Zoeken

Zoeken sluiten

Lotgenoten ontmoeten in een burn-out: Waarom wel of niet

dinsdag 22 augustus 2023

Eén van de meest voorkomende irritaties die je beleeft tijdens een burn-out is onbegrip. Onbegrip vanuit de mensen uit je omgeving of collega’s. De mensen waar je misschien juist een beetje steun en erkenning had verwacht. Ze begrijpen niet waarom het je niet lukt om op een normale tijd je bed uit te komen, het je moeite kost om aan je dagelijkse sociale hygiëne te voldoen, maar je wel af en toe leuke dingen kan ondernemen. Wanneer jij in de situatie zit dat niemand in je omgeving bekend is met het hebben van een burn-out, kan dit erg eenzaam voelen. Indien je zelf geen burn-out hebt meegemaakt, is je volledig inleven erg lastig. Contact hebben met lotgenoten kan hierin een groot verschil maken.

Wat zijn lotgenoten?
Individuele lotgenoten of een groep
Hoe verloopt een bijeenkomst?
Lotgenotencontact is goed voor je herstel
Burn-out behandelen

Lotgenoten geven elkaar een knuffel voor ondersteuning.

Wat zijn lotgenoten?

Hoe lang je ook gestudeerd hebt om de materie van een burn-out te begrijpen, het beleven is de enige manier om te snappen wat het inhoudt. Niet iets wat we wie dan ook gunnen, maar als je het meemaakt is het fijn met iemand te kunnen praten die jou volledig begrijpt. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor wanneer je een burn-out hebt. Het doormaken van een ziekte, leven met een persoonlijkheidsstoornis of herstellen van een verslaving zijn aangelegenheden die je veelal alleen wil bespreken met lotgenoten. Mensen waar je je niet eerst aan hoeft uit te leggen of excuseren voor bepaald gedrag. Het opzoeken van lotgenoten is zelfhulp op vrijwillige basis, waar geen professioneel behandelaar bij aanwezig is. Er zijn alleen mensen aanwezig die kampen met een identieke aandoening.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Individuele lotgenoten of een groep

Wanneer je op zoekt bent naar lotgenoten, gebeurt dit over het algemeen in een groepsvorm. Indien je in een burn-out zit kan dit ietwat overweldigend overkomen. Je komt terecht in een groep van personen die allemaal tegen dezelfde problemen aanlopen. Om die reden ervaar je, vooral in het begin, nogal wat weerstand een lotgenotengroep te bezoeken. Is het niet te overprikkelend? Wat als je de verhalen van een ander mee naar huis neem? Kom je niet slechter thuis als dat je van huis ging? Terechte vragen waar de groepen volledig op zijn ingesteld door het hebben van regels en richtlijnen.

Verschillende vormen

Niet iedereen is even goed te been of vindt het spannend een eerste keer te spreken met lotgenoten in groepsvorm. Vooral met een burn-out kan een fysieke groep bezoeken bij voorbaat al veel energie kosten. En energie is juist hetgeen waar je zuinig mee probeert te zijn omdat je dit meer dan tekort komt. Naast het bezoeken van fysieke groepen zijn er een aantal andere mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten. Zo kun je tegenwoordig ook veel van de zelfhelpgroepen online bezoeken. Een andere manier is om via je huisarts of specialist in contact te komen met een ervaringsdeskundige. Dit kan face-to-face of via telefonisch contact. Veel instanties beschikken over een hulplijn gericht op jouw aandoening, ziekte of stoornis. Neem voor meer info contact op met je huisarts.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe verloopt een bijeenkomst?

Een lotgenotengroep is over het algemeen geen koffie uurtje waar iedereen lukraak door elkaar spreekt. Vaak is er een protocol of richtlijn die tijdens de bijeenkomst gevolgd wordt. Er wordt een onderwerp gekozen waarover iedereen z’n zegje mag doen of de inbreng is vrij van onderwerp. Tijdens een fysieke zelfhulpgroep zijn er een aantal belangrijke regels. Eén daarvan is dat je niet onderbroken mag worden wanneer jij ervoor kiest om te spreken en, misschien nog wel belangrijker, dat er geen kritiek wordt gegeven op hetgeen wat je deelt. Dit zijn belangrijke voorwaarden om in alle veiligheid jouw verhaal te kunnen doen. De enige feedback die gegeven mag worden is positieve feedback. Naderhand is er meestal tijd over om eventueel na te bespreken.

Twee lotgenoten zitten naast elkaar. De een heeft een hand op de ander z'n arm gelegd om hem te steunen.

Lotgenotencontact is goed voor je herstel

Een uur praten met lotgenoten lijkt in eerste instantie wat vreemd en onwennig. Je spreekt met personen die precies hetzelfde meemaken, of meegemaakt hebben, als wat jij nu meemaakt. Wat hebben zij jou meer te bieden dan je sociale netwerk die je nu om je heen hebt? Herkenning, erkenning en waardering. Iedereen die aanwezig is als lotgenoot komt voor hetzelfde: Steun en validatie dat wat zij meemaken echt is en niet wordt afgedaan als iets waar je ‘maar even overheen moet stappen’. Door met mensen te praten die exact weten hoe jij je voelt, is het voor jou vele malen makkelijker om tot acceptatie van de situatie te komen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Praten met vreemden

Is het niet raar om te praten over je problemen met lotgenoten die je totaal niet kent? Onderzoek toont aan dat praten met vreemden ervoor zorgt dat je je meer openstelt. Er is op voorhand geen oordeel over jou, het is makkelijker om eerlijk te zijn over je gevoelens zonder ze te bagatelliseren en eventuele consequenties voor je privéleven zijn er niet. Wanneer je je burn-out problemen bespreekt met iemand die dichtbij je staat is er het risico dat iemand je anders gaat behandelen. Misschien nemen ze wel afstand van je omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan, of durven ze niet meer met jou over hun zorgen te praten om je te ontlasten.

Lotgenoten steunen elkaar tijdens een bijeenkomst.

Burn-out behandelen

Het bezoeken van zelfhulpgroepen, of een andere vorm van lotgenotencontact, gebeurt over het algemeen gelijktijdig met een behandeling. Lotgenoten kunnen je maar tot een bepaalde hoogte ondersteunen. Een daadwerkelijke behandeling doe je samen met een professionele coach. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching of, wanneer de klachten hardnekkiger zijn, aan cognitieve gedragstherapie. Wil je meer weten over een behandeling of de efficiëntie van lotgenoten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven