Zoeken

Zoeken sluiten

Levenslust ervaren

woensdag 27 december 2023

Zeg eens eerlijk: omschrijf jij jezelf als een persoon die met levenslust door het leven gaat? Heb jij ‘lust voor het leven’, oftewel pak je het leven met beide handen aan en leef je het ten volle? Of ga je op de automatische piloot door je dagen heen? Voel je je vaker geleefd dan dat je leeft? In dit artikel nemen we onze levenslust onder de loep – en wat je kunt doen als je tot de conclusie komt dat je wel wat meer levenslust kunt gebruiken.

Wat is levenslust?

Iemand die levenslustig is voelt zich energiek, positief en opgeladen. Je gaat het leven met blijdschap en vreugde tegemoet. Natuurlijk voel je je niet honderd procent van de tijd geweldig – dat doet niemand en is dus ook niet realistisch. Het leven kent nu eenmaal de ups en de downs. Dat zie je ook terug in de natuur: er is een zomerperiode, maar ook zeker een winterperiode. Het één kan niet zonder het ander. Een levenslustig persoon weet dus ook op een goede manier om te gaan met de tegenslagen in het leven. Of, zo je wilt, de winters.

Levenslust en de smartphone

Als je vol levenslust zit heb je een grotere draagkracht. Door je optimisme en grote hoeveelheid energie kun je meer aan. Je geniet van het leven, van de kleine en de grote dingen. Ik heb ervaren dat mensen over het algemeen meer levenslust ervaren als ze níet bezig zijn met hun telefoon. We maken dopamine aan als we berichtjes, appjes en likes ontvangen op onze smartphone. Maar het werkt verslavend, want je verlangt naar steeds meer en het echte leven kan dan minder interessant worden dan het digitale leven.  Je wordt er dus bij wijze van spreken in opgeslokt.

De digitale wereld werkt ons tegen als we ware levenslust willen ervaren. We vervallen namelijk heel snel in vergelijkingen met anderen, zeker op social media. Die werken dan ook het verslavendst. Even terug naar het genieten van de grote en kleine dingen: de kleine dingen verlies je snel uit het oog als je veel op je telefoon zit. Zie je de grote lach van je kind nog wel op het moment dat die vol trots een zandkasteel heeft gemaakt? Of zat je te scrollen op je Insta feed?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Levenslust in het echte leven

Denk eens terug aan de momenten dat je je het beste hebt gevoeld in je leven. Was dat op je telefoon, of in het echte leven? Ik durf te wedden dat het in het echte leven was. Misschien was je op reis en lonkte het avontuur. Je ontmoette de locals en maakte de bijzonderste dingen mee. Of je was helemaal in je element bij het beoefenen van je favoriete sport. Je voelde je verbonden met je team en jullie konden je blijdschap niet op bij het behalen van de bekerwedstrijd…

Bij levenslust denk je misschien snel aan alle hoogtepunten, zoals die mooie reis of het winnen van een wedstrijd. Maar het is net zo goed het intens kunnen genieten van het schuim op je cappuccino. Of een goed gesprek met een dierbare vriendin. Herinner je het laatste moment nog dat je je zo goed voelde? Wat waren de omstandigheden? Wie waren er bij aanwezig? Hoe voelde je je op dat moment?

Zingeving

Meestal zijn het die momenten waar we ons verbonden voelen met anderen en het grotere geheel. Noem het God, noem het het Universum. Als we ons verbinden met de zin van het bestaan ervaren we meer levenslust. Als je interesse hebt in spiritualiteit, klinkt dit je vast logisch in de oren. Maar ook als je hartstikke nuchter bent, zit er logica in. Je kunt het je persoonlijke missie noemen, of gewoon doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt. Jouw keuze. In beide gevallen voel jij je er beter door. En daar gaat het om, niet waar?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Stress

Eén van de grootste vijanden (naast de smartphone 😉) van levenslust is stress. Als je last hebt van chronische stress, dan sta je in de overlevingsstand. Het kan lijken of je leven wat grijs is geworden, omdat je gebukt gaat onder alle verantwoordelijkheden die je op je schouders meezeult. Bovendien, als je van hot naar her rent, heb je geen eens tijd om stil te staan bij een mooie zondopgang. Nee, je beweegt je gehaast naar het werk en frustreert jezelf over de file waar je in staat.

De beste tips om meer levenslust te ervaren heb ik dus al gegeven: laat die smartphone wat vaker liggen en tem je stress. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. Zoek dus vooral hulp als het je alleen niet lukt. Veel mensen hebben hier hulp bij nodig, dus er is absoluut geen reden tot schaamte. Ik benoemde ook het genieten van de kleine dingen en daarmee komen we op het gebied van de mindfulness. Dit is een geweldige ‘tool’ voor meer levenslust.

Mindfulness en levenslust

Mindfulness draait om bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Ook dat klinkt enorm simpel en tegelijkertijd is het voor ons moderne mensen ontzettend ingewikkeld. Want hoe vaak wil je eigenlijk ergens anders zijn dan waar je op dat moment bent? Dat geldt óók voor het verlangen om in je telefoon te duiken! Want wachten op de trein kan zo saai lijken, terwijl de digitale wereld lonkt… Bij mindfulness draait het er echt om zonder oordeel waar te nemen wat er op dit moment is. Letterlijk, in je omgeving. Maar ook figuurlijk, in je binnenwereld. Welke gedachten en gevoelens leven er in jou? Kun je alles er laten zijn?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Daar zit de sleutel: we proberen weg te bewegen van pijn, verdriet, leegte of verveling. Tegelijkertijd proberen we toe te bewegen naar plezier, genot, ontspanning en vervulling. Daar komt de dopamine om de hoek kijken. Maar als het je lukt om ook in de spreekwoordelijke dalen te vertoeven, dan geeft dat een flinke boost aan je algemene gevoel van welbevinden – en dus je levenslust. Probeer het (eventueel met hulp) eens uit!

Veelgestelde vragen

Doe je smartphone de deur uit! Nou ja, dat hoeft niet per sé, maar beperk het gebruik ervan zoveel mogelijk. Probeer daarnaast je stress te verminderen. Doe aan mindfulness en heb ook voor de genietmomenten en -momentjes van het leven.
Helaas is dat niet het geval. Ups en downs horen nu eenmaal bij het leven. Maar als je levenslust ervaart, kun je wel beter omgaan met de downs.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven