Zoeken

Zoeken sluiten

Leeg gevoel

maandag 21 november 2022

Een leeg gevoel kennen de meesten van ons wel. Soms zit je even niet zo lekker in je vel en heb je het idee dat je leven op de automatische piloot verder gaat. Tegelijkertijd kan het lijken of je niet echt vervulling ervaart. Dan is het zaak op zoek te gaan naar wat jou zin geeft in het leven. Een leeg gevoel komt namelijk vaak naar voren als je niet volop leeft, als je niet doet wat bij jou past en waar jij blij van wordt. Je kunt aan de slag met je persoonlijke waarden, persoonlijke ontwikkeling of het opstellen van je persoonlijke missie.

Een constant leeg gevoel

Soms is er meer aan de hand. Een leeg gevoel is voor sommigen dagelijkse kost. Een constant leeg gevoel komt veel voor bij mensen met een depressie of mensen die in een burn-out zitten. Het kan dan echt aanvoelen alsof er een zwaar, donker en zwart gat in je binnenste zit. Je voelt je onverschillig, niks raakt je meer en je voelt totaal geen energie om iets te ondernemen. Wat heeft het allemaal voor zin? Het is een veel voorkomende gedachte bij mensen die kampen met psychische klachten.

leeg gevoel hoe ontstaat het

Een roeping hebben?!

Vaak ontstaat een leeg gevoel als je al langere tijd dingen doet die eigenlijk niet helemaal bij jou als persoon passen. We zijn allemaal uniek, hebben onze eigen talenten en ontwikkelde vaardigheden. Bovendien zou je kunnen zeggen dat we allemaal een roeping hebben. Die roeping kan zich uiten op werk- of privégebied. Een roeping klinkt misschien groots en hoogdravend, maar dat hoeft helemaal niet. Je roeping is simpelweg datgene wat past bij jou. Laten we ons voor het gemak even richten op je roeping op werkgebied. Een roeping kan dus van alles zijn. Of dit nu werken in een bakkerij is of zakenman zijn. Het is datgene waar jij enthousiast over wordt als je erover vertelt aan anderen. Het is datgene waar je níet met tegenzin je bed voor uitkomt. Je zou het ook je droombaan kunnen noemen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe ontstaat zo’n leeg gevoel?

Natuurlijk bestaat dé droombaan waarin alles perfect is niet. Elke baan, hoe leuk ook, bevat bepaalde taken die je minder leuk vindt. Voor velen is dit bijvoorbeeld de administratie. Niet een populair klusje bij de meesten! Maar zolang het inhoudelijke werk bij je past, kun je werkplezier ervaren. Zolang je werk (en natuurlijk ook je privéleven) je voldoening geeft en jij goed op je plek zit, blijft een leeg gevoel meestal uit. Maar als dat niet het geval is, dan kan een leeg gevoel op komen zetten. Dit gebeurt meestal niet van de ene op de andere dag.

leeg gevoel innerlijke stem

Niet luisteren naar je innerlijke stem

Wat we veel zien bij mensen met een depressie of een burn-out, is dat ze al langere tijd – soms jaren – niet naar hun innerlijke stem durven te luisteren. Ze hebben geleerd om zich aan te passen aan anderen, te pleasen, geen nee te zeggen en vaak over hun eigen grenzen te gaan omwille van de ander. Klinkt dit bekend in de oren? Vooral vrouwen hebben hier last van.

Opvoeding

Opvoeding en ervaringen in de jeugd kunnen hier deels een rol in hebben gespeeld. Meisjes wordt vaker verteld dat ze zich netjes moeten gedragen, dat ze lief moeten zijn, et cetera. Als een jong meisje leert dat zich braaf gedragen en zich aanpassen aan de wensen van haar ouders/verzorgers liefde en waardering oplevert, dan zal ze dit steeds meer gaan doen. Ten koste van zichzelf.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Natuurlijk kan dit net zo goed met jongens gebeuren. In onze maatschappij is het echter meer voorkomend in de opvoeding van meisjes. Het vraagt bewustwording om dit soort patronen te herkennen in jezelf. Als je van jezelf weet dat je één of meerdere van deze patronen hebt, dan kan dat wel eens een verklaring zijn voor een leeg gevoel. Je hebt je namelijk zodanig aangepast aan anderen, dat jijzelf als het ware een beetje bent verdwenen. Jouw wensen en jouw verlangens hebben niet altijd de ruimte gekregen. Als je het leven leeft zoals je dénkt dat van je verwacht wordt, dan krijgt jouw authentieke zelf niet de ruimte om zijn/haar leven te leven. En dit kan een leeg gevoel opleveren.

leeg gevoel onderdrukken

Praten om een leeg gevoel te erkennen

Wat allereerst al heel behulpzaam is, is erover praten. De dingen benoemen zoals ze zijn, uiting geven aan je gevoelens en een luisterend oor kunnen al heel helend zijn. Vaak is er meer voor nodig om weerbarstige patronen het hoofd te bieden. Misschien kreeg je wel straf als je je mond opentrok als je het ergens niet mee eens was. Je kunt dan wel wéten dat zwijgen en jezelf terugtrekken als volwassene niet de oplossing zijn, maar ernaar handelen is een volgende stap.

Oude patronen zijn moeilijk om te buigen in je eentje. Net zoals olifantenpaadjes langzaam ingesleten raken, zijn ook oude patronen langzaam ingesleten. Het duurt dus vaak even voor je een nieuw, beter passend paadje voor jezelf hebt uitgehold! Wees dus mild naar jezelf en gun jezelf de tijd om te oefenen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Onderdruk je gevoel niet

Let daarbij ook op dat je niet gaat ‘vechten’ tegen een leeg gevoel. Als je in de vecht-modus komt en weerstand biedt, onderdruk je het gevoel alleen maar. Gevoelens onderdrukken gaat niemand in de koude kleren zitten. Vroeg of laat komen ze naar boven. Je kunt er beter voor zorgen dat dit vroeg is, dan laat. Hoe langer je gevoelens onderdrukt, hoe heviger ze zijn. De druk wordt als het ware steeds groter en er kan een moment komen dat alles als een vulkaan uitbarst.

Erken dus een leeg gevoel. Durf ermee aanwezig te zijn, maar verlies jezelf er niet in. Het kan knap ingewikkeld zijn om dit onderscheid te maken. Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Onze coaches staan klaar om je een luisterend oor te bieden en samen te kijken hoe je een leeg gevoel kunt erkennen en wat er nodig is om weer voluit te gaan leven. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven