In deze blog neem ik je mee langs de zeven deugden, een op het oog misschien nogal stoffig onderwerp, maar ondertussen hartstikke relevant in een wereld vol keuzes en uitdagingen! In onze huidige maatschappij is het gemakkelijk om soms de weg kwijt te raken. Je kunt het gevoel hebben dat er aan alle kanten aan je getrokken wordt en dat het soms allemaal te veel is.
De zeven deugden kunnen helpen om je eigen kompas te vormen. Ze geven richting aan hoe je met jezelf en anderen om kunt gaan. Door deze deugden bewust toe te passen, kun je meer balans, betekenis en plezier in je leven ervaren, terwijl je stress en spanningen vermindert. Klinkt goed? Lees dan snel verder!
De zeven deugden bestaan uit vier kardinale en drie theologische deugden. De kardinale deugden komen uit de klassieke oudheid en draaien om moreel juist handelen. De theologische deugden vinden hun oorsprong in het christendom en richten zich op het spirituele. Samen vormen ze een mooie basis voor persoonlijke groei. Oók als je jezelf niet per sé ziet als spiritueel!
Voorzichtigheid is meer dan simpelweg voorzichtig zijn. Het draait om wijsheid en goed nadenken voordat je handelt. Een verstandig mens weegt opties af en kiest bewust de – voor hem of haar – juiste weg. Dit voorkomt overhaaste beslissingen en helpt om op lange termijn succes te behalen. In een tijd waarin snelle keuzes en impulsiviteit worden aangemoedigd, is voorzichtigheid een waardevolle tegenhanger. Het wordt dan misschien al snel als ‘saai’ bestempeld, maar wie wijs is, ziet absoluut de waarde in van deze eerste deugd!
De tweede uit ons rijtje deugden is rechtvaardigheid. Dit betekent dat iedereen krijgt wat hem of haar toekomt. Het is misschien een wat ‘zwaar’ woord, maar desondanks gaat het ook op voor alledaagse situaties. Het gaat om eerlijkheid, respect en het besef dat jouw keuzes invloed hebben op anderen. Wie rechtvaardig leeft, zoekt naar balans en houdt rekening met de behoeften van anderen. Wie ‘juist’ wil handelen kijkt dus niet alleen naar eigen gewin. Is een keuze goed voor jezelf, de ander en/of het grotere geheel? Dan zou je dus kunnen spreken van een ‘rechtvaardige’ keuze.
Moed is het vermogen om door te zetten, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn. Het betekent niet dat je nooit bang bent, maar dat je de angst niet laat overheersen. Mensen die moedig handelen, durven hun mening te geven en moeilijke keuzes te maken. Ze blijven trouw aan hun waarden, ook als dat niet de makkelijke weg is. Moed helpt om obstakels te overwinnen en je doelen na te streven. Een mooie uitspraak die goed past bij deze deugd is de volgende: ‘met volle angst vooruit!’ Als je namelijk geen angst kende, was moed ook nergens voor nodig. Een moedig iemand zet door, ondanks de angsten die leven.
Matigheid draait om balans en het vermijden van extremen. Het gaat om een bewuste omgang met verlangens en emoties, zodat je niet doorslaat in ‘te veel’ of ‘te weinig’. Het zorgt bijvoorbeeld voor minder stress, omdat je weet dat ‘te druk zijn’ niet goed voor je is. Leuk weetje: deze deugd bevindt zich ook in de tarot. Dit is een symbolisch kaartensysteem dat vandaag de dag nog steeds door velen wordt gebruikt voor zelfreflectie en -inzicht.
De kaarten zitten vol archetypen, symboliek en (levens)thema’s. In het Engels heet de kaart die over matigheid gaat ‘temperance’. Deze staat voor balans, geduld en harmonie. Het gaat om het vinden van een middenweg en het vermijden van extremen. Vaak wijst deze kaart op een periode van zelfbeheersing en innerlijke rust. Je ziet een engel die water tussen twee bekers giet. Dit kan je opvatten als het vinden van balans en evenwicht tussen extremen.
Nu komen we bij de theologische deugden. Die kennen we allemaal wel als ‘geloof, hoop en liefde.’ Geloof betekent vertrouwen, niet alleen in een religieuze zin, maar ook in het leven zelf. Mensen met geloof zien perspectief, juist ook in moeilijke tijden. Ze geloven in de mogelijkheden die er wél zijn. Dit geeft kracht om door te gaan, zelfs als het leven tegenzit. Geloof biedt een ankerpunt en geeft richting aan hoe je met uitdagingen omgaat.
De tweede deugd: hoop. Hoop is de overtuiging dat de toekomst beter kan zijn dan het heden. Het is de motivatie die mensen inspireert om door te zetten. Zonder hoop raken mensen snel ontmoedigd. Hoop maakt het mogelijk nieuwe kansen te zien en vol vertrouwen vooruit te kijken. Het helpt om vast te houden aan dromen en niet op te geven bij tegenslag.
Liefde is de sterkste van alle deugden. Het overstijgt gevoelens en draait om oprechte zorg voor anderen én jezelf! Liefde motiveert mensen om goed te doen, niet uit verplichting, maar uit overtuiging. Het verbindt, geeft troost en brengt vreugde. Zonder liefde verliezen de andere deugden hun betekenis. Het is eigenlijk gewoon de kern van wat het leven de moeite waard maakt!
Hoewel de zeven deugden een leidraad kunnen zijn, kunnen stress en drukte ze ondermijnen. Onder stress verliezen mensen sneller hun geduld en handelen ze impulsiever. Haast komt in de plaats van voorzichtigheid, egoïsme in plaats van rechtvaardigheid. Moed kan omslaan in roekeloosheid en matigheid in overdaad. Hoop en geloof kunnen verdwijnen door angst en onzekerheid. Zelfs liefde kan lijden onder spanningen en oververmoeidheid.
Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. De deugden kunnen hier ook bij helpen, zoals ik als voorbeeld al aangaf bij matigheid. Voldoende rust, ontspanning en reflectie helpen hierbij, juist in stressvolle tijden. Een Boeddhistische monnik zou gezegd hebben: “Ik mediteer dagelijks een uur. Als ik het druk heb, twee uur.” Het lijkt zo tegenstrijdig, maar juist dán is die rust extra hard nodig!
Deugden zijn geen rigide regels, maar richtingaanwijzers. Het gaat niet om perfectie, maar om streven naar meer evenwicht. Soms lukt dat beter dan op andere momenten en dat is normaal. Het leven is vaak ingewikkeld en vol tegenstrijdigheden, maar met deze deugden als kompas wordt onze reis een stuk duidelijker!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606