AI is overal en het ziet er niet naar uit dat dit nog gaat veranderen. Sterker nog, het gaat alleen maar meer gebruikt worden in de toekomst. Van slimme assistenten in je inbox tot algoritmes die jouw agenda beter snappen dan jijzelf. Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel, en voor veel mensen voelt dat als een zegen én een vloek. Aan de ene kant belooft het tijdwinst, structuur en minder herhalend werk. Anderzijds zorgt het ook voor onrust, globaal en op persoonlijk vlak. Want wat moet je ermee? Hoe blijf je bij? En raak je achterop als je het niet gebruikt?
In een wereld waarin we al overvraagd zijn door prikkels, deadlines en verwachtingen, kan AI nog een extra laag stress toevoegen. Vooral als je al op het randje van overbelasting zit, of aan het herstellen bent van een burn-out.
Kunstmatige intelligentie (AI) is simpel gezegd software die taken uitvoert waarvoor normaal gesproken menselijke intelligentie nodig is. Denk aan teksten schrijven, bestanden aanmaken, beslissingen nemen of hulp bij het schrijven van codes. AI wordt ingezet in allerlei sectoren: van marketing tot gezondheidszorg. Tegenwoordig kom je het tegen in chatbots, navigatie-apps en zelfs de keuzes die bijvoorbeeld Netflix je voorschotelt. AI leert van data en wordt steeds slimmer in het herkennen van jouw gedrag. En hoewel dit enorm handig klinkt, roept het ook aardig wat vragen op. Want hoe ver laten we kunstmatige intelligentie gaan? En wat als je je er juist niet fijn bij voelt, maar eerder opgejaagd?
Laat ik beginnen met het goede nieuws. Voor veel mensen kan kunstmatige intelligentie echt verlichting geven. Als ondernemer kan het beantwoorden van vragen vanuit bezoekers een tijdrovende klus zijn. AI kan dit met alle gemak overnemen. Als schrijver kan je je spraak om laten zetten naar tekst waardoor je je woorden beter op papier kunt krijgen. In sommige situaties kan AI structuur aanbrengen in chaos. Het helpt je te herinneren aan afspraken, geeft je overzicht over je werkdag of neemt herhalende taken uit handen. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Juist in periodes van stress kan dit een fijne aanvulling zijn. Voor sommige mensen voelt AI als een tweede brein. Iets uitbesteden zodat jijzelf wat lucht krijgt.
Maar er is ook een keerzijde aan al deze vernuftige technologie. Het gaat tegenwoordig ontzettend snel. De ontwikkeling stijgt ons bijna boven het hoofd en veel mensen krijgen het gevoel alsof ze achterlopen. Een continue stroom aan nieuwe tools, functies en systemen waar je iets mee ‘moet’ is niet meer te stoppen. Dat veroorzaakt druk en spanningen. Ben jij nog wel efficiënt als je geen kunstmatige intelligentie gebruikt terwijl iedereen om je heen dit wel doet?
Die druk om mee te doen levert stress op, vooral als je al moeite hebt met het verwerken van prikkels. Het idee dat je voortdurend op de hoogte moet zijn van wat er mogelijk is, zorgt voor geestelijke onrust. En laten we ook de angst om vervangen te worden niet vergeten. AI neemt best veel over de laatste tijd. Hoe relevant ben jij dan nog?
Kunstmatige intelligentie ontwikkelt met een tempo dat ons brein niet bij kan houden. Technologie heeft niet regelmatig een adempauze nodig, terwijl wij vanzelf in een burn-out terechtkomen als we dat niet nemen. Waar technologie versnelt, heeft een uitgeput brein vertraging nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alles bij hoeft te houden en dat je niet minder waardevol bent wanneer je kiest voor vertraging, reflectie en menselijke aandacht. En toch voelen we de neiging om net zo hard te rennen als de technologie. Het gevolg is dat je het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen. Je voelt steeds meer druk om ook efficiënter te zijn en om meer te kunnen doen in minder tijd. En precies dat gevoel, die constante haast, voedt stress in plaats van dat het rust brengt.
De sleutel ligt niet in het vermijden van kunstmatige intelligentie, maar in het bewust gebruiken hiervan. Niet omdat het moet, want we kunnen prima zonder, maar omdat je er iets aan hebt. Ik hoor je bijna denken “Maar wat voor waarde heeft dit blog, ik kan het toch gewoon niet gebruiken?!”. Helemaal waar! En toch kan AI je helpen om te ontlasten. Vooral wanneer je in een burn-out zit. Als je het lastig vindt een dagritme te bepalen, kan AI je hiermee helpen. Ook wanneer je geen energie hebt om te verzinnen wat je vandaag of de rest van de week gaat eten. Doe dit wel als je voelt dat je eraan toe bent. Een pen en papier werken net zo goed en als je de inspiratie zelf hebt, waarom zou je het dan aan iets anders overlaten? En onthoud dat wij mensen zijn en blijven. Kunstmatige intelligentie kan het menselijke nooit overnemen. Dingen zoals verbinding met jezelf, rust, creativiteit en je karakter blijven altijd menselijk.
We lopen nu eenmaal graag mee met de menigte en vinden het lastig als we ergens achterblijven. Zo kan je dus ook druk voelen mee te gaan in het gebruik van applicaties zoals Chat GPT. Maar deze vorm van kunstmatige intelligentie kan ook dusdanig overweldigend zijn, dat het meer stress geeft dan oplevert. Merk je dat je jezelf verliest in het perfectioneren van processen of gespannen wordt van het gevoel bij te moeten blijven? Dan is het tijd om de teugels wat strakker aan te trekken. Kunstmatige intelligentie zou iets van je moeten overnemen, niet meer zorgen moeten geven. Merk je dat dit toch gebeurt? Dan is dit een signaal een stap terug te doen. Check weer in bij jezelf wat je op dit moment nodig hebt en handel daarnaar.
Kunstmatige intelligentie staat feitelijk nog in de kinderschoenen, maar groeit sneller dan dat wij bij kunnen benen. Het is een kwestie van tijd dat AI dusdanig geïntegreerd is in ons leven, dat we niet meer zonder kunnen. Denk aan de mobiele telefoon die iedereen in het begin maar onzin vond.
Het gaat hier dus niet alleen om het gebruik van kunstmatige intelligentie, maar ook de snelheid waarmee nieuwe technologie geïmplementeerd wordt in ons leven. Zonder dat we hierom vragen. Als je hoofd vol zit, je stress oploopt en de wereld om je heen alleen maar sneller lijkt te draaien, is het logisch dat je vastloopt. Via Liberi helpt een professionele coach jou om weer regie te krijgen over je energie, grenzen en focus. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Om een voorbeeld te geven wat kunstmatige intelligentie kan: alle foto’s die gebruikt zijn in dit blog, zijn gegenereerd door AI.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606