Levensvreugde is een staat van zijn waarbij blijheid, plezier, enthousiasme, energie en vitaliteit en opgewektheid de ruimte krijgen. Dit betekent natuurlijk niet dat iemand dit honderd procent van de tijd zo ervaart. Dat zou dan ook een uitleg zijn van hoe het in de hemel is. Maar we zitten hier met zijn allen op de aarde, waar zich ook moeilijke, pijnlijke en verdrietige situaties aandienen. Een persoon die genoeg levensvreugde ervaart is optimistisch en kan óók deze situaties in het leven aan. Het is iemand met veerkracht: diegene springt als het ware na een dieptepunt weer terug in de oude vorm.
Meer levensvreugde ervaren
Klinkt goed, maar hoe doe je dat dan, meer levensvreugde ervaren? Het begint met acceptatie. Als je weerstand biedt aan moeilijke situaties maak je het er niet gemakkelijker op. Sterker nog: je zit jezelf ermee in de weg. Acceptatie betekent niet dat je bij de pakken neer gaat zitten en opgeeft. Het betekent dat je erkent dat de situatie is zoals die is. Bovendien sta je emoties en gevoelens toe die opkomen in de huidige situatie. Emoties en gevoelens onderdrukken kost heel veel energie en kan mensen zelfs ziek maken.
Dr. Gabor Maté schreef er ook een boek over. Stress door het onderdrukken van emoties heeft een grote impact op onze gezondheid, vooral op de langere termijn. Jarenlang vechten tegen emoties, ontevredenheid met hoe het leven loopt, onderdanig gedrag, please-gedrag en geen nee kunnen zeggen zijn allemaal factoren die van invloed zijn op ons fysieke lichaam. Verbitterdheid, weggestopte boosheid en angst kunnen het lichaam letterlijk op slot zetten, met dus mogelijk ziekte als gevolg.
Accepteren is oefenen
Leer daarom eerst accepteren dat de situatie is zoals die is. Wees mild naar jezelf. Ben je een dierbare verloren, geef dan vooral veel ruimte aan rouw. Gun jezelf de tijd. Lucht bovendien je hart en krop het verdriet of de boosheid niet op. Zit je in een stressvolle baan waar je het gevoel hebt het niet meer aan te kunnen? Accepteer dat jouw keuzes en gedrag geleid hebben tot dit punt. Je bent hier aanbeland doordat jij ergens in het verleden ja hebt gezegd tegen deze baan, promotie of functie. Ook je eigen verantwoordelijkheid nemen is een belangrijke stap naar meer levensvreugde.
Vanaf hier is het zaak om eerlijk in de spiegel te kijken. Het is zoals het is, maar wat kan je vanaf nu anders gaan doen, zodat jij het roer weer in handen kunt nemen? Erken dus je gevoelens en emoties, deel ze met mensen om je heen. Kijk vervolgens wat jij nodig hebt om verandering teweeg te brengen.
Rouw
In het geval van rouw heb je het misschien wel nodig om aan te sluiten bij een koffieochtend voor mensen die een dierbare verloren zijn. Contact met lotgenoten kan helpen het eenzame gevoel beter te verdragen en je te realiseren dat je niet de enige bent. Zo kun je een eerste stap zetten richting het weer ruimte maken voor levensvreugde, ondanks het verlies.
Stress
In het geval van een stressvolle baan kan je stilstaan bij de vraag of je wel in de juiste functie zit. Is dit wel wat je werkelijk wilt, of zegt je hart wat anders? Durf je ook nog naar je hart te luisteren, of neemt angst het roer over? Angst zegt dingen als ‘ik heb het salaris nodig,’ of ‘als ik iets anders ga doen gaat mijn carrière naar de haaien.’ Vraag jezelf af: zijn deze overtuigingen waar? Of denk ik te zwart-wit en zie ik de legio mogelijkheden die er óók zijn gewoonweg niet? Soms kunnen ons verstand en onze geest levensvreugde in de weg zitten. Durf je naar het stemmetje van je intuïtie te luisteren? En als je niet weet wat je intuïtie je vertelt, kun je dan ruimte maken voor stilte zodat je de fluisteringen kunt verstaan?
Geef levensvreugde de ruimte
Als je kunt accepteren wat er is en gevoelens en emoties de ruimte geeft, dan ontstaat er meer ruimte in jezelf. Wat er is, mag er zijn. Dit geeft innerlijke rust. Juist het vechten tegen ‘wat is’ geeft heel veel onrust. Maak vervolgens plaats voor levensvreugde. Zorg dat je dingen doet die in lijn zijn met jouw persoonlijke waarden. Doe datgene waar je blij van wordt. Geef je innerlijke kind de ruimte. Wat wil hij of zij graag doen? Waar krijg je energie van? Maak dit een prioriteit in je leven. Oók als je het druk hebt. Juíst als je het druk hebt. Levensvreugde creëert meer levensvreugde. Het is als de vicieuze cirkel, maar dan op een positieve manier.
Voldoening en zingeving voor meer levensvreugde
Doe dingen waar je voldoening uit haalt. Vaak zijn dit dingen die verband houden met je persoonlijke missie. Wat wil jij teweeg brengen? Waar sta jij voor? Als je de tijd neemt om dit helder te krijgen en ernaar te handelen zul je een stukje zingeving in je leven inbrengen. Mensen die zingeving ervaren in hun leven ervaren over het algemeen ook meer levensvreugde. Kijk eens naar de mensen die jij inspirerend vindt. Waar staan zij voor? Wat doen ze in het dagelijks leven? Wat zijn of waren hun obstakels en hindernissen? Hoe hebben ze daarvan geleerd? Wat kan jij daar weer van leren?
Ga in de leer bij ‘levensvreugde-experts’ in jouw omgeving. Dus niet bij beroemdheden die ontoegankelijk en ver weg zijn, maar bij mensen die jij persoonlijk kent. Vaak zijn er wel mensen in je netwerk die levensvreugde uitdragen. Vraag hen er eens naar. Vraag hoe ze in het leven staan en waar ze hun keuzes op baseren. Ga het gesprek aan en durf zelf kwetsbaar te zijn. Leg uit dat je op een zoektocht bent naar levensvreugde en dat je hen een inspirerend voorbeeld vindt waar je graag van wilt leren. Mensen vinden dit over het algemeen alleen maar heel leuk en zullen je graag meer vertellen over hun passie en motivatie.
Maak levensvreugde niet te zwaar
Tot slot: maak het niet te zwaar. Levensvreugde kan ongrijpbaar worden als je er te hard naar zoekt. Het kan daarentegen ineens om de hoek komen kijken als je het het minst verwacht. Zoals bij een mooie zonsondergang, of het ervaren van verbondenheid met een collega die je eerder vooral lastig vond. Aan jou de keuze om het wel of niet te zien.