Zoeken

Zoeken sluiten

Manipulatie veroorzaakt spanning en stress

maandag 5 juni 2023

De kans is aanzienlijk dat je er al een keer mee te maken hebt gehad. Bij de één ligt het er dik bovenop en een ander is een stuk subtieler. Iemand die veel manipulatie gebruikt in z’n communicatie en gedrag kan in het begin erg geliefd zijn. Soms worden er bergen beloofd en ze draaien hun hand er niet voor om een leugen te vertellen om te krijgen wat ze willen. Manipulatief gedrag wordt vaak in verband gebracht met zeer dominante personen, maar dit is een groot misverstand. Stille wateren hebben diepe gronden en ook iemand die verlegen overkomt kan een meestermanipulator zijn. In dit blog lees je alles over manipulatie en geven we een aantal tips hier beter mee om te gaan.

Wat is manipulatie?
Een manipulator herkennen
Een manipulator en een persoonlijkheidsstoornis
Manipulatie op het werk
Collega manipulator
Tips om beter om te gaan met manipulatie
Luister naar je intuïtie
Bewaak je grenzen
Neem de tijd voor een antwoord
Blijf bij je standpunt
Coach je weerbaar tegen manipulatie

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is manipulatie?

Manipulatie, ook wel emotionele chantage genoemd, is het op een subtiele manier iemand beïnvloeden om te krijgen wat je wil. Ook al gaat dit ten koste van de relatie die je met iemand hebt. Een persoon die manipulatief is, denkt veelal aan z’n eigen gewin en ligt er niet bepaald wakker van indien hij of zij iemand kwetst met zijn handelen. Toch komt manipulatie niet altijd voort uit met de intentie iemand te kwetsen, maar uit angst of onzekerheid. Je kan dusdanig bang zijn om iemand te verliezen dat je van alles gaat verzinnen om diegene bij je te houden. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in een liefdesrelaties als in een vriendschappelijke- of werkrelatie. Emotionele chantage is in de basis grensoverschrijdend gedrag die niet zonder gevolgen blijft.

Een manipulator herkennen

Wanneer je zelf te maken hebt met een manipulator heb je het vaker pas later door dan je omgeving. Van buitenaf, en zonder emotionele binding, is dergelijk gedrag sneller te doorgronden dan wanneer je een band hebt opgebouwd met iemand. Merk jij dat je iemand in je kring hebt waarbij je regelmatig iets doet waar je je niet goed bij voelt? Bijvoorbeeld omdat iemand blijft aandringen of met argumenten komt waardoor je toch weer overstag gaat, maar je achteraf met een knagend gevoel blijft zitten dat je over je grens bent gegaan? Dan is de kans groot dat diegene jou manipuleert. Vooral wanneer je dit vaker dan eens meemaakt met die persoon.

Een meneer zit met zijn gezicht in zijn handen. De spanning van manipulatie wordt hem teveel.

Een manipulator en een persoonlijkheidsstoornis

Ben jij zelf iemand die anderen emotioneel chanteert? Veelal weet je dit van jezelf, maar in een enkel geval komt dit voort uit een persoonlijkheidsstoornis zoals een narcistische persoonlijkheid. Een andere bekende persoonlijkheidsstoornis die veel gelinkt wordt met manipulatie is borderline. Met deze aandoening komt manipulatief gedrag veelal voort uit angst iemand kwijt te raken. Dit heeft te maken met de emotieregulatiestoornis die borderline met zich meebrengt. Hierdoor is het lastig om relaties te onderhouden en ervaar je, na je chanterende gedrag, vaak schaamte en schuldgevoelens. Door het volgen van verschillende soorten training kun je meer grip krijgen op dit gedrag.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat er een persoonlijkheidsstoornis schuldig is aan je manipulatieve gedrag. Soms ben je er een aantal keer goed mee weggekomen je zin door te drijven door te manipuleren en kies je ervoor om de makkelijke weg te bewandelen door anderen te beïnvloeden of kleineren.

