"Het is onzin, zegt het verstand. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde."
Erich Fried
Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar, 8 keer zo hoog geworden.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Het jaarwiel is een oeroude manier om meer in verbinding te leven met de cyclus van de natuur. Wereldwijd zijn in verschillende culturen varianten van het jaarwiel terug te vinden. In deze blog zullen we kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen al deze vormen van een jaarwiel en wat wij hier in onze hedendaagse samenleving mee kunnen. Het is namelijk niet alleen maar een interessant historisch concept, maar een heel werkbaar instrument om ons eigen dagelijks leven vorm te geven.
Wat is een jaarwiel?
Een jaarwiel is een manier om het jaar op te delen in verschillende fasen die overeenkomen met de seizoenen. Het wordt vaak gebruikt in spirituele tradities en sommige natuurreligies. Het kan mensen helpen om zich meer verbonden te voelen met de ritmes van de natuur. Persoonlijk leef ik graag met het jaarwiel. Ik zal verderop dan ook wat meer delen over hoe ik het zelf inzet.
Denk aan het jaar als een fietswiel dat rond blijft draaien. Het jaarwiel is een manier om te zeggen: “Oké, nu is het tijd om lente te vieren!” of “dit is het moment om stil te staan bij de donkere winter.” Het helpt je om het jaar te zien als een cyclisch proces, waarin alles opnieuw begint, groeit, bloeit en weer afneemt. Elk einde is dus ook weer een nieuw begin en dat te weten, geeft hoop.
Het Keltisch jaarwiel
De oude Kelten hielden er hun eigen tradities op na. Eén daarvan is het vieren van de vier vuurfeesten. Het jaar begon volgens hen met het feest Samhain eind oktober: het begin van het Keltisch jaar. Dit moment markeert de overgang tussen dood en leven. Dit werd dan ook gezien als het begin van de winter (en dus niet pas op 21 december!). Dan volgt begin februari het feest Imbolc: een feest dat draait om de wedergeboorte van licht en hoop. Begin mei is het dan Beltane. Een feest dat in het teken staat van vruchtbaarheid en het heilig huwelijk. Tot slot is er eind augustus Lughnasadh: de viering van de eerste oogst en dankbaarheid voor de overvloed.
Je ziet dat het vieren van deze vier vuurfeesten samenhangt met de vier seizoenen. De feesten hebben dan ook te maken met wat er in de natuur of binnen de landbouw gebeurt. De Kelten hadden daarom zonder er moeite voor te hoeven doen een verbinding met de natuur. Vandaag de dag liggen er het hele jaar mango’s en kiwi’s in de supermarkt, dus we staan lang niet meer zo automatisch stil bij wat er in onze eigen omgeving groeit en bloeit.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Het Medicijnwiel stamt uit het Sjamanisme en afhankelijk van de stam en de regio, zijn er verschillen. Maar het draait in alle gevallen om de cycli van het leven, de balans tussen natuur en het spirituele en de verbondenheid tussen alle dingen. Ook dit is een wiel, al is de insteek wat anders dan het jaarwiel. Binnen de verschillende Sjamanistische tradities worden aan het Medicijnwiel onder andere windrichtingen, elementen, gidsdieren en stenen toegekend. Het is een symbool voor de cirkel van het leven.
Het Neo-paganistische concept
Dit jaarwiel is een modernere variant op de oudere ideeën. De wortels van dit jaarwiel liggen weliswaar in de oudere Europese tradities (Germaanse, Noorse, of Keltische tradities), toch is dit een modern concept. De vier vuurfeesten uit de Keltische traditie spelen in het moderne jaarwiel een grote rol, maar er zijn andere feesten toegevoegd vanuit de Germaanse tradities.
De Germanen vierden namelijk voornamelijk de zonnewendes (de langste en kortste dagen van het jaar, in juni en december) en de equinoxen (de twee momenten in het jaar dat dag en nacht even lang zijn, tijdens de vroege lente en herfst). Deze bijzondere momenten in het jaar werden gevierd als zonnefeesten.
Ook de maancyclus wordt verbonden in het Neo-paganistische jaarwiel. De maan was ook voor de oudere volken een belangrijke factor, maar werd niet zozeer in een jaarwiel opgenomen. Hoewel al de bovengenoemde elementen historisch zijn, bestond er vroeger geen jaarwiel zoals we dat nu kennen, waarin deze verschillende tradities gecombineerd worden tot één systeem.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Leuk, al deze informatie, maar wat kan ik hier nu mee, hoor ik je denken. Het jaarwiel kan een hulpmiddel zijn om stress te verminderen door je leven meer in lijn te brengen met de natuurlijke cycli van de seizoenen. Door de symboliek en ritmes van het jaarwiel te gebruiken, kun je meer balans en bewustzijn creëren, wat kan helpen bij het beheersen van stress. Heb je namelijk wel eens een zonnebloem zien bloeien in hartje winter? Of zachte sneeuwvlokjes zien vallen in juni?
Binnen de seizoenen is er een tijd en een plaats voor alles. Het is een ordelijk geheel. Er is een tijd voor groei en drukte (de zomer) en er is een tijd voor rust en reflectie (winter). Als je leert dat je niet altijd aan hoeft te staan, brengt dat rust in je systeem. Onze maatschappij wil ons doen geloven dat het altijd zomer is. Maar wij zíjn de natuur. Wij hebben dus na een groei-en-bloeifase óók een fase nodig van rust en herstel. Dat geldt niet alleen binnen een jaarcyclus, maar ook binnen een maand en zelfs binnen een week en een dag. We kennen niet voor niets een weekend voor rust aan het eind van de week, toch?!
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Persoonlijk vind ik het al heel fijn om me bewust te zijn van de wisselingen in de seizoenen. Ik keer wat meer naar buiten in de lente en zomer en ik laat los en keer naar binnen in de herfst en winter. Daarnaast vind ik het heel fijn om kleine rituelen te doen die passen bij het seizoen. Dit kan al zoiets simpels zijn als in de herfst een wandeling maken en reflecteren op de dingen die ik los wil laten. Of in de lente een moodboard maken van alle wilde plannen die ik heb. Het jaarwiel is niet iets statisch. Je bent helemaal vrij er je eigen draai aan te geven!
Wat is stress
Stress is een normaal
lichamelijk verschijnsel dat optreedt wanneer het lichaam reageert op een
uitdaging of bedreiging. In de basis hebben we allemaal stress, sterker nog,
zonder stress geen leven. Op het moment dat stress langdurig en/of intens
is, kan het voor klachten zorgen. Stress kan een kortstondige reactie zijn,
zoals de "vecht of vlucht" reflex die optreedt wanneer we ons in een
gevaarlijke situatie bevinden, of het kan een langdurige aandoening zijn die
ontstaat wanneer we onder druk staan en niet in staat zijn om te ontspannen.
Stress kan alledaags voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door werk-, school-
of familieproblemen. Soms is stress ook een reactie op een traumatische
gebeurtenis, zoals het verlies van een geliefde of het meemaken van een
aangrijpende gebeurtenis. Symptomen van stress kunnen fysiek, emotioneel,
cognitief en gedragsmatig zijn.
Wat is een burn-out?
De term burn-out hoor je vaak, maar wat is het nou eigenlijk? Wat is
bijvoorbeeld het verschil tussen overspanning, depressie, oververmoeidheid
en burn-out? Liberi coaching is dé burn-out expert en dus hebben wij het
voor je op een rij gezet én vertellen hoe je van een burn-out kunt herstellen of hoe je een burn-out kunt voorkomen.
Waarom kiezen voor wandelcoaching?
Als experts op het gebied van begeleiding bij stress kiezen wij bewust voor
coachen in de buitenlucht. Dit is misschien niet de meest traditionele
manier van therapie, toch kiezen we hier bewust voor! Wij zetten graag op
een rijtje wat wandelcoaching
is, welke onderzoeken bewijzen dat het de beste vorm van therapie is en wat jij er van mag verwachten in de praktijk.
Heb ik een burn-out?
Het feit dat je dit aan het lezen bent, betekent zeer waarschijnlijk dat je meer
informatie wil hebben of jij, of iemand in je omgeving een burn-out heeft.
Liberi stelt een gratis burn-out test beschikbaar waarin je in 50 vragen
antwoord krijgt op de vraag over hoe het nu daadwerkelijk met jouw stressniveau
is gesteld. Deze test is wetenschappelijk gevalideerd en wordt ook vaak ingezet
door huisartsen en bedrijfsartsen. Het zal jou meteen duidelijkheid verschaffen
over de symptomen die jij ervaart in jouw dagelijkse leven. Naast dat de test
gratis is, hoef je er ook geen persoonlijke gegevens voor achter te laten. Mocht
je wel een gratis consult willen hebben naar aanleiding van deze test, dan kan
dat natuurlijk altijd. Deze burn-out test duurt ongeveer 5 minuten.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Vul het contact formulier in of neem telefonisch contact met ons op.
Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
Samen met jou inventariseren we jouw coachingsbehoefte.
Maak vrijblijvend kennis met jouw coach.
Bronvermelding:
Meer over het Medicijnwiel lees je hier Happinez
Veelgestelde vragen
Wat is een jaarwiel?
Een jaarwiel is een manier om het jaar op te delen in verschillende fasen die overeenkomen met de seizoenen. Het wordt vaak gebruikt in spirituele tradities en sommige natuurreligies. Het kan mensen helpen om zich meer verbonden te voelen met de ritmes van de natuur. Persoonlijk leef ik graag met het jaarwiel. Ik zal verderop dan ook wat meer delen over hoe ik het zelf inzet. Denk aan het jaar als een fietswiel dat rond blijft draaien. Het jaarwiel is een manier om te zeggen: "Oké, nu is het tijd om lente te vieren!" of "dit is het moment om stil te staan bij de donkere winter." Het helpt je om het jaar te zien als een cyclisch proces, waarin alles opnieuw begint, groeit, bloeit en weer afneemt. Elk einde is dus ook weer een nieuw begin en dat te weten, geeft hoop.
Uit welke tradities stamt het jaarwiel?
Eén belangrijke traditie, is de Keltische traditie. De oude Kelten hielden er hun eigen tradities op na. Eén daarvan is het vieren van de vier vuurfeesten. Het jaar begon volgens hen met het feest Samhain eind oktober: het begin van het Keltisch jaar. Dit moment markeert de overgang tussen dood en leven. Dit werd dan ook gezien als het begin van de winter (en dus niet pas op 21 december!). Dan volgt begin februari het feest Imbolc: een feest dat draait om de wedergeboorte van licht en hoop. Begin mei is het dan Beltane. Een feest dat in het teken staat van vruchtbaarheid en het heilig huwelijk. Tot slot is er eind augustus Lughnasadh: de viering van de eerste oogst en dankbaarheid voor de overvloed. Je ziet dat het vieren van deze vier vuurfeesten samenhangt met de vier seizoenen. De feesten hebben dan ook te maken met wat er in de natuur of binnen de landbouw gebeurt. De Kelten hadden daarom zonder er moeite voor te hoeven doen een verbinding met de natuur. Vandaag de dag liggen er het hele jaar mango’s en kiwi’s in de supermarkt, dus we staan lang niet meer zo automatisch stil bij wat er in onze eigen omgeving groeit en bloeit.
Welke zijn er nog meer?
Het Medicijnwiel stamt uit het Sjamanisme en afhankelijk van de stam en de regio, zijn er verschillen. Maar het draait in alle gevallen om de cycli van het leven, de balans tussen natuur en het spirituele en de verbondenheid tussen alle dingen. Ook dit is een wiel, al is de insteek wat anders dan het jaarwiel. Binnen de verschillende Sjamanistische tradities worden aan het Medicijnwiel onder andere windrichtingen, elementen, gidsdieren en stenen toegekend. Het is een symbool voor de cirkel van het leven. Het Neo-paganistische jaarwiel is een modernere variant op de oudere ideeën. De wortels van dit jaarwiel liggen weliswaar in de oudere Europese tradities (Germaanse, Noorse, of Keltische tradities), toch is dit een modern concept. De vier vuurfeesten uit de Keltische traditie spelen in het moderne jaarwiel een grote rol, maar er zijn andere feesten toegevoegd vanuit de Germaanse tradities. De Germanen vierden namelijk voornamelijk de zonnewendes (de langste en kortste dagen van het jaar, in juni en december) en de equinoxen (de twee momenten in het jaar dat dag en nacht even lang zijn, tijdens de vroege lente en herfst). Deze bijzondere momenten in het jaar werden gevierd als zonnefeesten. Ook de maancyclus wordt verbonden in het Neo-paganistische jaarwiel. De maan was ook voor de oudere volken een belangrijke factor, maar werd niet zozeer in een jaarwiel opgenomen. Hoewel al de bovengenoemde elementen historisch zijn, bestond er vroeger geen jaarwiel zoals we dat nu kennen, waarin deze verschillende tradities gecombineerd worden tot één systeem.
Hoe kan het jaarwiel helpen tegen stress?
Het jaarwiel kan een hulpmiddel zijn om stress te verminderen door je leven meer in lijn te brengen met de natuurlijke cycli van de seizoenen. Door de symboliek en ritmes van het jaarwiel te gebruiken, kun je meer balans en bewustzijn creëren, wat kan helpen bij het beheersen van stress. Heb je namelijk wel eens een zonnebloem zien bloeien in hartje winter? Of zachte sneeuwvlokjes zien vallen in juni? Binnen de seizoenen is er een tijd en een plaats voor alles. Het is een ordelijk geheel. Er is een tijd voor groei en drukte (de zomer) en er is een tijd voor rust en reflectie (winter). Als je leert dat je niet altijd aan hoeft te staan, brengt dat rust in je systeem. Onze maatschappij wil ons doen geloven dat het altijd zomer is. Maar wij zíjn de natuur. Wij hebben dus na een groei-en-bloeifase óók een fase nodig van rust en herstel. Dat geldt niet alleen binnen een jaarcyclus, maar ook binnen een maand en zelfs binnen een week en een dag. We kennen niet voor niets een weekend voor rust aan het eind van de week, toch?!
Hoe zet je het jaarwiel persoonlijk in?
Persoonlijk vind ik het al heel fijn om me bewust te zijn van de wisselingen in de seizoenen. Ik keer wat meer naar buiten in de lente en zomer en ik laat los en keer naar binnen in de herfst en winter. Daarnaast vind ik het heel fijn om kleine rituelen te doen die passen bij het seizoen. Dit kan al zoiets simpels zijn als in de herfst een wandeling maken en reflecteren op de dingen die ik los wil laten. Of in de lente een moodboard maken van alle wilde plannen die ik heb. Het jaarwiel is niet iets statisch. Je bent helemaal vrij er je eigen draai aan te geven!
Wil jij hulp bij stress of burn-out?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.