Iemand die zich een laissez faire houding heeft aangeleerd zal niet zo snel last hebben van stress. Wel kunnen veel spanningen de oorzaak zijn voor deze manier van leven. Het wordt ook een leiderschapsstijl genoemd maar het is niet altijd nodig dit in een werksfeer te zien. Het is ook bijna zo goed als zeker dat iedereen wel iemand kent met een laissez faire instelling. Tot frustratie aan toe want het is niet altijd de beste manier van handelen. Wat houdt zo’n houding of levensstijl in? In dit blog gaan we uitgebreid bespreken.

Wat is een laissez faire houding?
‘Laat het los, laat het gaan’ We zijn allemaal bekend met het wereldberoemde liedje uit de film Frozen. En daar komen we ook direct tot de kern van de betekenis van een laissez faire houding. Wanneer je op deze manier door het leven gaan laat je letterlijk alles op z’n beloop. Het lijkt heerlijk stressvrij maar dat is alleen voor degene die op deze manier leeft. De omgeving heeft er veelal wat meer moeite mee. Waar het soms jaloezie op kan wekken dat je zo makkelijk loslaat, kom je daarnaast een stuk passiever over. We kunnen hier zelfs wel het woord ‘onbereikbaar’ gebruiken. Je bent niet de eerste persoon die niet meer om hulp gevraagd wordt omdat je ongeïnteresseerd overkomt. Of in ieder geval; dat lijkt zo.
Laissez faire op het werk
Laissez faire wordt benoemd als een leiderschapsstijl in de werksfeer. In sommige beroepen is dit een perfecte houding om te hebben indien je leiding moet geven. Wanneer het team volledig zelfstandig kan werken omdat het taakvolwassen is, is deze leidinggevende rol niet vreemd. Waar je wel op moet letten is dat je niet te nonchalant wordt. Een leidinggevende die zichzelf niet laat zien of horen wordt ook niet gehoord. Soms zelfs ook gepasseerd zodra je wel een keer een werkwijze wil herzien. Een groep verwacht nu eenmaal om gestuurd te worden. Ook als ze weten wat ze moeten doen. Het is ook lastig om correcties uit te voeren. Als jij al niet betrokken overkomt, waarom zou je team zich dan betrokken opstellen? Dit zijn valkuilen waar je scherp op moet blijven.
Werkstress
De link tussen werkstress en een laissez faire houding wordt niet altijd even snel gelegd. Jij, als leidinggevende met deze instelling, zal ook niet veel spanningsklachten hebben. Wanneer je medewerker bent en jouw manager gedraagt zich nogal nonchalant is dat een ander verhaal. Pesten op de werkvloer komt vaker voor wanneer de leidinggevende alles op z’n beloop laat. Een betrokken manager is beter benaderbaar dan wanneer je ongeïnteresseerd overkomt. Het kost soms al veel moeite om te melden dat collega’s niet correct met elkaar om gaan. Als je werkgever daar geen actie op onderneemt zal iemand niet snel een tweede keer bij je aankloppen. Het is goed om je werknemers te vertrouwen maar het is ook van belang aandacht te houden voor wat er onderling speelt.

Laissez faire als opvoedstijl
Wist je dat laissez faire ook als opvoedstijl gezien kan worden? Het kan een bewuste keuze zijn de opvoeding van je kinderen op een beloop te laten. De meningen verschillen nogal of dit wel een goede keuze is. Het is natuurlijk heel goed wanneer je je kinderen zelf keuzes laat maken. Echter hebben kinderen sturing nodig. Vooral op emotioneel vlak missen kinderen vaak wat als ze alles zelf mogen bepalen. Dit kan nadelig uitpakken wanneer ze groter zijn. Wanneer je geen grenzen krijgt, of altijd je zin krijgt wanneer je een behoefte aangeeft, kan de volwassen wereld nogal tegenvallen. Het is belangrijk je kind om te leren gaan met teleurstellingen. ‘Nee’ zeggen is daarom heel gezond.
Het kan ook voorkomen dat deze manier van opvoeden meer onbewust is. Je hebt een drukke baan, komt met moeite rond en als je thuis bent heb je geen zin om nog eens de strenge ouder uit te hangen. Daarnaast is het ook belangrijk tijd voor jezelf te hebben. Dan klinkt een laissez faire opvoeding erg verleidelijk. Heel goed voor de zelfstandigheid van de kinderen. Of het goed is voor de ouder-kind relatie valt nog te betwisten. Veel volwassenen die heel vrij, en zonder regels, zijn opgevoed geven later regelmatig aan dat ze meer regels hadden gewild in hun jeugd. Ze hebben moeite met teleurstellingen en vinden het lastig om zelf keuzes te maken. Dit hebben ze vroeger namelijk niet geleerd.

Een burn-out
Door teveel controle te willen houden kom je ongetwijfeld in een burn-out terecht en kun je wel wat ‘laissez faire’ gebruiken. Het is niet erg als je niet alles kunt controleren of sturen. Ontspanning is zeer belangrijk voor een evenwichtig leven en misschien is het wel goed soms alles even op z’n beloop te laten. Laat het maar gebeuren en kijk wat de uitkomst is. Controle loslaten kan moeilijk lijken maar je merkt vanzelf wanneer je loslaat je minder stress ervaart. Wanneer is de laatste keer dat je de boel even de boel hebt gelaten? Indien je veel stress ervaart of zelfs in een burn-out zit is een tijdelijke laissez faire houding misschien wel de oplossing. De wereld blijft gewoon draaien. Ook als je niet alles onder controle hebt.
Loslaten of juist vastpakken?
Het hebben van een laissez faire houding is soms nadelig. Niet iedereen neemt je. Je nonchalante houding staat je soms in de weg in verbinding te kunnen staan met andere of jezelf. Ook indien je zelf niet door hebt dat je nonchalant overkomt. Daartegenover staat dat je misschien iets te veel controle wil hebben en handvatten nodig hebt om die controle los te laten. Een professionele coach kan je hiermee helpen. Het begint met bewustwording. Waarom wil je zoveel controle hebben of wat is de reden dat het je niet lijkt te beroeren? Kom in beweging met wandelcoaching. Door in de natuur te zijn krijg je meer inzicht over hoe jouw brein werkt. Soms is het goed patronen te doorbreken waarvan je niet wist dat je die alsmaar beloopt.