Manipulatie op het werk

Ondanks dat manipulatie grotendeels wordt ervaren als negatief gedrag, wordt het in sommige functies breed ingezet. Kijk bijvoorbeeld naar verkoopbanen of functies waarin flink onderhandeld moet worden. Maar eerlijkheidshalve, iemand moeten manipuleren om je targets en doelen te moeten bereiken op je werk is iets waar je mee moet kunnen leven. Daarnaast is het de vraag of je je er echt goed bij voelt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Collega manipulator

Je kunt ook te maken krijgen met collega’s die manipulatie inzetten om er op de werkvloer beter van te worden. Het is, naast een te hoge werkdruk, één van de grootste veroorzakers van werkstress en een burn-out onder collega’s. Eén enkele manipulerende collega kan de werksfeer op de gehele afdeling negatief beïnvloeden. Het frustrerende hiervan is dat de manager of leidinggevende veelal niet doorheeft dat dit speelt op de werkvloer, ondanks dat het meermaals gemeld wordt. Wat je veel ziet is dat de manipulator wel de gevraagde doelstellingen behaalt. Dat dit gebeurt over de rug van andere medewerkers wordt over het hoofd gezien.

Een vrouw denkt na op de werkvloer. Ze heeft te maken met manipulatie van een collega.

Tips om beter om te gaan met manipulatie

Je bent extra kwetsbaar voor een manipulator wanneer je moeite hebt met nee zeggen. Jij bent het perfecte slachtoffer voor iemand die graag anderen gebruikt om er zelf beter van te worden. Hoe maak je jezelf dan weerbaar voor emotionele chantage? Hieronder een aantal tips.

Luister naar je intuïtie

Wat zegt je intuïtie? Spreekt je onderbuikgevoel je tegen? Misschien is dit dan een duidelijk signaal dat je iets gaat doen waar je je eigenlijk niet goed bij voelt. Ervaar je dit met regelmaat bij dezelfde persoon en is de uitkomst voor jou iedere keer negatief? Dan is het tijd om je intuïtie te volgen.

Bewaak je grenzen

Voel je dat iemand over je morele grens gaat? Vergeet dan niet dat ‘nee’ ook een antwoord is. Wordt diegene boos? Ook dat is emotionele chantage. Laat je niet verleiden tot iets wat jouw morele kompas voorbij gaat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Neem de tijd voor een antwoord

Als iemand een gunst van je vraagt die eigenlijk niet goed voelt, en lijkt op manipulatie, neem dan even de tijd voordat je een antwoord geeft. Morgen is weer een nieuwe dag en iemand die daadwerkelijk om je geeft, begrijpt het prima wanneer jij even de tijd wil nemen na te denken over een antwoord. En vind je dat je te weinig informatie hebt om een goed antwoord te kunnen geven? Vraag dan door totdat je genoeg input hebt om erover na te denken.

Blijf bij je standpunt

Ook dit is een onderdeel van het opkomen voor je normen en waarden. Wanneer jij jouw manipulator niet het antwoord geeft wat hij wil horen, zal hij uit alle macht proberen zijn zin te krijgen. Schiet niet in de verdediging want dat zal alleen maar discussie veroorzaken. Onderbouw je verweer zonder oordeel naar de ander, door geweldloze communicatie toe te passen, en gebruik de kapotte grammofoonplaat. Herhaal waar je voor staat zonder in te gaan op eventuele verwijten.

Een quote: Volg je intuïtie. Vooral als je met manipulatie te maken hebt.

Coach je weerbaar tegen manipulatie

Hoe sterk je ook in je schoenen staat, je bent geen uitzondering indien je een keer zwicht voor een meestermanipulator. Maar laat jij je snel overhalen en je grenzen passeren? Dan ben jij de ideale prooi voor iemand die floreert op emotionele chantage. Er zijn mogelijkheden om jezelf weerbaarder te maken voor manipulatie. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een professionele coach je eigen kracht en verbinding met jezelf te versterken. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Yasmine schreef:

    Ik ben niet in getrapt kan je wel vertellen dat het me heel veel pijn heeft gedaan, ik was gebroken kon niet geloven dat het in mijn leven gebeurde. Ik ken de persoon niet nooit met de persoon gezeten om iets over mij te vertellen. De persoon is zo maar in mijn leven gekomen zonder toestemming van mij. De persoon was al bezig om een plan te maken van haar verhaal zonder dat ik het wist. Ik was mijn leven aan het leiden wist niet dat ik een probleem had met de persoon. De persoon kwam met verschillende verhalen op mij af eerst was het dat ik zei dat de persoon een narcist was zo veel verhalen om mij uit mijn realiteit te halen, ik geloofde de persoon niet het heeft mij wel heel veel gekwetst. De persoon is ouder als ik had het niet verwacht in het begin nam ik het niet persoonlijk dacht dat het een grap was moest er om lachen. Het werd steeds erger en erger voor mij is het een levens les geweest die ik heb geleert van een persoon ik heb mijn zelf vertrouwen niet verloren het heeft mij wel sterker gemaakt. Ik weet nu wel aan wie ik mijn liefde moet geven en wie niet. Ik heb geleert om nee te zeggen en dat mijn nee niet verandert. Dus de persoon had al een plan gemaakt hoe ze het verhaal gaan vertellen aan de wereld om mij schuldig te maken. Ik ging het verhaal weigeren en bleef in mijn realiteit. Ik sta wel open voor kritiek om dat het wel goed is om ook een ander persoon’s verhaal te horen en proberen te begrijpen maar als het een leugen is heb daar geen tijd voor. Ik heb wel gehuilt om dat de persoon ook mijn familie had gemanipuleerd aan hun kant te zijn, was een moeilijke tijd voor mij. Ik heb 5 jaar en 8 maanden in een leugen situatie gezeten die ik niet ken. Ik heb gevochten om uit de handen van de persoon te komen en zo blijft het ook. Ik heb school achter stand gekregen ben niet getrouwt door die persoon heb geen kinderen gekregen niet om dat ik zelf niet wil maar door de persoon. Ik heb zonder in komen gezeten voor 4 jaar en 8 maanden niemand wou me helpen was heel erg. Ik word gedwongen om een YouTube kanaal te beginnen terwijl het niet mij droom is volgens de wet mag je een persoon niet dwingen en dat weet ik. Ik blijf nee zeggen. Ik leg alleen de situatie uit zo dat u mij kunt begrijpen wat ik heb mee gemaakt. Ik ben er over heen wil het nooit meer mee maken. Ik wil wel eerlijk zijn ook al geloofde ik het niet gaf me zelf de schuld en dat is wat de persoon wilt mij on zeker maken en isoleren zo dat ik mijn leven niet meer ging leven hoe het hoort te zijn. Dat doet heel veel pijn, ik was gebroken en nog steeds bleef ik in mij realiteit. Ik heb zo veel verloren in mijn leven maar belangrijkste is dat ik leef ben heel erg dankbaar. Ik wil de persoon nooit meer zien in mijn leven. De persoon heeft de bijbel gebruikt om mij te manipuleren en dat de persoon vergeving kreeg van mij het was hel, ik ben er uit gelukkig. De persoon wou dat ik een zijn droom ging leiden om een ster te worden ik had zo iets van dat is niet mijn droom doe het niet. De persoon heeft mijn werk gebelt zo dat al mijn collega’s een hekel aan mij kregen om mij weg te jagen van mijn werk nu ben ik werkloos. Ik heb zelf’s een nieuwe relatie gehad en die persoon heeft hem bij me weg gehaalt om mij te chanteren zo dat ik kon doen wat ze van mij willen. Ik doe het niet blijf bij mij woord. Ik merk wel hoe meer ik over praat, dat mijn woude weg gaat. De persoon dacht dat ik een makkelijke prooi was om dat ik veel om mensen geeft wat de persoon niet weet is dat ik ook makkelijk nee kan zeggen. Ik ben slachtoffer geworden van een persoon online die mij niet kent en mij pijn heeft gedaan. Ik ben wel behandelt door de psycholoog kan dat heeft mij heel veel geholpen ook door te tekenen kon zo mijn gevoelt uiten. Dit is een levens les wat ik heb geleert heeft mij veel wijsheid gegeven om niet iedereen te vertrouwen wel op te letten wie ik vertrouw. Ik blijf op af stand van de persoon ook in mijn waarheid anders raak ik me zelf kwijt. Ik kan niet geloven dat zo een persoon geen spijt heeft meestal vraag je vergeving als je zo iets hebt gedaan bij een persoon die je niks heeft aan gedaan. Ik vraag me af hoe kan zo een persoon slapen in bed als je weet dat je iemand zo erg hebt gekwetst. Ik heb wel geleert hoe ik het los moet laten voor mijn eigen metaal en gezondheid om goed te functioneren in de maatschappij, ook om te herkennen als een persoon liegt en het niet persoonlijk te nemen. Ik wil je vragen heb je nog tips voor mij hoe ik met deze situatie om kan gaan behalve af stand van nemen. Ik heb ook je for gelezen heeft mij nog meer rust in mijn hart gegeven dat, ik weet dat het gebeurt zonder iemand de schuld te geven wat er met mij is gebeurt. Ik hoor graag van je terug dank je wel.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven