Zoeken

Zoeken sluiten

Maak je innerlijke tuin: Neem je ruimte in!

dinsdag 12 december 2023

In de begeleiding naar herstel bij chronische stress en burn-out is het belangrijk om te leren om goed voor jezelf te zorgen. Lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en lichaamssignalen opmerken om grenzen te voelen. Bij chronische stress en tijdens een burn-out kun je geleidelijk aan het contact met jezelf verliezen. Om je lichaam te voelen en ervaren is het noodzakelijk om opnieuw contact te maken met jouw eigen innerlijke wereld om je persoonlijke ruimte terug in te nemen. Een innerlijke wereld waarin veiligheid en grenzen worden ervaren. Waar geborgenheid en veiligheid voelbaar zijn. In deze innerlijke wereld ben je in je centrum, met aandacht, geconcentreerd en mindful. Aandachtig van binnen naar buiten kijkend. Gevoelens en ervaringen, beelden en vaste overtuigingen bevinden zich in deze innerlijke wereld.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je innerlijke wereld uit balans

Wanneer je last hebt van chronische stress of op dit moment in een burn-out zit, is het mogelijk dat je jouw innerlijke wereld ervaart als chaotisch. Je leeft met intense en onvoorstelbare vermoeidheid, het hebben van weinig energie en het gevoel hebben dat je continu wordt opgejaagd. Deze gevoelens nemen je hele leven in beslag. De regie over je eigen leven en gezondheid is vertroebeld, of afwezig, en gevoelens van angst en onzekerheid staan vaker aan het roer. Je bent het overzicht kwijt en weet niet meer wat jou hoort en wat van iemand anders is. Grenzen zijn vervaagd en je persoonlijke innerlijke wereld vloeit over in de omgeving.

Vul je innerlijke tuin met groen en bomen.

(H3)Welke symptomen herken je?

Als je de controle over je innerlijke wereld kwijt bent, ben je eigenlijk de controle kwijt over wie jij bent als persoon. Je innerlijke wereld wordt een snelweg waarop andere mensen komen en gaan. Ze ontnemen alle energie die diep van binnen komt. Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je het contact kwijt bent ben je innerlijke wereld.

 • Je kunt geen ‘nee’ zeggen
 • Wat anderen willen en vinden is belangrijker dan jouw eigen gevoelens
 • Je stelt de behoeftes van anderen boven die van jezelf
 • Het leven voelt aan als chaos
 • Je bent de grip kwijt op je eigen persoonlijkheid
 • Contacten onderhouden vind je lastig
 • Je bent snel geïrriteerd en emotioneel
 • Het lukt je niet om ergens enthousiast over te worden

Hoe krijg je weer grip op je innerlijke, persoonlijke ruimte?

Ergens diep in je binnenste is er een ruimte waar andere mensen, met hun verwachtingen en eisen, geen toegang hebben. Een ruimte waar de druk die uitgeoefend wordt door anderen niet kan doordringen. Het is een ruimte van stilte. Deze persoonlijke plek kan je helpen om niet opgebrand te raken. Het is een plek waarin je ego niet heerst en overheerst. Deze ruimte bestaat uit kalmte, rust en stilte. Hier ben je vrij van de eisen en verwachtingen van andere mensen. Veel mensen beroven zich van al hun innerlijke energie omdat ze te veel piekeren over wat andere mensen van hen denken. Hoe houd je hier grip op?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
 • Blijf je persoonlijke grenzen bewaken
 • Herken stresssignalen tijdig
 • Stel verwachtingen naar jezelf, maar ook naar anderen, bij
 • Respecteer je behoefte naar rust en kalmte

Innerlijke tuin

Onze innerlijke wereld kun je zien als een innerlijke tuin waarin aandacht wordt besteed aan de omheining en de tuin poorten. Het zichtbaar maken en visualiseren van onze innerlijke tuin kan helpen grensbewustzijn te ervaren. Het ervaren van je eigen grens bevordert een positief zelfbeeld. Een uiterst stabiel en stevig midden. Een tuin waarin alles mag groeien en bloeien. Waar veranderingen mogen plaatsvinden. Geheel vorm gegeven door jou. Jij hebt regie over de omvang, plantkeuzes, inrichting, omheining en de toegangspoorten. Het maken van een eigen tuin in de natuur maakt veel duidelijk en inzichtelijk. Het is op een speelse en veilige manier je eigen midden mogen ervaren en ontdekken hoe jij wil communiceren met de omgeving.

Je kan je innerlijke tuin indelen zoals jij dat zelf wil.

De tuinpoort

De tuinpoort is de toegangspoort naar de buitenwereld. Het is een symbool voor de filterfunctie van je ik-grens. De tuinpoort bepaalt hoe we met de buitenwereld, jouw omgeving, in contact staan. Hoe we bijvoorbeeld gevoelens met de wereld om ons heen uitwisselen. Het laat zien of we open of gesloten zijn en toont aan dat we onze openheid of onze zelfbescherming bewust kunnen sturen. Met het openen of sluiten van de tuinpoort beslissen we wie we in onze gevoels- en ervaringswereld willen toelaten, wie we in onze innerlijke wereld willen uitnodigen en wie om wat voor reden dan ook buiten moet blijven. Misschien voor een paar minuten, misschien ook voor altijd.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ik ga met jou de natuur in

In mijn buitenpraktijk laat ik mensen een innerlijke tuin maken in het bos, met de natuurlijke voorwerpen die voorhanden zijn. Het visueel maken en het innemen van jouw eigen, persoonlijke ruimte geeft nieuwe, frisse inzichten in het ervaren van grenzen en het opnieuw de regie pakken over eigen  persoonlijke ruimte. Inzichten worden vertaald in kleine stapjes die in het dagelijkse leven kunnen worden gezet. Heel praktisch en doeltreffend. Op weg naar veiligheid, grenzen ervaren en aangeven én vriendelijk zijn naar jezelf.

Coach Louise neemt je mee terug naar jouw innerlijke tuin

Neem met mij je persoonlijke ruimte in

Word jij beroofd van je persoonlijke ruimte? Gaan anderen over je grenzen? Ga met mij op pad en krijg grip op grenzen. Meld je aan voor een coachtraject via mijn contactformulier. We gaan dan binnenkort aan de slag aan de hand van een bewezen en effectieve aanpak.

Bronvermelding:

Nick Blaser(2018) Grenzen stellen met compassie Dr. Nick Blaser, psychiater, psychotherapeut, gespecialiseerd in systeemtherapie, cognitieve therapie en mindfulness

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven