Zoeken

Zoeken sluiten

Lezen vermindert stressklachten

donderdag 21 september 2023

De laatste jaren wordt er steeds minder gelezen, voornamelijk door jongeren, en dat is een verontrustende trend. Het is meerdere malen bewezen dat lezen een positieve uitwerking heeft op onze mentale gezondheid. Een boek openslaan heeft een rustgevende werking, verlaagt stress en laat je voor even ontsnappen aan het leven wat steeds sneller aan ons voorbij lijkt te razen. Waarom is lezen goed voor je en hoe zorg je ervoor dat je wat vaker een boek openslaat? Lees het in dit blog.

De geschiedenis van lezen
Waarom het goed voor je is
Effect op stressklachten
Tips om meer te lezen
Lezen met een coach

De geschiedenis van lezen

Er zijn maar weinig mensen op deze aardbol die nog nooit een boek hebben gezien in hun leven. Sinds mensenheugenis gebruiken we symbolen en letters om met elkaar te communiceren of een verhaal over te brengen. De oudste grottekeningen die tot nu toe zijn gevonden, zijn ongeveer 42.000 jaar oud. Het ‘echte’ lezen in de vorm van schrift kent zijn oorsprong in Sumerië, het land dat wordt gezien van de eerste beschaving ter wereld, en wordt geschat op ongeveer 3500 voor Christus. In de periode daartussen bestond er een zogenoemd ‘proto-schift’ wat bestond uit symbolen die werden gekerfd in kleitabletten en daadwerkelijk werden gebruikt voor communicatie. De bijbel werd een gegeven moment het meest gelezen boek ter wereld, veel andere gernes, laat staan fictieve boeken, bestonden vroeger nauwelijks.

Een stapel boeken met lampen erboven zweven in de lucht. Van lezen groeit je intellect.

Tot de 18e eeuw was lezen, vooral door de kosten, iets wat tot de hogere klasse was toebedeeld. Hierna pas werd het interessant voor de lagere klasse, mede doordat het meer geaccepteerd werd dat er fictie werd geschreven en gelezen.

Waarom het goed voor je is

Naast dat lezen van belang is om te kunnen functioneren in de maatschappij, brengt het je ook een aantal cognitieve voordelen. We beperken ons in dit blog op het lezen van boeken in je vrije tijd zoals bijvoorbeeld een goede roman, thriller, waargebeurde verhalen of andere boeken die met het doel vermaak zijn geschreven. Een aantal voordelen wanneer je regelmatig een boek leest als vrijetijdsbesteding:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Jongeren lezen minder

De afgelopen jaren komen er steeds meer signalen dat vooral jongeren steeds minder lezen. Hiermee bedoelen we dat er minder snel een boek wordt opgepakt voor vermaak. Studieboeken worden hierin niet meegeteld. Een artikel uit 2021 vermeldt zelfs dat er tussen de jaren 2013-2018 een daling van 40% onder jongeren in de leeftijd van 13 tot 19 jaar. We kunnen wel stellen dat het veranderen van het digitale tijdperk hier een groot aandeel in heeft. Waar je 100 jaar terug nog weinig keuze had als we spreken over vrijetijdsbesteding, zijn er nu oneindige opties om je brein te prikkelen. Jongeren kiezen nu sneller voor het kijken van een serie, waarin je ook een verhaal wordt verteld met alle visuele en auditieve bijkomstigheden van dien.

