Last hebben van een droge huid, ik weet er alles van! Droge plekjes op de ellebogen, in het gezicht of de voeten; het kan een behoorlijk gevoel van jeuk geven. Schilfertjes op de armen, (onder)benen of rug: die huid heeft vocht (en vet!) nodig! Nu zijn er allerhande crèmes te koop die beweren te hydrateren en je huid weer glanzend en gezond te maken. Ik zeg niet dat dit niet waar is, maar door te smeren pak je de oorzaak van je droge huid niet aan.
Alarmsignaal
Zie het maar zo: als je aan het autorijden bent en er gaat ineens een rood lichtje branden, dan is er iets aan de hand dat aandacht nodig heeft. Als je daar geen zin in hebt en je slaat het lampje kapot, dan lijkt het of je er geen last meer van hebt. Probleem opgelost, toch?! Maar ondertussen is er iets niet goed. Als je door blijft rijden en doet of er niets aan de hand is, dan krijg je ergens een keer pech onderweg en doet je auto het niet meer.
Ik wil niet beweren dat een droge huid zo dramatisch is. Het negeren van je droge huid (of alleen maar blijven smeren en niet de oorzaak aanpakken), zal er heus niet toe leiden dat je ineens flauwvalt en je lichaam ermee ophoudt. Toch is het wel lonend om de oorzaak te achterhalen, want dan kan je er iets aan doen van binnenuit.
Waaraan herken je een droge huid?
Zo ingewikkeld is het niet: als je een (zeer) droge huid hebt, heb je last van jeuk en een trekkend gevoel. Soms zie je schilfertjes, rimpeltjes of roodheid. De huid kan ruw aanvoelen en er kunnen zelfs kloofjes ontstaan. Het voelt erg onaangenaam en je wilt er dus het liefst zo snel mogelijk van af!
Een droge huid door een vochttekort
De eerste – en meest voor de hand liggende oorzaak – is een vochttekort. Drink je wel voldoende water op een dag? Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, zal je huid ook uitdrogen, zo simpel is het. Maar er zit een addertje onder het gras: mogelijk drink je voldoende water, maar kunnen je cellen het niet goed opnemen. Hierdoor scheid je veel van het water dat je binnenkrijgt weer uit.
Dit kan komen doordat je te veel natuurlijke diuretica binnenkrijgt: stoffen die ervoor zorgen dat je meer urine uitscheidt. Voorbeelden hiervan die veel gebruikt worden zijn koffie, (zwarte of groene) thee of alcohol. Daarnaast zijn er verschillende kruiden zoals zwarte komijn, paardenbloem, heermoes, peterselie en karwij, maar over het algemeen eten we daar niet dusdanig veel van dat het voor uitdroging kan zorgen.
Daarnaast kan het toevoegen van Keltisch zeezout of Himalaya zout aan je water helpen om de vochtbalans in je lichaam te herstellen. Er zit niet alleen natrium in deze zoutsoorten, waardoor je de elektrolytenbalans herstelt. Het wordt ook vaak gebruikt bij een lage bloeddruk, spierpijn en vermoeidheid. Let er wel op dat het nog steeds zout is: je wilt hier ook niet te veel van binnenkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld een sole maken. Informeer jezelf goed voordat je aan de slag gaat en overleg eventueel met je (huis)arts.
Een droge huid door minder gezonde gewoonten
Naast een vochttekort zijn er nog allerhande leefstijl gerelateerde redenen die een droge huid kunnen veroorzaken. Zo kan (te) warm douchen ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Dat komt doordat de buitenste laag van de huid bestaat uit afgestorven huidcellen en vetten. Het warme water zorgt ervoor dat je vooral de vetten verliest. Zo droogt de huid uit. Dit is de reden dat vaak een vettige crème gesmeerd wordt op een droge huid. Daarnaast heeft zeep eenzelfde effect als warm water. Dus ook het gebruik van (te veel) zeep kan je beter minderen of stoppen als je last hebt van een droge huid.
Daarnaast kan ook roken een droge huid veroorzaken, evenals ongezonde eetgewoonten. Vette vis, noten en plantaardige oliën bevatten gezonde vetzuren die van binnenuit je huid kunnen ondersteunen. Voeding rijk aan vitamine A, B en E doet hetzelfde. Als je dus een gevarieerd en gezond voedingspatroon hebt, zul je je huid van binnenuit voeden!
Seizoensinvloeden
Winterse kou, een snijdende wind of droge lucht: allen hebben invloed op je huid. Veel mensen hebben meer last van een droge huid tijdens de winter dan in de zomer. Het kan daarom helpen om die delen goed warm te houden. Doe handschoenen aan en pak jezelf vooraf goed in!
Kan een droge huid komen door stress?
Ja, indirect kan stress ook zorgen voor een droge huid. Dat zit zo: wanneer we stress hebben, maken we stresshormonen aan. Die zorgen er onder andere voor dat we meer gaan zweten. Je verliest dus meer vocht. Als je dit niet bijvult door voldoende te drinken, dan heb je een grotere kans op uitdroging en dus ook op een droge huid. Dit komt vaker voor wanneer het erg warm weer is of je (intensief) sport. Let dus bij deze omstandigheden extra goed op als je stress hebt! Juist dan is water drinken extra belangrijk.
Wij van Liberi zien natuurlijk het liefst dat iemand de oorzaak van de stress aanpakt, al dan niet met een coach. Want naast een drogere huid, heeft stress ontzettend veel invloed op heel veel lichaamsfuncties. Over het algemeen is die invloed niet positief, dus neem jezelf en jouw stress of spanningen serieus! Praat erover en blijf er niet alleen mee rondlopen. Voorkomen is beter dan genezen, dus luister echt naar de signalen van je lichaam. En vraag hulp, want je bent echt de enige niet.
Onderliggende oorzaken van een droge huid
Tot slot kunnen er nog genetische factoren meespelen. Ook kunnen er (huid)ziekten zijn die vaak gepaard gaan met een droge huid, zoals psoriasis of eczeem. Maar ook mensen met diabetes hebben er eerder last van.
Als je van jezelf weet waardoor je een droge huid hebt, kun je in veel gevallen zelf de oorzaak aanpakken. Als dat niet zo is, dan is voldoende water drinken altijd de eerste stap. Daarnaast verlicht een crème of bodylotion het trekkerige of jeukende gevoel.