niet alleen ruimte in je huis maar ook in je hoofd.
- De eerste stap is niet meer aanschaffen. Inventariseer wat je allemaal hebt en schrijf dit op. De kans is groot dat je meer spullen hebt dan je in eerste instantie dacht.
- Heb je spullen dubbel? Leg deze spullen apart en houd van ieder product maar 1 exemplaar.
- Verkoop wat je niet gebruikt. Tweedehands winkelen is helemaal in. Je kan zeker weten iemand blij maken met die drie overcomplete serviessetjes. Of met die stapels kleding die je niet draagt.
- Twijfel je of je iets wel weg wil doen? Maak een ‘twijfeldoos’. In deze doos of krat stop je spullen waarvan je nog twijfelt dit weg te doen. Heb je het na een zelf te bepalen periode alsnog niet gebruikt? Dan kun je het altijd nog verkopen of weggeven.
Minder materialistisch worden met behulp van een coach
Als je vastgeroest zit in een gewoonte van materialistisch leven is het soms moeilijk de knop in 1 keer om te zetten. Vooral als er een onderliggende reden zit als pijn en verdriet. Samen met een professionele coach kun je zelfinzicht krijgen in deze reden en waarom jij je geluk zoekt in spullen in plaats van jezelf. Wandelcoaching kan je al een heel eind op weg helpen terug te komen naar jouw basis van je levenskracht. Het zal als een verademing voelen als je geluksgevoel niet meer afhankelijk is van de spullen die je hebt.