Zoeken

Zoeken sluiten

Laissez faire

dinsdag 25 oktober 2022

Iemand die zich een laissez faire houding heeft aangeleerd zal niet zo snel last hebben van stress. Wel kunnen veel spanningen de oorzaak zijn voor deze manier van leven. Het wordt ook een leiderschapsstijl genoemd maar het is niet altijd nodig om dit in een werksfeer te zien. Het is ook bijna zo goed als zeker dat iedereen wel iemand kent met een laissez faire instelling. Tot frustratie aan toe want het is niet altijd de beste manier van handelen. Aan de andere kant kan het juist wel een hele goede manier zijn om minder last te hebben van bepaalde stress en spanningen. Wat houdt zo’n laissez faire houding of levensstijl in? In dit blog gaan we uitgebreid bespreken.

Inhoudsopgave

  1. De oorsprong van laissez faire
  2. Wat is een laissez faire houding?
  3. Laissez faire op het werk
  4. Laissez faire als opvoedstijl
  5. Kan deze mentaliteit helpen tegen een burn-out?
  6. Werkt het voordelig of nadelig voor jou?

De oorsprong van laissez faire

Anno nu associëren wij laissez faire vooral met een levenshouding, een (ogenschijnlijk) zorgeloze instelling. De oorsprong van deze term ligt echter op een heel ander gebied. Deze term werd namelijk voor het eerst toegepast voor de marktwerking van de economie: minder bemoeienis, meer de zaken op z’n beloop laten en de economie zichzelf laten bedruipen. Inmiddels wordt de term natuurlijk een stuk breder toegepast.

Wat is een laissez faire houding?

‘Laat het los, laat het gaan’ We zijn allemaal bekend met het wereldberoemde liedje uit de film Frozen. En daar komen we ook direct tot de kern van de betekenis van een laissez faire houding. Wanneer je op deze manier door het leven gaat, laat je letterlijk alles op z’n beloop. Het lijkt heerlijk stressvrij maar het risico is dat dit alleen voor degene die op deze manier leeft van toepassing is. De omgeving heeft er veelal wat meer moeite mee. Waar het soms jaloezie op kan wekken dat je zo makkelijk loslaat, kom je daarnaast een stuk passiever over. We kunnen hier zelfs wel het woord ‘onbereikbaar’ gebruiken. Je bent niet de eerste persoon die niet meer om hulp gevraagd wordt omdat je ongeïnteresseerd overkomt. Of in ieder geval; dat lijkt zo.

Laissez faire op het werk

Laissez faire wordt benoemd als een leiderschapsstijl in de werksfeer. In sommige beroepen is dit een perfecte houding om te hebben indien je leiding moet geven. Wanneer het team volledig zelfstandig kan werken omdat het taakvolwassen is, is deze leidinggevende rol niet vreemd. Waar je wel op moet letten is dat je niet te nonchalant wordt. Een leidinggevende die zichzelf niet laat zien of horen wordt ook niet gehoord. Soms zelfs ook gepasseerd zodra je wel een keer een werkwijze wil herzien. Een groep verwacht nu eenmaal om gestuurd te worden. Ook als ze weten wat ze moeten doen. Het is ook lastig om correcties uit te voeren. Als jij al niet betrokken overkomt, waarom zou je team zich dan betrokken opstellen? Dit zijn valkuilen waar je scherp op moet blijven.

Laissez faire mentaliteit op het werk

Is er een link met werkstress

De link tussen werkstress en een laissez faire houding wordt niet altijd even snel gelegd. Jij, als leidinggevende met deze instelling, zal ook niet veel spanningsklachten hebben. Wanneer je medewerker bent en jouw manager zich nogal nonchalant gedraagt, is dat een ander verhaal. Pesten op de werkvloer komt vaker voor wanneer de leidinggevende alles op z’n beloop laat. Een betrokken manager is beter benaderbaar dan wanneer je ongeïnteresseerd overkomt. Het kost soms al veel moeite om te melden dat collega’s niet correct met elkaar om gaan. Als je werkgever daar geen actie op onderneemt zal iemand niet snel een tweede keer bij je aankloppen. Het is goed om je werknemers te vertrouwen maar het is ook van belang aandacht te houden voor wat er onderling speelt.

