Een luisterend oor hebben tijdens je burn-out is erg belangrijk voor je herstel. In deze blog zullen we daarom aandacht besteden hieraan. We kennen allemaal de uitdrukking wel, maar wat betekent het nou precies? En van wie heb je een luisterend oor nodig? Wat brengt het je? Op deze vragen geven we een antwoord in deze blog!
‘Iemand een luisterend oor bieden’ is een uitdrukking die aangeeft dat je als luisteraar iemands verhaal aanhoort. Het woord ‘luisteren’ is hierbij van belang: je gaat niet oordelen, adviezen geven of oplossingen aandragen. Je gaat ook niet je eigen verhaal doen of zeggen dat je dingen wel of niet bij jezelf herkent.
Door te luisteren bied je de ander de ruimte om woorden te geven aan zijn of haar gevoel. Wat je dus wél doet is begrip tonen, aangeven dat je de ander hoort en vragen stellen. Als iets niet helemaal duidelijk is kun je een verduidelijkende vraag stellen zodat je begrijpt wat die ander bedoelt. Of je vraag door op iets dat zojuist gezegd is, om nog dieper tot de kern te komen. Misschien zul je af en toe knikken of een bevestigend geluidje geven om te laten merken dat je luistert.
Als je in een burn-out zit, dan zit je in een heftige periode in je leven. Het leven kan zwaar aanvoelen en misschien voel je je wel moedeloos. Je bent niet meer de persoon die je dacht te zijn en je wordt geconfronteerd met de beperkingen van je lichaam. Je kunt de simpelste dingen niet meer die je eerder makkelijk en zonder nadenken uitvoerde. Bovendien ben je jezelf kwijt en dat is beangstigend.
Het is daarom in eerste instantie belangrijk dat je een luisterend oor vindt van iemand die je vertrouwt. Dit hoeft geen professional te zijn, maar kan een vriend of familielid zijn. Het voordeel van een professional is dat die als buitenstaander geen emotionele band met jou heeft. Je kunt je voorstellen dat je partner – ondanks dat je die helemaal vertrouwt – zelf erg emotioneel is vanwege het feit dat jij in een burn-out terecht bent gekomen. Het kan dan moeilijker voor hem of haar zijn om echt een luisterend oor te bieden.
Het belangrijkste is dat jij jouw verhaal kunt doen en dat je het gevoel hebt dat je écht gehoord wordt. Dat jouw gevoelens, emoties en gedachten gehoord en erkend worden. Dat alles er gewoon mag zijn, ook je moedeloosheid of uitzichtloosheid. Je depressieve gedachten en je diepgewortelde angst dat dit iets blijvends is. Geef gehoor aan wat er in je leeft en deel het met iemand met een luisterend oor.
Een professional zal in eerste instantie ook dat luisterende oor bieden. Het is tenslotte van belang dat jij je verhaal kunt doen en daarin gezien wordt. Afhankelijk van het soort hulp blijft het echter niet slechts bij een luisterend oor. Dat is pas de eerste stap. In het geval van coaching bij een burn-out zul je bijvoorbeeld samen gaan kijken naar de situatie zoals die nú is, maar ook naar de situatie zoals je het wenst. Je zult samen op zoek gaan naar belemmerende overtuigingen en die ombuigen naar behulpzame gedachten. Mogelijk doe je een duik in het verleden om te kijken waar bepaalde patronen vandaan zijn gekomen. Een professional doet dus meer dan alleen een luisterend oor bieden.
Als je aan het herstellen bent van een burn-out, dan zullen er dagen zijn dat het een stuk beter met je gaat en dagen dat het allemaal weer één grote zwarte donderwolk lijkt te zijn. We hebben het allemaal: ups en downs. Maar als je aan het herstellen bent, kunnen de downs er flink inhakken. Je kunt behoorlijk van je stuk gebracht worden als je ineens weer een terugval hebt. Angsten kunnen direct de kop opsteken en als je niet oppast blijf je erg hangen in de lamlendigheid. Het is daarom belangrijk dat je – of je nu wel of niet hulp hebt van een professional – regelmatig een luisterend oor hebt om je gevoelens bij te uiten.
Spreek je angsten en frustraties maar uit. Het helpt namelijk al om je gevoelens hardop uit te spreken. Je kent ook vast de uitdrukking ‘je gevoelens opkroppen’ wel. Dat doet over het algemeen niemand goed. Gevoelens zijn niet bedoeld om opgekropt te worden. Ze moeten juist naar buiten! En dat geldt net zo goed voor mensen in een burn-out. Dus zorg dat je – liefst – meerdere mensen in je omgeving hebt die je vertrouwt, bij wie je je verhaal kunt doen. Die je liefdevol een luisterend oor bieden.
Waarom meerdere mensen? Het kan emotioneel best zwaar zijn voor één persoon om telkens alles liefdevol op te moeten vangen. Ook al wil diegene dat graag voor je doen, niemand is een superheld en iedereen heeft een beperkte hoeveelheid ‘luistercapaciteit’. Zeker als je in een langdurige burn-out zit, dan kan het fijn zijn als je je moeite ook met andere mensen kunt delen. Ook voor jezelf is dit prettig. Je voelt je gedragen door een breed vangnet.
Bovendien voelen wij mensen het haarscherp aan als de balans langdurig één kant op slaat. We voelen ons ongemakkelijk als we voor ons gevoel lange tijd alleen maar nemen. We hebben dan de behoefte om ook wat te moeten geven, anders voelen we ons schuldig. Rationeel snap je dat je tijdens een burn-out meer zal mogen nemen. Je kúnt tenslotte niet zo veel geven op dit moment. Maar gevoelsmatig zit dat gevoel voor een eerlijke balans tussen geven en ontvangen zó diep verankerd.
Spreek dit ook uit als je er moeite mee hebt dat je voor je gevoel te veel aan het ontvangen bent. Want misschien zit dit vooral in jouw eigen hoofd en valt dat voor die ander best mee. En misschien ook wel niet. In dat geval is het belangrijk om die ander wat te ontlasten en een extra persoon te vinden die bereid is een luisterend oor te bieden. Dit kan één van onze coaches zijn, een andere professional, of iemand uit je vriendenkring of familie. Durf om hulp te vragen!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606