- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Tijdens een mindfulness training die ik volgde in 2018 ontving ik dit gedicht:
Dit mens-zijn is als een herberg:
Elke ochtend verschijnt er een nieuwe gast.Een vreugde, een depressie, een gemenerik
Een flits van inzicht komt als een onverwachte bezoeker.Verwelkom ze allemaal en onthaal ze gastvrij!
Zelfs als het een hoop zorgen zijn die op gewelddadige wijze al het meubilair van je huis slopen.Behandel dan nog steeds elke gast met respect.
Hij ruimt misschien wel bij je op, om plaats te maken voor een nieuwe verrukking.De sombere gedachte, de schaamte, het venijn,
Ontmoet ze met een glimlach bij de deur en vraag of ze binnen willen komen.Wees dankbaar voor wie er komt,
Want ieder van hen is gestuurd als een gids uit het onbekende.
Romeck van Zeyl, naar een dertiende-eeuws gedicht van Mohamed Jalal ad-Din Rumi
Tja dit herkende ik wel.
Wat kun je soms overvallen worden door zo’n nieuwe ‘gast’! Je staat ’s morgens op en je voelt het al… somberheid, een down gevoel. Er gaan verschillende niet helpende, negatieve gedachten door je hoofd en je baalt ervan dat je je zo voelt.
Van sommige ‘gasten’ wil je ook zo snel mogelijk af. Maar als je een emotie krampachtig weg wilt hebben, maak je het juist groter en blijft het langer hangen. Je raakt geïrriteerd, je baalt nog harder en je wordt boos op jezelf. Dit put je extra uit. Want dit balen en malen kost je ook nog eens ontzettend veel energie. Je komt in een negatieve spiraal terecht. Het ‘laat los’ wordt, zonder dat je het doorhebt, een ‘houd vast’.
Het is de uitdaging waard om er op een andere manier mee om te gaan! Wat gebeurt er als je deze ‘gast’, deze emotie opmerkt en de ruimte geeft, welkom heet? Het er gewoon kan laten zijn? Je neemt het alleen maar waar. Zonder er iets van te vinden. Waar voel je de emotie in je lichaam? En hoe voelt het? Is het klein of groot? Heeft het een bepaalde vorm of kleur? Is het onrustig in beweging of rustig?
Wanneer je even stilstaat en ruimte geeft aan datgene wat je voelt, dan kan deze ‘gast’, deze emotie, milder worden. In sommige gevallen kan dit zelfs helemaal weg gaan. Het helpt wanneer je ziet dat jij niet deze ‘gast’, deze emotie bent. Je bent ook niet je gedachten en ook niet het fysieke, vervelende gevoel wat je ervaart. Je hébt gedachten en je hébt een bepaald gevoel. Ongemerkt laat je los. Wanneer je je laat meeslepen met deze emotie, wanneer je het vast grijpt en je ermee verbindt of wanneer je er aan wilt sleutelen of het weg wil drukken, zul je merken dat het je veel meer in beslag neemt.
Ook ertegen vechten en je ertegen verzetten maakt dat de emotie groter en sterker wordt. Denk maar aan een bal die je onder water probeert te houden. Het kost je veel energie om de bal onder water te houden en de bal komt uiteindelijk toch een keer met juist veel meer kracht weer omhoog! Ook vluchten, afleiding blijven zoeken, is vaak maar een tijdelijke oplossing. Het gevoel lost niet op en komt in een andere situatie wel weer naar boven.
En vluchten zijn we goed in. Het is menselijk dat we snelle uitvlucht zoeken in situaties waar we niet goed mee om kunnen gaan. Maar snelle vluchtroutes lossen het probleem niet op, ze halen je alleen op dat moment uit de situatie. Er zijn een aantal bekende en herkenbare manieren die vaak worden gebruikt om snel en kort te vluchten.
Een van de bekendste manieren om niet met je gevoelens en emoties geconfronteerd te worden is het vluchten in je werk. Je gaat steeds meer uren maken, gaat steeds later naar huis en op gegeven moment ben jij degene die het licht uitdoet op kantoor. Je baas zal hier op korte termijn waarschijnlijk erg blij mee zijn, maar er komt een moment dat je dit emotioneel niet meer op kan brengen. Nog niet te spreken over de zeer reële kans op een burn-out.
Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die misschien wel vlucht door alcohol te drinken of kalmerende middelen te gebruiken. Ook al heb je het gevoel dat je op dat moment loslaat, de emoties en die ongenodigde gast wordt alleen maar verschoven naar een later moment. En met een beetje pech komt deze dubbel zo hard terug. Het gevaar dat hier schuilt is dat je een afhankelijkheid ontwikkelt voor het middel. Je kan verslaafd raken aan alcohol of bijvoorbeeld benzodiazepine.
De twee bovenstaande kenmerken zijn voorbeelden van vluchtgedrag. Je kan dit ook op de letterlijke manier invullen. Je zorgt ervoor dat je op geen enkele manier geconfronteerd kan worden met de emoties die je niet wil voelen. Alles wat hiermee te maken kan hebben ontwijk je. Je verliest jezelf in spelletjes op je telefoon, je begint met een hobby die je hoofd genoeg afleidt. Je laat los, maar niet op een gezonde manier. Ook al deze gedragingen zorgen ervoor dat het probleem of de confrontatie wordt uitgesteld.
Het woord zegt het al. E-Motie. De E staat voor energie: een fysieke sensatie. Motie staat voor beweging: De sensatie wil gevoeld worden, het mag stromen, de ruimte krijgen. Om daarna op te kunnen lossen. Welke onverwachte ‘gast’ komt bij jou geregeld langs? Angst? Verdriet? Vermoeidheid? Somberheid? Kijk maar of het lukt om deze emotie alleen maar waar te nemen, de ruimte te geven en welkom te heten.
Wat merk je op? Én het mooiste: Wat levert het jou op?
Wil jij ook leren hoe je los kunt laten door vast te houden? De confrontatie aan te gaan met wat je voelt en die ongenodigde ‘gast’ de deur moet wijzen? Ik kan jou hierin, als professionele coach, ondersteunen en laten groeien. Neem vrijblijvend contact met mij op om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606