Is het dan echt een teken van nonchalance?

Laissez faire wordt soms nog wel eens onterecht gerelateerd aan nonchalance. Ook wij hebben het hier zojuist over gehad. Een laissez faire mentaliteit hoeft zeker niet te betekenen dat je nonchalant bent. Sterker nog: het kan ook een teken zijn van groot vertrouwen. Je vertrouw erop dat je team volledig zelfredzaam is. Je wilt je niet teveel bemoeien en inmengen. Dus nee: laissez faire leiderschap is zeker niet altijd een voortvloeisel uit nonchalance. Je moet echter wel scherp zijn op de effecten hiervan. Past het wel binnen de organisatie? Een veelgemaakte fout van “laissez faire managers” is dat zij aannemen dat hun teamleden het op dezelfde wijze zien als zij. En dat is dus zeker niet bij voorbaat zo.

Laissez faire als opvoedstijl

Wist je dat laissez faire ook als opvoedstijl gezien kan worden? Het kan een bewuste keuze zijn de opvoeding van je kinderen op een beloop te laten. De meningen verschillen nogal of dit wel een goede keuze is. Het is natuurlijk heel goed wanneer je je kinderen zelf keuzes laat maken. Echter hebben kinderen sturing nodig. Vooral op emotioneel vlak missen kinderen vaak wat als ze alles zelf mogen bepalen. Dit kan nadelig uitpakken wanneer ze groter zijn. Wanneer je geen grenzen krijgt, of altijd je zin krijgt wanneer je een behoefte aangeeft, kan de volwassen wereld nogal tegenvallen. Het is belangrijk je kind om te leren gaan met teleurstellingen. ‘Nee’ zeggen is daarom heel gezond.

Soms als onbewust gevolg

Het kan ook voorkomen dat deze manier van opvoeden meer onbewust is. Je hebt een drukke baan, komt met moeite rond en als je thuis bent heb je geen zin om nog eens de strenge ouder uit te hangen. Daarnaast is het ook belangrijk tijd voor jezelf te hebben. Dan klinkt een laissez faire opvoeding erg verleidelijk. Heel goed voor de zelfstandigheid van de kinderen. Of het goed is voor de ouder-kind relatie valt nog te betwisten. Veel volwassenen die heel vrij, en zonder regels, zijn opgevoed geven later regelmatig aan dat ze meer regels hadden gewild in hun jeugd. Ze hebben moeite met teleurstellingen en vinden het lastig om zelf keuzes te maken. Dit hebben ze vroeger namelijk niet geleerd.

Kan laissez faire helpen tegen een burn-out?

Door teveel controle te willen houden kom je ongetwijfeld in een burn-out terecht en kun je wel wat ‘laissez faire’ gebruiken. Het is niet erg als je niet alles kunt controleren of sturen. Ontspanning is zeer belangrijk voor een evenwichtig leven en misschien is het wel goed soms alles even op z’n beloop te laten. Laat het maar gebeuren en kijk wat de uitkomst is. Controle loslaten kan moeilijk lijken maar je merkt vanzelf wanneer je loslaat je minder stress ervaart. Wanneer is de laatste keer dat je de boel even de boel hebt gelaten? Indien je veel stress ervaart of zelfs in een burn-out zit is een tijdelijke laissez faire houding misschien wel de oplossing. De wereld blijft gewoon draaien. Ook als je niet alles onder controle hebt.

Werkt deze houding voordelig of nadelig voor jou?

Het hebben van een laissez faire houding is soms nadelig. Je nonchalante houding staat je soms in de weg om in verbinding te kunnen staan met andere of jezelf. Ook indien je zelf niet door hebt dat je nonchalant overkomt. Daartegenover staat dat je misschien iets te veel controle wil hebben en handvatten nodig hebt om die controle los te laten. Een professionele coach kan je hiermee helpen. Het begint met bewustwording. Waarom wil je zoveel controle hebben of wat is de reden dat het je niet lijkt te beroeren? Kom in beweging met wandelcoaching. Door in de natuur te zijn krijg je meer inzicht over hoe jouw brein werkt. Soms is het goed patronen te doorbreken waarvan je niet wist dat je die alsmaar beloopt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven