Heb jij last van verlegenheid? Met andere woorden: ben je verlegen en loop je daardoor tegen jezelf aan? Het is heel vervelend als je graag gezellig mee wilt doen. Kletsen met collega’s, meedoen met een geanimeerd gesprek met je tantes tijdens een verjaardagsfeestje, of een gevatte opmerking maken als iemand de draak met je steekt. Wanneer je last hebt van verlegenheid, kan het zomaar dat je niks weet te zeggen, niets durft te zeggen of anderszins dichtklapt.
Wat is verlegenheid?
Verlegenheid betekent dus dat je (veel) remmingen ervaart. Je wílt misschien wel reageren, maar je voelt een remming. Je gedachten gaan met je aan de haal. ‘Kan ik dit wel zeggen?’ ‘Is dit wel gepast in deze situatie?’ ‘Wat zal hij van me vinden als ik dit zou zeggen?’ Mensen die last hebben van verlegenheid durven anderen vaak niet aan te spreken of durven zichzelf niet uit te spreken. Ze zijn vaak geneigd confrontaties te vermijden. Je zou kunnen zeggen dat een verlegen persoon wel het tegenovergestelde gedrag vertoont van een zeer dominant persoon.
Iemand hoeft daarentegen niet altijd en overal verlegen te zijn. Het kan best dat iemand heel uitgesproken, joviaal en aanwezig is op zijn werk, maar dat het in de liefde een ander verhaal is. Hij weet zich niet goed te uiten en voelt zich ongemakkelijk, een hele andere kant van dezelfde persoon!
Rustig zijn verwarren met verlegenheid
Soms wordt een rustig persoon ten onrechte gezien als verlegen. Daar zit echter een groot verschil in. Een rustig persoon voelt niet snel de neiging om te reageren, zijn mening te geven of zichzelf in de spotlight te zetten. Hij of zij is gewoonweg tevreden met aanwezig zijn, observeren en genieten. Iemand die verlegen is, wíl vaak wel iets zeggen, meedoen of reageren, maar dúrft niet. Rustige personen hebben dus meer innerlijke rust, terwijl verlegen personen vaak ontevreden zijn over zichzelf en hun optreden.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Veel kinderen ervaren gedurende een kortere of langere periode verlegenheid. Dat is heel normaal en is onderdeel van hun ontwikkeling. Bij hele jonge kinderen spreken we dan wel over eenkennigheid. Het kind is alleen op haar gemak bij vader of moeder en enkele andere verzorgers die het vaak ziet. Elke andere persoon is ‘vreemd’ en dus een beetje spannend. Na verloop van tijd verdwijnt deze eenkennigheid vanzelf.
Sommige kinderen zijn van nature meer verlegen dan andere. Hoog gevoelige kinderen kúnnen meer verlegen lijken, omdat ze zich uit zelfbescherming kunnen terugtrekken. Er is niets mis met verlegenheid, maar een kind kan wel die indruk krijgen als het verteld wordt dat het niet zo verlegen moet zijn. Vaak neemt de verlegenheid met de leeftijd af. Probeer het dus niet te forceren, maar blijf interesse tonen in de beleefwereld van het kind. Stel vragen en probeer daarmee te achterhalen wat de drijfveren en beweegredenen zijn.
Last van verlegenheid als volwassene
Ook volwassenen kunnen verlegen zijn. Zoals al eerder gezegd, kan het zich uiten op specifieke levensgebieden of juist in zijn algemeenheid. Veel verlegen mensen zijn verlegen, omdat ze zich onzeker voelen, een gebrek hebben aan bepaalde vaardigheden of kennis, of last hebben van sociale angsten. De verlegenheid kan zich op verschillende manieren uiten: zweten, blozen, niet uit je woorden komen of helemaal niets zeggen, oogcontact vermijden, of zelfs een misselijk gevoel krijgen.
Iemand die verlegen is, kan soms ten onrechte een bepaald labeltje opgeplakt krijgen: ‘die mengt zich niet met ons, wat een arrogant persoon.’ ‘Ze houdt zich erbuiten, wat asociaal.’ Of zelfs: ‘die is contactgestoord.’ Het kan verlegen mensen veel stress bezorgen als dit speelt, want zij weten zelf dat die labels nergens op slaan. De reden van hun stilzwijgen of het vermijden van oogcontact heeft namelijk niets met arrogantie of asociaal gedrag te maken. En ‘contactgestoord zijn’ is een extreem. Dat is een heel ander verhaal dan verlegenheid!
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Stel, je hebt echt last van je eigen verlegenheid. Hoe kan je die dan overwinnen? De eerste stap is accepteren dat je verlegen bent. Je ertegen proberen te verzetten geeft vaak alleen maar stress. Het is dan alsof iemand je vertelt dat je niet aan een roze olifant mag denken. Wat gebeurt er vervolgens? Je kunt alleen maar aan die roze olifant denken. Het geeft dus stress, waardoor je mogelijk nog meer gaat zweten, blozen of niet uit je woorden komt. Zo’n ‘faalervaring’ houdt de verlegenheid in stand.
Je hebt juist succeservaringen nodig. En dit hoeven geen grote dingen te zijn. Als je even contact met iemand maakt en dit gaat je goed af, dan wordt het steeds makkelijker om dit te blijven doen, ook in moeilijkere situaties. Begin dus klein, met een complimentje of een positieve opmerking aan de kassa, in de bus of op een verjaardag. De moeilijkere onderwerpen en situaties kun je altijd later nog gaan oefenen!
Tips om minder verlegen te zijn
Ondervind jij hinder van je verlegenheid? Dan kunnen deze tips je misschien helpen om die last van de verlegenheid te verlichten:
Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Oefen met makkelijke sociale situaties.
Leg je aandacht in een gesprek bij de ander. Kijk hoe die beweegt, praat en wat de inhoud is van het gesprek. Zo houd je minder ruimte over om op jezelf (en de spanning die je voelt) te focussen.
Blijf lachten: door een glimlach op je mond kom je zelfverzekerder over, ook al voel je je op dat moment niet zo.
Neem een open houding aan, houd je schouders recht en je kin omhoog.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Deel je kwetsbaarheid: anderen zijn misschien ook wel verlegen, of zitten ergens anders mee. Kwetsbaarheid verbindt! Je bent de enige niet die zich (soms) onzeker voelt en het is voor jou en die ander heel fijn om je dit weer even te herinneren.
Oefening baart kunst: blijf jezelf dus uitdagen, maar neem kleine stapjes.
Stel vragen en neem initiatief.
Focus op je ademhaling. Gaat die door de spanning erg snel en oppervlakkig? Probeer dan bewust rustig in en uit te ademen.
Vraag een vriend(in) of familielid mee naar sociale situaties. Zo heb je een stok achter de deur én je bent er niet alleen.
Bronvermelding:
Mind Korrelatie over verlegenheid Mind Korrelatie
Veelgestelde vragen
Wat is verlegenheid?
Verlegenheid betekent dus dat je (veel) remmingen ervaart. Je wílt misschien wel reageren, maar je voelt een remming. Je gedachten gaan met je aan de haal. ‘Kan ik dit wel zeggen?’ ‘Is dit wel gepast in deze situatie?’ ‘Wat zal hij van me vinden als ik dit zou zeggen?’ Mensen die last hebben van verlegenheid durven anderen vaak niet aan te spreken of durven zichzelf niet uit te spreken. Ze zijn vaak geneigd confrontaties te vermijden. Je zou kunnen zeggen dat een verlegen persoon wel het tegenovergestelde gedrag vertoont van een zeer dominant persoon. Iemand hoeft daarentegen niet altijd en overal verlegen te zijn. Het kan best dat iemand heel uitgesproken, joviaal en aanwezig is op zijn werk, maar dat het in de liefde een ander verhaal is. Hij weet zich niet goed te uiten en voelt zich ongemakkelijk, een hele andere kant van dezelfde persoon!
Ik ben een rustig persoon, ben ik dan ook verlegen?
Soms wordt een rustig persoon ten onrechte gezien als verlegen. Daar zit echter een groot verschil in. Een rustig persoon voelt niet snel de neiging om te reageren, zijn mening te geven of zichzelf in de spotlight te zetten. Hij of zij is gewoonweg tevreden met aanwezig zijn, observeren en genieten. Iemand die verlegen is, wíl vaak wel iets zeggen, meedoen of reageren, maar dúrft niet. Rustige personen hebben dus meer innerlijke rust, terwijl verlegen personen vaak ontevreden zijn over zichzelf en hun optreden.
Waarom zijn mensen verlegen?
Veel verlegen mensen zijn verlegen, omdat ze zich onzeker voelen, een gebrek hebben aan bepaalde vaardigheden of kennis, of last hebben van sociale angsten. Ook eerder trauma kan verlegenheid in de hand werken.
Hoe ziet verlegenheid er uit?
De verlegenheid kan zich op verschillende manieren uiten: zweten, blozen, niet uit je woorden komen of helemaal niets zeggen, oogcontact vermijden, of zelfs een misselijk gevoel krijgen. Iemand die verlegen is, kan soms ten onrechte een bepaald labeltje opgeplakt krijgen: ‘die mengt zich niet met ons, wat een arrogant persoon.’ ‘Ze houdt zich erbuiten, wat asociaal.’ Of zelfs: ‘die is contactgestoord.’ Het kan verlegen mensen veel stress bezorgen als dit speelt, want zij weten zelf dat die labels nergens op slaan. De reden van hun stilzwijgen of het vermijden van oogcontact heeft namelijk niets met arrogantie of asociaal gedrag te maken. En ‘contactgestoord zijn’ is een extreem. Dat is een heel ander verhaal dan verlegenheid!
Hoe verlegenheid overwinnen?
De eerste stap is accepteren dat je verlegen bent. Je ertegen proberen te verzetten geeft vaak alleen maar stress. Het is dan alsof iemand je vertelt dat je niet aan een roze olifant mag denken. Wat gebeurt er vervolgens? Je kunt alleen maar aan die roze olifant denken. Het geeft dus stress, waardoor je mogelijk nog meer gaat zweten, blozen of niet uit je woorden komt. Zo’n ‘faalervaring’ houdt de verlegenheid in stand. Je hebt juist succeservaringen nodig. En dit hoeven geen grote dingen te zijn. Als je even contact met iemand maakt en dit gaat je goed af, dan wordt het steeds makkelijker om dit te blijven doen, ook in moeilijkere situaties. Begin dus klein, met een complimentje of een positieve opmerking aan de kassa, in de bus of op een verjaardag. De moeilijkere onderwerpen en situaties kun je altijd later nog gaan oefenen! Lees vooral ook de tips onderaan deze blog even door!
Wil jij hulp bij stress of burn-out?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.