Zoeken

Zoeken sluiten

Lockdown en de effecten op onze mentale gezondheid

woensdag 28 september 2022

Het is misschien wel een van de meest besproken onderwerpen van de afgelopen jaren. Door de corona pandemie vielen we van de ene lockdown in de andere lockdown. In eerste instantie deden we wat goed was voor onze gezondheid. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer signalen uit de samenleving dat mensen er psychisch onder begonnen te lijden. Nu er een nieuwe corona golf voor de deur staat is de discussie of een lockdown nog wel kan. Wat doet een lockdown met je geestelijke gezondheid? En wat kan je de volgende keer doen indien er een nieuwe lockdown wordt afgekondigd?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verschillende soort lockdown

Een lockdown bestaat al langer dan dat het coronavirus onder de mensen is. Zo ging bijvoorbeeld het luchtruim van de Verenigde Staten in lockdown na de aanslag van 11 september. Op dit moment is het luchtruim van heel Europa in lockdown voor Russische vliegtuigen. Maar een lockdown kan ook gelden voor een gebouw zoals een bank. Zodra er een overval plaatsvindt gaat het gebouw in lockdown. Zo kan er niemand meer in of uit.

Zoals je leest kan een lockdown voor verschillende doelen ingezet worden. In dit blog bespreken we alleen de lockdown die aansluit op Covid-19. In de situatie van corona is het doel van een lockdown ervoor te zorgen dat besmettingen met het virus beperkt worden. Zo wordt de druk in de zorg niet onnodig hoog en is de kans dat kwetsbare mensen ernstig ziek worden kleiner.

corona virus lockdown

Iedereen ervaart een lockdown anders

Ondanks we meerdere malen in lockdown hebben gezeten, konden we toch via het internet contact blijven houden met elkaar. Sociale media is nog nooit zoveel gebruikt als in deze periodes. Soms maar goed ook want alleen thuis is ook eenzaam. Ook als je continu met je kinderen thuis zat kon het internet soms een fijne uitlaatklep zijn. Hoe een lockdown ervaren wordt verschilt nogal per persoon. Misschien heb je er totaal geen moeite mee een paar weken vaker binnen te blijven. Het kan ook zijn dat de muren na een dag al op je af komen. Je zit waarschijnlijk iets comfortabeler in een lockdown indien je een grote achtertuin hebt. Wanneer je studeert en je een langere periode op je kamer moet blijven is dit wel even anders.

Positieve effecten

Het is makkelijk voor je om een aantal negatieve effecten op te noemen van een lockdown dan positieve. Niet zo vreemd ook want verplicht thuis zitten roept nu niet direct de meest positieve emoties op. Toch zijn er een aantal positieve bijeffecten van de verschillende lockdowns te noemen. Eén daarvan is dat wij nu vaker thuis kunnen werken. Dat is goed nieuws voor mensen met bijvoorbeeld een beperking. Vaak werden zij afgewezen voor bepaalde banen omdat de werkplek niet toegankelijk genoeg is. Het thuiswerken heeft aangetoond hoe flexibel wij zijn en sindsdien kun je op veel meer hybride banen solliciteren. Veel bedrijven hebben er zelfs een permanent thuis werkrooster aan overgehouden. Fulltimers werken nu vaker een paar dagen thuis in plaats van de hele week op kantoor.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Sommige kinderen bloeiden volledig op door thuis de les te kunnen volgen. Je ziet dit regelmatig wanneer een kind AD(H)D of autisme heeft. Er zijn veel minder prikkels aanwezig waardoor de aandacht beter bij de les bleef. Dit is natuurlijk niet voor alle kinderen met een aandachtsstoornis. Minder drukke winkels, verjaardagen en het 1,5 meter afstand houden ervaren enkelen als positief. Niet iedereen is fysiek amicaal. Er zijn aardig wat mensen blij dat de begroeting met drie zoenen geen norm meer is.

Negatieve effecten van een lockdown

Helaas liegen de berichten en artikelen er niet om. Een lockdown komt met aardig wat negatieve gevolgen. Vooral wanneer deze een aantal keer achter elkaar ingezet wordt. Begin je net een beetje te wennen dat je weer de deur uit mag, wordt de volgende lockdown aangekondigd. Mensen zijn van nature groepsdieren dus dat alleen zijn zit niet in onze aard. Een paar dagen is nog wel te overzien maar na een tijdje begint de drang naar fysiek contact met anderen te groeien. Mensen krijgen gegeven moment huidhonger, en dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Uitgestorven straat lockdown

Minder beweging tijdens lockdown

Thuis moet blijven betekent automatisch ook minder beweging krijgen. Tijdens een lockdown mag je bijvoorbeeld niet naar de sportschool. Doordat je je sneller verveelt ga je ook sneller snoepen en snacken. Meerdere onderzoeken tonen aan dat er 44% minder gesport wordt in een lockdown dan daarbuiten.

Meer mensen verslaafd

Dat je meer gaat snoepen als je je verveelt is niet zo vreemd. Maar wist je ook dat er meer mensen verslaafd zijn geraakt aan verdovende middelen tijdens een lockdown? Van de mensen die voor de corona pandemie al cannabis gebruikten geeft meer dan 40% aan dat zij meer wiet zijn gaan gebruiken tijdens de lockdown. Ook hebben zich meer mensen gemeld bij een verslavingskliniek met een alcoholprobleem. De stijging is voornamelijk te zien onder mensen die zich eenzaam en alleen voelen. Omdat alcohol sociaal meer geaccepteerd wordt valt een verslaving minder snel op. Hardere drugs zoals cocaïne, speed en XTC is een afname van gebruik in te zien. Dit komt voornamelijk omdat deze drugs vaker gebruikt worden met gezelschap of in uitgaansgelegenheden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Depressie groeit sterk in lockdown

Sombere gedachten zijn niet vreemd in een lockdown. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een sociaal dier bent, en je abrupt niet meer in groepen mag bevinden, dit groot effect kan hebben op je mentale gezondheid. Sinds de start van de coronapandemie, en de daarbij komende lockdowns, zijn er nog nooit zoveel meldingen van depressie binnengekomen. Vooral onder jongeren zijn gevoelens van angst, depressie en eenzaamheid aanzienlijk gegroeid. Als je dan ook nog moet lezen in de media dat jij als jongere verantwoordelijk wordt gehouden voor de grote groei in besmettingen, werkt dit niet mee je mentaal fit te voelen.

Afstand houden lockdown

Geen garanties, wel hulp

Niemand kan ons de garantie geven dat we niet meer in een lockdown terecht komen. Om wat voor reden dat ook. Het kan goed zijn dat je nu nog steeds in de mentale nasleep zit van de strenge lockdown van vorig jaar. Een professionele coach kan je op dit moment uitkomst bieden. Door te starten met wandelcoaching leer je meer balans te creëren en beter om te gaan met eenzame periodes. Wanneer je vast zit in een depressie of burn-out is het een goed moment deze te behandelen. Het maakt je niet alleen geestelijk sterker op dit moment maar ook weerbaarder voor een eventuele toekomstige lockdown.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven