Zoeken

Zoeken sluiten

Kundalini voor minder stress

donderdag 7 december 2023

Het woord Kundalini komt uit het Sanskriet en betekent ‘de opgerolde’. Als je er nog nooit van hebt gehoord, dan krab je je nu waarschijnlijk op je achterhoofd. In deze blog neem ik je daarom mee in de kracht van Kundalini en waarom je deze zou willen activeren om meer energie te ervaren en minder stress in je leven.

Wat is Kundalini?

Kundalini bevindt zich in ieder van ons: het is onze levensenergie. Het is dus in ieder mens (en dier, plant…) aanwezig. Volgens de oude Oosterse spiritualiteit wordt deze energie vaak gezien als een slang die onderaan onze ruggengraat opgerold ligt, bij ons eerste chakra. De slang (energie) zit als het ware in een soort sluimerstand. De Kundalini kan geactiveerd of ontwaakt worden en zal zo via alle chakra’s langs onze ruggengraat omhoog stromen. Dit kan spontaan gebeuren, maar ook bewust, bijvoorbeeld tijdens een Kundalini activatie sessie, -yoga of door middel van ademhaling. Er wordt dan ook wel gesproken over ‘Kundalini awakening’.

Voordelen

Als de Kundalini weer gaat stromen kom je weer meer in contact met jezelf. Je voelt je creatiever en vaak meer in je lijf en minder in je hoofd. Sommigen ervaren meer zelfvertrouwen en voelen duidelijker wat het juiste pad voor hen is. Het maakt dan niet zo veel meer uit wat de rest van de wereld van hen denkt. Velen voelen zich over het algemeen beter en hebben meer energie. Je kunt makkelijker contact maken met je intuïtie. Al de bovengenoemde voordelen zorgen ervoor dat stress kan afnemen, omdat je duidelijker krijgt wat voor jou belangrijk is. Wat zijn jouw prioriteiten? Wie ben jij? Welke grenzen mag je gaan stellen, zodat je beter voor jezelf kunt gaan zorgen en stress dus vermindert? Voor iedere persoon zijn de ervaringen uiteraard anders.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Is Kundalini gevaarlijk?

Let op: voor je verder leest wil ik je op het hart drukken dat werken met Kundalini over het algemeen veilig is. Er worden door verschillende aanbieders Kundalini activatie sessies aangeboden. Hiervoor worden wel contra-indicaties genoemd: onder andere bij zwangerschap en (gevoeligheid voor) psychose en epilepsie. Dit omdat door het stromen van de energie veel kan losmaken in het lichaam en dit kan zich uiten in (onverwachtse) lichaamsbewegingen zoals schudden en trillen.

Lees jezelf goed in voor deelname, raadpleeg een medische professional als je twijfels hebt over jouw specifieke situatie en stel je eventuele vragen aan degene die de sessie leidt. Deze blog dient ter informatie. Liberi en de auteur van deze blog zijn niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als jij met Kundalini gaat werken.

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is een speciale vorm van yoga waarbij het doel is om onze levensenergie op te wekken. Je zou er een hogere staat van bewustzijn mee kunnen bereiken. Wat hier typerend is zijn de energieke, krachtige bewegingen. Je kunt er flink van gaan zweten! Daarnaast is er meestal ook ruimte voor meditatie, mantra en verschillende ademhalingsoefeningen.

Kundalini activatie sessies

Daarnaast zijn er verschillende methoden waarbij je in groepsverband of in een privésessie onder begeleiding een Kundalini activatie kunt krijgen. Bij het gebruik van yoga of ademhaling ben je zelf heel actief aan het werk om de energie aan te wakkeren. Bij een activatiesessie mag je juist gaan liggen en ontspannen. Je komt termen als KAP, LEAP, KES en Kundalini NRGY tegen. Dit zijn verschillende methoden om de energie te laten stromen, het gaat in deze blog te ver om iedere methode uitgebreid toe te lichten. Ben je nieuwsgierig en wil je graag zo’n sessie eens meemaken? Vraag jezelf dan af wat jouw beweegredenen zijn om er aan deel te nemen. Wat hoop je ermee te bereiken? En ben je bereid jezelf open te stellen voor alles dat boven kan komen? Zo ja, lees dan snel verder!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat kan je verwachten tijdens een sessie?

Vaak wordt eerst even kennisgemaakt en kun je rustig landen met een kopje thee. De deelnemers zetten een intentie en trekken eventueel een kaartje ter inspiratie. Daarna mogen ze gaan liggen op hun matje en hun ogen sluiten. Er wordt muziek afgespeeld op hoog volume. En dan is het simpelweg een kwestie van overgave. En dat is juist het ingewikkeldst voor de meesten! Je schiet misschien snel in je hoofd: ‘wat doe ik hier?’ “Ik voel niks.’ ‘Dit is misschien toch niets voor mij.’ Tijdens een sessie is het de kunst om je gedachten even te laten zijn voor wat ze zijn. Probeer te ontspannen en gewoon te ervaren wat er opkomt.

De begeleiding zal rondlopen en de deelnemers soms aanraken om de energie uit te nodigen wakker te worden. Dit is niet per sé nodig, want de uitnodiging kan ook gegeven worden zonder aanraking. Ervaringen tijdens een Kundalini sessie zijn heel divers. Sommigen voelen tintelingen in hun lichaam. Anderen krijgen vooral beelden te zien. Weer anderen ervaren het ontwaken van de energie door schokkende bewegingen door hun hele lijf. Je kunt het ook afwisselend warm en koud krijgen.

Het kan ook zomaar gebeuren dat er ineens emoties opkomen. Dit komt omdat de stroming van de levensenergie blokkades en trauma’s tegenkomt en aanraakt. Vastgeroeste oude pijn en verdriet kunnen dan ineens omhoogkomen. Dat is niet iets om je voor te schamen. Het is juist mooi dat het gebeurt, want dit vormt onderdeel van een reinigingsproces!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Nazorg

Een sessie kan van alles teweeg hebben gebracht. Daarom is het belangrijk om naderhand goed voor jezelf te zorgen en waar mogelijk je rust te pakken. Neem na afloop echt even de tijd om te reflecteren op wat er gebeurt is. Hoe voel je je? Kun je de energie nog voelen? Komen er bepaalde oude patronen of thema’s omhoog? Loop er niet voor weg maar kijk het liefdevol aan. Als je vaker werkt met Kundalini energie kan het je veel brengen en je helpen om dichter bij jezelf te blijven. Zodoende kan je het leven steeds meer leiden zoals jíj het wilt. Met jouw persoonlijke waarden op het oog. Persoonlijk gun ik dit iedereen, zodat stress en burn-out steeds minder vaak voor zullen komen!

Veelgestelde vragen

Simpel gezegd: onze levensenergie.
In sommige gevallen spontaan, maar dit is vaak bij een hevige gebeurtenis. Het kan ook ontwaken bij Kundalini Yoga of bepaalde ademhalingsoefeningen. Of: tijdens een Kundalini Activatie sessie.

Bronvermelding:

Beroepsvereniging Kundalini Yoga Nederland

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven