Leven met de seizoenen is iets dat steeds meer mensen aanspreekt. Het is al lang niet meer alleen voor ‘geitenwollen sokken types’. Met alle technologische vooruitgang, de gehaastheid van de maatschappij en een verlies van verbondenheid met de natuur, is het zo gek nog niet dat steeds meer mensen verlangen naar een leven dat meer in het ritme past van de seizoenen. Maar hoe doe je dat in je dagelijks leven? In deze blog nemen we een kijkje in het leven met de seizoenen dat je stap voor stap kunt oppakken.
Het is nogal wat: verandering kost tijd. Voor leren leven met de seizoenen geldt dat net zo goed. Er is niet één manier om meer in het ritme te leven van de seizoenen. Het is dus belangrijk vooral zélf in te voelen wat bij jou past. En doe het stap voor stap. Bovendien is de kans groot dat je – ongemerkt – toch al wat dingen doet die passen bij het leven met de seizoenen. Want hoeveel mensen gaan in de winter toch wat eerder naar bed dan in de zomermaanden? Het gebrek aan daglicht maakt ons sneller moe. Niet gek dus om wat eerder onder de wol te kruipen. Dit is een heel simpel voorbeeld van hoe leven met de seizoenen eruit kan zien.
Maar er is natuurlijk meer. Wat bedoel ik nu eigenlijk met leven met de seizoenen? Het gaat allereerst om bewustwording van wat er in de natuur gebeurt. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken om te merken of de natuur zich klaar maakt om weer uit te lopen in de vroege lente. Of dat de natuur zich voorbereidt op de koude wintermaanden wanneer de bomen hun blad loslaten. Het daglicht neemt zichtbaar toe vanaf februari en vaak merken we al in augustus dat de avonden en nachten een stuk koeler zijn dan in de warme julimaand.
In de winter is de natuur in rust. Voor ons mensen is dit traditioneel ook een tijd van rust. Leven met de seizoenen houdt in dat je de natuur als inspiratiebron ziet voor hoe je je leven vormgeeft. Vroeger was in de winter het land kaal, de dagen waren kort. Mensen trokken zich terug van weiland en boerderij, naar huis en haard. Klusjes die binnen gedaan konden worden, werden eindelijk opgepakt. Er werden verhalen verteld. Men moest toch wat, nu iedereen een paar maanden zo dicht opeen gepakt bij elkaar zat! Vandaag de dag hebben we elektrische verlichting, centrale verwarming en een warme douche tot onze beschikking. Gelukkig maar! Tegelijkertijd gaat het leven onverhoopt door, zomer of winter.
Onze maatschappij en economie zijn gericht op groei. Altijd maar doorgroeien. Stilstand is achteruitgang. Maar als je naar de natuur kijkt, is het niet het hele jaar lang het groeiseizoen. Er is een periode van uitbundige groei, zeker. Maar er is net zo goed een periode van rust en (schijnbare) stilstand. Voor veel zaden is het echt nodig om de winterse vorst over zich heen te krijgen, om in de lente te kunnen ontkiemen. Terwijl die zaadjes onder de grond liggen, gebeurt er dus van alles om groei in de lente weer mogelijk te maken! Zo mogen wij ook naar ons leven kijken.
Leven met de seizoenen betekent niet dat je in de winter in winterslaap gaat. Dat kan niet en is ook helemaal niet realistisch. Het betekent juist dat je zorgt voor innerlijke rust, ruimte maakt voor reflectie en introspectie. De balans opmaken. Eigenlijk gebeurt dit al in de herfst. Want wat mag losgelaten worden wat jou niet meer dient? Misschien worstel je met stress op het werk. Wat kan je loslaten of anders doen om die stress te verminderen? Zijn dat te hoge verwachtingen? Geen grenzen aan kunnen geven? Te veel proberen mensen te pleasen? Of is het iets heel anders? De herfst en winter zijn mooie perioden om hierbij stil te staan.
Gelukkig is alles in beweging: het blijft nooit voor eeuwig winter. Er komt een tijd dat de natuur zich weer begint te roeren. Het startsignaal hiervoor zijn meestal de langere dagen, want in januari en februari – wanneer de dagen langzaamaan lengen – kan het nog flink koud zijn. Als jij bewust leeft met de seizoenen, is de kans groot dat je merkt dat je weer wat meer energie en inspiratie hebt vanaf februari. Je ziet zelfs al sneeuwklokjes en weet dat het niet lang meer duurt voor de lente zich aandient. Dit is een tijd om intenties te zetten. Wat wil je het komende jaar doen groeien? Wat is daarvoor nodig? Doelen stellen met het toenemende licht van de prille lente; het is prachtig om in deze tijd van het jaar te doen.
Terwijl het langzaamaan steeds langer licht blijft, kom je in actie. Je zet de stappen die nodig zijn om tot volle bloei te komen in de zomer. Het is een periode van actie, de eerste resultaten zien (die eerste knoppen die tot bloei komen), bijsturen waar nodig en genieten van het proces. Als de zomer in aantocht is, krijg je steeds meer energie. De vitamine D die je aanmaakt, het vele zonlicht en buiten zijn doen ons goed. We zijn socialer en meer geneigd in groepen samen te komen (vaak ook in de buitenlucht). Geniet ervan en pluk de vruchten van het harde werk dat je gedaan hebt!
De nazomer en herfst zijn traditioneel een drukke tijd. Er moest namelijk geoogst worden, maar dit was ook een tijd van dankbaarheid voor de overvloed die het land geeft. Kan jij stilstaan bij wat je allemaal al hebt bereikt? Of ren je alweer snel door naar het volgende project? Leven met de seizoenen betekent dat je oog hebt voor iedere fase (elk seizoen) en daarin meebeweegt. Je lichaam geeft vaak al aan wat nodig is. Wij zijn tenslotte de natuur, we staan er niet buiten. Luister dus eens wat vaker naar de fluisteringen van je lijf. Leven met de seizoenen wordt dan weer zo natuurlijk als wat!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606