Een depressie kan in verschillende vormen voorkomen. Je hebt kortdurende depressies die je vaak in of na een zwangerschap ziet. Een chronische depressie die als een sluimer over je leven hangt en er is zoiets als een manische depressie. Een chronische en manische depressie lijken in de uitleg veel op elkaar, echter zitten er grote verschillen tussen die twee. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen en wat een manische depressie inhoudt voor jou en je omgeving.
Somber of depressief
Om een manische depressie te begrijpen moet je eerst weten wat een depressie is. Een depressie is iets anders dan je een tijdje somber voelen. Iedereen heeft sombere periodes. Dat is gelukkig heel normaal. Wanneer je je nooit somber voelt kun je ook niet weten hoe het is om geluk en blijheid te voelen. Het verschil zit hem in de duur en intensiteit van de sombere gevoelens en gedachten. Je twee weken even niet vrolijk voelen en moeite hebben je bed uit te komen noemen we een sombere periode.
Wanneer de somberheid niet over gaat, je wolken steeds donkerder worden en je geen plezier meer uit het leven haalt spreken we over een depressie. Volgens de boekjes moet dit gevoel langer dan twee weken duren willen ze het een depressie noemen. Echter kun je je ook een maand somber voelen zonder depressief te zijn. Hier zit een dunne lijn en hierom is het altijd van belang om hulp te zoeken wanneer je hierover twijfelt.
Manische depressie
Een depressie hebben is over het algemeen erg zwaar. Soms heeft iemand het niet door dat ze chronisch depressief is. Iemand kan van jongs af aan al depressieve klachten hebben. Soms ben je hier zo aan gewend geraakt dat je denkt dat dit normaal is. Een continue strijd in een staat van zijn. Je omgeving weet ook niet beter dan dat je een iets zwaardere inborst hebt. Een manische depressie wordt ook wel een bipolaire stoornis genoemd. Het woord ‘manie’ verklapt het al een beetje. Deze vorm van depressie valt op omdat je gedragsuitingen sterk wisselt. Je hebt periodes van manie en periodes van depressie. Het is dus niet één bepaald gevoel wat je hebt maar je pieken en dalen zijn veel intenser.
Wat merk je met een manische depressie?
Omdat je emoties in een manische depressie veel harder pieken en dalen kost dit ook veel energie. In een periode van manie ben je veel blijer, opgewekter en zelfverzekerder dan je van jezelf gewend bent. Je omgeving merkt dit ook snel op en bestempelen je als druk, aanwezig, misschien wel iets té vrolijk, ofwel manisch. Maar vaak is dit niet van lange duur. Met een vingerknip kunnen deze overmatige gevoelens van geluk omslaan in een depressie.
Je leven wordt overheerst door angsten, zorgen, somberheid en in sommige gevallen suïcidale gedachten. Het leven valt je zo zwaar, alles kost zoveel energie dat je je afvraagt waarom je hier nog bent. De periodes van manie en depressie zorgen ervoor dat je de ene episode denkt de hele wereld aan te kunnen en de weken daarna jezelf niks waard vindt.
Wat omhoog gaat…
Depressie kan allerlei soorten trigger hebben. De manie in een manische depressie heeft ook meerdere triggers maar één daarvan staat voorop: te weinig slaap. Vaak wanneer je in een manie terecht komt gaat daar een periode van weinig slaap aan vooraf. Je hersenen zijn dusdanig actief dat je de slaap niet meer kunt vatten. Uiteindelijk val je vanzelf een keer in slaap maar dit is niet genoeg om ook daadwerkelijk de rust te krijgen die je hard nodig hebt. Ook het meemaken van een heftige gebeurtenis of trauma kunnen de aanleiding zijn tot een manie. Soms is de gebeurtenis zo heftig dat je brein het niet goed kan verwerken en contra gedrag laat zien. Je stopt het in feite weg en compenseert het met overdreven vrolijk gedrag.
…moet ook weer omlaag
Na een tijdje in een manie te zitten raakt je energie ook een keer op. Niet zomaar. Je manische periode slaat over in een depressie. Uitgeblust, futloos en oververmoeid. Het gat waarin je valt is niet zomaar een beetje diep, je gedachten niet een beetje somber. Het is bijna bodemloos en het lijkt alsof je geen grip meer hebt op de grond onder je voeten. Periodes van angst en paniek wisselen elkaar af. De wisseling van deze beangstigende emoties veroorzaken ook nog eens een hoop stress. Niet vreemd dat je alles op een gegeven moment niet meer goed kan verwerken.
Medicijnen niet altijd de oplossing
Het lijkt zo een geweldige oplossing. Medicijnen slikken waardoor je je beter gaat voelen. Wij gaan jou nooit vertellen dat je geen medicijnen moet slikken wanneer een professional je dit voorgeschreven heeft. Echter zijn medicijnen een handvat en geen oplossing. Om beter om te gaan met de manie wordt er regelmatig een van de benzodiazepinen voorgeschreven. Van de medicijnen in de benzo categorie ga je je ook daadwerkelijk beter van voelen. De werkzame stof hierin hebben een directe invloed op je geluksgevoel. Wanneer je wil stoppen moet je afkicken en het is bekend dat je in de ontwenningsperiode last kunt krijgen van depressieve buien. Niet bepaald handig wanneer je manisch depressief bent. Hierom zal een arts sneller een behandeltraject aanbieden dan medicatie.
Met manische depressie leren leven
Een eenmalige depressie is niet terug te zien op een hersenscan. Maar bij iemand die al lang lijdt aan chronische- of manische depressie kan het daadwerkelijk gezien worden via een MRI scan. Hierbij vervalt de opmerking dat een depressie tussen je oren zit. Het is een bewezen, medische aandoening waar niet te licht over gedacht moet worden. Je kan er voor kiezen de rest van je leven medicijnen te slikken. Wat je ook kunt doen is het beste maken van je aandoening. Dat doe je bijvoorbeeld met een professionele coach.
Een coach kan je depressie niet wegnemen maar kan je wel ondersteunen in het krijgen van grip op je gedachten en emoties. Van grote stappen kleine stapjes maken waardoor je jouw eigen patronen gaat herkennen. Door deze bewustwording leer je sneller anticiperen op een aankomende manie of depressie en daardoor de episodes te verkorten. Wandelcoaching, CGT en ACT zijn drie bewezen behandelmethodes om beter met jouw manische depressie om te gaan. Vaak is een het een combinatie van deze therapievormen die jou het beste uit je levenskracht laat halen.