Wat versta jij onder kwaliteit van leven? Betekent het dat je een gezond lichaam hebt? Of dat je kan doen waar je zin in hebt, omdat je genoeg financiële vrijheid ervaart om dat te kunnen doen? Of gaat het toch meer om een soort gevoel van innerlijke vrede? Hoe je het ook definieert, we willen allemaal een goede kwaliteit van leven. Je hebt vast wel eens gehoord van deze uitspraak: ‘we willen allemaal oud worden, maar niemand wil oud zijn.’ Dat komt doordat onze kwaliteit van leven vaak flink achteruit gaat naarmate we ouder worden. Ouderdom komt met gebreken. We willen allemaal graag een zo lang mogelijk leven. Maar we willen vooral een lang leven mét goede kwaliteit van leven!
Laten we toch eens kijken naar een algemene definitie van kwaliteit van leven. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert het als volgt: ‘de perceptie van individuen op hun levenspositie in de context van de cultuur en het waarden-systeem waarin zij leven en de relatie tot hun doelen, verwachtingen, standaarden en belangen.’ Dat is nogal een mond vol! Het begin van de definitie laat al duidelijk zien dat het draait om een persoonlijke betekenis, want het gaat om je eigen perceptie.
Het gaat ook om je levenspositie, oftewel waar woon je, in wat voor gezin werd je geboren en in wat voor cultuur? Deze context kent bepaalde waarden en normen. Je zult naast de gezamenlijke aspecten óók individuele voorkeuren hebben. Hier komen we uit bij jouw eigen doelen, verwachtingen, standaarden en belangen. Vallen jouw verwachtingen, dromen en doelen binnen de context van de cultuur en plaats waar je je bevindt? Zo niet, dan kan dat flink wat wrijving geven en dit kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.
Kwaliteit van leven is dus veel breder dan ‘een goede gezondheid’. Het gaat natuurlijk voor een groot deel wél over je fysieke gezondheid. Want hoe gezond je lijf is, bepaalt voor een grote mate hoe je je voelt en wat je mogelijkheden zijn. Een overduidelijk voorbeeld daarvan is iemand in een rolstoel. Deze persoon zal bepaalde hindernissen ondervinden bij het zich fysiek verplaatsen en bewegen in zijn omgeving. Sommige plekken zijn nu eenmaal niet rolstoeltoegankelijk.
Hiermee komen we direct bij het psychische onderdeel van kwaliteit van leven. Vindt de rolstoelgebruiker het bijvoorbeeld heel frustrerend om beperkt te worden in zijn of haar bewegingsvrijheid, of accepteert diegene het zoals het is? De mindset wat betreft de fysieke beperkingen speelt een nog grotere rol dan de fysieke beperkingen an sich!
Er is nog een aspect dat van grote invloed is op de kwaliteit van leven en dat is ons sociaal welbevinden. Wij mensen zijn nou eenmaal sociale dieren. Afzondering, uitsluiting of afwijzing kunnen een grote negatieve impact hebben op onze kwaliteit van leven. We kunnen dit zelfs ervaren als fysieke pijn. Eenzaamheid is bovendien een grote bron van stress. Om wederom bij het voorbeeld van de rolstoelgebruiker te blijven: deze persoon heeft mogelijk een ongeluk gehad waardoor hij in een rolstoel terecht kwam. Als diegene voorheen veel sociale contacten opdeed bij de sportvereniging, dan kan het na het ongeluk ineens heel eenzaam voelen nu dit deel van zijn of haar leven is weggevallen.
De één zal op de één of andere manier toch betrokken blijven en zodoende de sociale contacten blijven onderhouden, bijvoorbeeld door in het bestuur plaats te nemen. Een ander zal de overtuiging hebben dat hij nu hij in een rolstoel zit, niks meer te zoeken heeft bij een sportvereniging. Als hij zich uitschrijft en niet meer deelneemt aan het sociale leven dat eerder wél een belangrijk onderdeel van zijn leven was, dan kan een sociaal isolement op de loer liggen.
Kwaliteit van leven is dus erg subjectief. Zoals je misschien tussen de regels doorleest, is het erg afhankelijk van iemands gedachten over de situatie. Je kunt beperkende overtuigingen hebben die je belemmeren een goede kwaliteit van leven te ervaren. Je kunt ook heel veerkrachtig zijn en altijd de positieve kanten van dingen inzien. Dit is heel behulpzaam als het gaat om het omgaan met tegenslag in het leven. Tegenslag zullen we allemaal vroeg of laat meemaken. Hoe ga je daar dan mee om? Het antwoord op die vraag is zeer bepalend voor je kwaliteit van leven!
Zo komen we terug bij het voorbeeld aan het begin van deze blog: het ouder worden. Hoewel we fysiek achteruit gaan bij het ouder worden, hoeft de kwaliteit van leven niet drastisch achteruit te gaan naarmate ons lichaam achteruit gaat. Natuurlijk zal er steeds minder mogelijk zijn als je steeds slechter ter been wordt. Maar ga je dan – letterlijk – bij de pakken neerzitten, of kijk je naar wat er nog wél kan? Misschien kun je wel voldoening vinden in activiteiten die je eerder niet deed. In plaats van de wekelijkse wandelclub sluit je je misschien wel aan bij een wekelijkse bridgeclub.
Veel van de mensen die bij Liberi aankloppen zijn echter nog (relatief) jong en zijn actief in het leven. Ze hebben een gezin, zijn aan het werk en hebben verschillende hobby’s. En dan toch is er dan een moment dat de koek op is. Door langdurige stress zijn ze in een burn-out terecht gekomen. De kwaliteit van leven is drastisch gekelderd. Wat dan? Ook in dit geval is onze mindset van essentieel belang. Heb je er een gigantisch oordeel over dat je lichaam opgebrand is? Vind je jezelf zwak, omdat je niet meer kunt? Op deze manier maak je het jezelf met de zweepslag nog tien keer zo moeilijk. Je kwaliteit van leven zal eronder lijden.
Je kunt echter ook accepteren dat het nu is zoals het is. Om van daaruit vooruit te kijken. Misschien moet je eerst maar eens even helemaal niks van jezelf verlangen. Misschien is het tijd om eerst eens even uit te rusten, en kun je met mildheid naar jezelf kijken als je lusteloos op de bank zit. Ondanks dat je je niet in een – objectief gezien – ideale situatie bevindt, kan je op deze manier tóch een redelijk goede kwaliteit van leven ervaren. En dit is alleen maar bevorderlijk voor je herstel.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606