Een persoonlijkheidstest doen helpt je om jezelf beter te leren kennen. Natuurlijk zegt zo’n test niet alles. Het is bovendien ook een momentopname en je gedrag en voorkeuren kunnen met de tijd veranderen. Toch liggen bepaalde karaktereigenschappen bij de geboorte al vrij vast. Je kunt bijvoorbeeld hartstikke introvert zijn van nature. Dat betekent niet dat je geen extravert gedrag kunt aanleren, maar jouw voorkeur gaat toch altijd uit naar één-op-één contact, kleinere groepen en genoeg tijd om alleen te kunnen zijn om op te laden.
Een persoonlijkheidstest is een manier om je karaktereigenschappen, gedragspatronen, voorkeuren en emoties te meten en te analyseren. Deze testen zijn ontwikkeld vanuit verschillende theorieën binnen de psychologie. Je vult een vragenlijst in en aan de hand van jouw antwoorden komt er een profiel, type of categorie uit die het meest bij jou past. Soms passen er meerdere types bij je. We zijn natuurlijk nooit honderd procent één type, maar eerder een mengvorm. Dit maakt ons juist uniek! Je zult altijd wel kenmerken en eigenschappen kunnen herkennen uit de verschillende types.
De reden dat je een persoonlijkheidstest wilt doen, is voor iedereen anders. De één wil graag meer zelfinzicht opdoen voor haar persoonlijke ontwikkeling. Een ander wil ontdekken of hij geschikt is voor een specifieke baan. En weer een ander wil graag haar communicatie verbeteren om haar relaties soepeler te laten verlopen. Laten we een aantal bekende persoonlijkheidstesten onder de loep nemen.
Van de MBTI-test wordt vaak gezegd dat het geen test is, maar een zelfevaluatie-instrument. Desalniettemin worden er vragen gesteld en aan de hand van jouw antwoorden word je ingedeeld in één van de zestien types. Er zijn vier voorkeursparen en door de unieke combinaties die hiermee te maken zijn, kom je dus uit op zestien types. Je scoort voor ieder paar dus ofwel de ene optie, ofwel de andere.
Het eerst voorkeurspaar is extraversie/introversie (E/I). Het tweede is observatie/intuïtie (Sensing/iNtuition). De derde is denken/voelen (Thinking/Feeling) en de laatste is oordelen of waarneming (Judging/Perceiving). De vier hoofdletters die er bij jou uit komen rollen, vormen jouw type. Je kunt online verschillende testen vinden om dit te achterhalen. Let er wel op dat gratis testen vaak versimpelde versies zijn van de volledige test. Toch geven ze een goede indicatie van jouw type, dus deze (gratis) persoonlijkheidstesten zijn een goede eerste stap als je jezelf beter wilt leren kennen.
Ook het DISC-model is een persoonlijkheidstest die je helpt jezelf beter te leren kennen. DISC is een afkorting en slaat op de vier mogelijke categorieën. Dit zijn Dominantie (D), Invloed (I), Stabiliteit (S) en Consciëntie (C). Elke categorie heeft een kleur gekregen. Daarom spreken mensen vaak over bijvoorbeeld een ‘rode persoonlijkheid’ (Dominant) of een ‘groene’ (Stabiliteit). DISC beschrijft je persoonlijkheid en je voorkeursgedragsstijlen. Ook maakt het inzichtelijk hoe mensen reageren op uitdagingen, omgaan met anderen, met verandering en met regels en procedures.
Ook bij deze persoonlijkheidstest worden vragen gesteld die uiteindelijk jouw categorie bepalen. In veel gevallen krijg je een percentage te zien voor iedere categorie. Eén daarvan zal de hoogste zijn, maar soms kunnen de percentages erg dicht bij elkaar liggen. Dan heb je dus een mengvorm van gedragsstijlen en eigenschappen.
Deze bekende persoonlijkheidstest meet je persoonlijkheid aan de hand van vijf dimensies, ook wel bekend als de Big Five. Voor elk van die dimensies kan je hoog of laag scoren en het totaalplaatje geeft een beeld van jouw persoonlijkheid. Het wordt vaak gebruikt binnen psychologisch onderzoek, loopbaanadvies en natuurlijk persoonlijke ontwikkeling.
De eerste dimensie is ‘Openheid voor ervaring’. Dit beschrijft in hoeverre iemand nieuwsgierig en creatief is en openstaat voor nieuwe ideeën of ervaringen. De tweede dimensie is ‘Consciëntieusheid’ en die geeft aan hoe georganiseerd, doelgericht en verantwoordelijk iemand is. De derde is ‘Extraversie’ en dit gaat over hoe sociaal, energiek en assertief iemand is. Dan is er de dimensie ‘Vriendelijkheid’ en deze beschrijft hoe vriendelijk, meelevend en samenwerkend iemand is. De laatste dimensie is die van ‘Neuroticisme’ en dit gaat over iemands emotionele stabiliteit en hoe iemand met stress omgaat.
Human Design is geen persoonlijkheidstest, maar kan je wél heel veel inzicht geven in jouw manier van doen en handelen. Het gaat onder andere ook over gedragsvoorkeuren, kwaliteiten en valkuilen, hoe je jouw energie het beste kunt managen en hoe je het beste kunt samenwerken met andere mensen. Het enige dat je hoeft te doen, is je geboortedatum, -plaats, en -tijd online in te vullen en jouw blauwdruk rolt eruit.
Het is een bijzondere mix van alternatieve stromingen zoals astrologie, de chakraleer vanuit het hindoeïsme, de Chinese I Tjing en de Joodse Kabbala. Tegelijkertijd spelen ook wetenschappelijke gebieden een rol. Denk aan de genetica, biochemie, sterrenkunde en kwantummechanica. Kennis uit vele verschillende stromingen dus! Zoals je zult begrijpen is human design daardoor flink complex. Dat maakt het tegelijkertijd ook zeer interessant. Je kunt namelijk een heleboel over jezelf te weten komen.
Het Enneagram is nog een andere persoonlijkheidstest voor zelfinzicht en persoonlijke groei. Het model verdeelt persoonlijkheden in negen types. Dit zijn de Perfectionist, Helper, Individualist, Onderzoeker, Presteerder, Enthousiasteling, Leider, Vredestichter en Loyalist. Elk type heeft zijn eigen unieke motivaties, angsten en gedragspatronen. Wat het Enneagram bijzonder maakt, is de focus op de diepere drijfveren achter ons gedrag, in plaats van oppervlakkige eigenschappen. Het helpt niet alleen om jezelf beter te begrijpen, maar ook om relaties te verbeteren door inzicht in andermans perspectieven.
Hoewel het doen van een persoonlijkheidstest nuttig is, moet je de uitslag niet als vaststaand feit beschouwen. Je persoonlijkheid is flexibel en kan veranderen door ervaringen, persoonlijke groei en levensomstandigheden. Gebruik het dus als een hulpmiddel en niet als een definitieve diagnose of excuus (‘zo ben ik nu eenmaal’). Beslis voor jezelf ook of je de gratis (versimpelde) versie wilt doen, of de uitgebreide, betaalde versie. Je kunt ook de test van jouw voorkeur betalen en eventueel andere testen gratis doen. Dit bied je al heel veel inzichten waar je verder mee kunt in je leven, zowel op het werk als privé.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606