Effect op stressklachten

Een Brits onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat lezen stressklachten reduceert. David Lewis, een neuropsycholoog aan de universiteit van Sussex voerde dit onderzoek uit. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het stressniveau, die aanwezig is in je lichaam, met maar liefst 68% daalt. Doordat je je moet concentreren op een verhaal die niet van jou is, lukt het je brein om zich af te sluiten van zijn eigen spanningen en die op enige manier zelfs even te vergeten. Maar niet alleen je concentratie verhoogt, je hartslag daalt en spieren ontspannen zich tijdens deze vrijetijdsbesteding. Het onderzoek gaf ook aan dat het hierin niet uitmaakt welk boek je leest of welk gerne je voorkeur heeft.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Lezen blijkt zelfs zo effectief te zijn om stress te verlagen, dat er in Engeland door sommige artsen een boek lezen op recept wordt uitgeschreven. Met dit recept kan iemand naar de plaatselijke bibliotheek om een boek uit te zoeken.

Tips om meer te lezen

Je hebt geen tijd, je neemt er geen tijd voor of haalt geen plezier uit het lezen van een boek of verhaal. Indien je dit wel (weer) wil gaan doen hebben wij een aantal tips om jezelf vaker te verliezen in een mooi verhaal.

Een moeder leest een boek met haar kind.

Niet lezen maar luisteren

Je kan dit een leuke blog vinden om te lezen, maar soms is het een feit dat je het simpelweg niet leuk vindt om een boek te lezen. Het trekt je niet of je bent bijvoorbeeld dyslectisch waardoor een boek openslaan je meer stress geeft dan dat het oplost. Als je niet kan lezen is dit ook iets wat niet op je lijst van activiteiten staat. In een dergelijke situatie is er de mogelijkheid om een luisterboek te luisteren. Ook een luisterboek is goed voor je denkvermogen, taalvaardigheid, concentratie en het verlagen van stressklachten.

Pak een boek wat je leuk vindt

Als we ergens weerstand voor hebben is het iets doen wat we niet leuk vinden. Wanneer je meer wil gaan lezen, open dan een boek van een gerne wat jou volledig aanspreekt. Indien je van romans houdt, maar er een thriller bij pakt is de kans aanzienlijk dat je het verhaal niet uitleest. Soms is iemand ervan overtuigt dat je alleen boeken mag lezen waar je wat van leert, anders hoor je er niet bij. Denk aan zware literatuur. Dit is nergens voor nodig. Het opnemen van een goed verhaal zou als vanzelf moeten gaan.

Zoek uitdaging

Als je houdt van een uitdaging kan je dat ook combineren met lezen. Er zijn talloze leeschallenges die je kunt volgen. Zo krijg je ook wat meer input van andere lezers en verbreed je eventueel je interesses in de verschillende vormen van verhalen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verminder je schermtijd

Iedere smartphone heeft tegenwoordig een functie die aangeeft hoeveel schermtijd je hebt op een dag. Vaak kijk je veel meer op je telefoon dan je in eerste instantie dacht. Kijk wat jouw schermtijd is en ruil wat van deze tijd in om te lezen.

Neem lezen mee in je dagplanning

We hebben al vaker geschreven over het hebben van een dagplanning en ook wat het belang is om je rusttijd hierin mee te nemen. Al plan je maar een uur lezen op een dag in. Dat is toch nog een uur fijne ontspanning.

Neem je boek mee

Stop je boek in je tas. Als je ergens moet wachten, of je reist met het openbaar vervoer, kan je altijd je boek erbij pakken in plaats van scrollen op je telefoon. En tegenwoordig heb je ook nog de optie om voor een e-reader te kiezen. Dan hoef je maar 1 klein apparaat mee te nemen waar meerdere boeken op staan. Je kan ook kiezen voor het lezen via je telefoon, maar omdat het beeldscherm van je telefoon je ogen vermoeit raden we dit niet aan.

Een boek lezen kan ook dmv een e-reader.

Lezen met een coach

Indien je veel last hebt van stressklachten of je hebt een burn-out, dan kan het lezen van een boek nogal een opgave zijn. Doordat je een verstoring hebt in je energie is het lastig jezelf te bewegen een boek op en te slaan. Samen met een coach start je in eerste instantie met het behandelen van je burn-out en kan je eventueel werken aan het maken van een schema om te starten in een boek. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven