Het is een uiterst interessante vraag: kun je krachttraining inzetten als een middel om te herstellen van chronische stress? Of moet je oppassen aangezien krachttraining je ook uit kan putten? In dit artikel gaan we hier nauwgezet naar kijken en geven we advies wat betreft krachttraining na een lange periode van chronische stress.
Krachttraining is een vorm van fysieke activiteit die gericht is op het versterken van de spieren door middel van het overbelasten van deze spieren. Dit kan gedaan worden met behulp van vrije gewichten, gewichtsmachines, of het eigen lichaamsgewicht.
Het basisprincipe van krachttraining is dat de spieren zich aanpassen aan een belasting. Als een spier regelmatig wordt belast met een gewicht dat groter is dan de normale belasting, zal de spier zich versterken om deze belasting te kunnen weerstaan. Dit gebeurt doordat er nieuwe eiwitten worden aangemaakt in de spier.
Krachttraining heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen om:
Krachttraining is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is een veilige en effectieve manier om de gezondheid te verbeteren. Maar geldt dat ook voor chronisch gestreste mensen?
Chronische stress is een langdurige staat van spanning of druk. Het lichaam reageert op stress door het aanmaken van stresshormonen, zoals cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Bij acute stress, zoals wanneer je een ongeluk moet vermijden, is dit een gezonde reactie. Het lichaam kan dan snel herstellen.
Bij chronische stress is het lichaam echter voortdurend in een staat van alertheid. Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan lichamelijke en psychische klachten. Zo kan chronische stress een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, depressie en angst.
Chronische stress kan veroorzaakt worden door een breed scala aan factoren, zoals:
Chronische stress is niet altijd gemakkelijk te herkennen. De symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen ook overlappen met symptomen van andere aandoeningen.
Enkele veelvoorkomende symptomen van chronische stress zijn:
Een veel gebezigde tip is ‘beweeg regelmatig’. Dit vermindert namelijk de stresshormonen en verbetert je humeur. Maar geldt dit ook voor krachttraining?
Krachttraining kan leiden tot een toename van cortisol, tijdens en kort na een work-out. Dit is een normale reactie van het lichaam. Cortisol helpt de spieren te repareren en te herstellen na een inspanning.
Ondanks de tijdelijke toename van cortisol, hebben studies aangetoond dat krachttraining een aantal positieve effecten kan hebben op chronische stress en burn-out.
Krachttraining kan helpen om de spieren te versterken en te vergroten. Dit komt doordat krachttraining de productie van eiwitten stimuleert. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren. Een toename in de spiermassa kan leiden tot een toename in het aantal mitochondriën in die spieren. Mitochondriën zijn de energiefabrieken van de cel. Ze produceren ATP, de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de vermoeidheid en een verbetering van de energiebalans.
Zoals zo vaak is bovenstaand verhaal erg rooskleurig en de praktijk is vaak weerbarstiger. Bijvoorbeeld: door de chronische stress heb je chronische darmklachten ontwikkeld. Hierdoor ben je vaak erg moe, zie je bleek en voel je je alles behalve sterk of fit. Je kunt jezelf dan naar de sportschool slepen, maar achteraf, zeker wanneer je te intensief traint, kun je voelen dat dit een te grote belasting was voor je zenuwstelsel. Je kunt je bijvoorbeeld de dag erna brak en uitgeput voelen.
Het is dan ook belangrijk om te beginnen met een laag niveau van intensiteit en de zwaarte van de oefeningen geleidelijk te verhogen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen door. Fitnessgoeroes zullen je vertellen dat je jezelf enorm moet pushen, maar voor mensen met chronische stress is dan geen goed advies. Als je tijdens of na een training te veel last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn of andere klachten, is het beter om te stoppen.
Als je niet kunt of wilt aan krachttraining doen, zijn er ook andere vormen van lichaamsbeweging die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstel van chronische stress en burn-out. Denk bijvoorbeeld aan:
Het is belangrijk om een vorm van lichaamsbeweging te kiezen die je leuk vindt en die je kunt volhouden. Vraag je onder andere af:
Ja, krachttraining kan helpend zijn voor mensen met chronische stress, maar voorzichtigheid is op zijn plaats. Een van de belangrijkste adviezen voor mensen met chronische stress is deze: begin met kleine stapjes. Dat geldt voor alles wat je doet. Als je je goed genoeg voelt om aan krachttraining te doen, kun je beginnen met oefeningen die je spieren niet te veel belasten. Je kunt bijvoorbeeld oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht, zoals squats, lunges en push-ups. Je kunt ook beginnen met oefeningen met lichte gewichten, en de zwaarte geleidelijk verhogen naarmate je sterker wordt. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te stoppen als je je niet goed voelt. We hopen dat je op die manier, geduldig, de opwaartse spiraal kunt vinden!
Op deze website hebben we ook artikelen geplaatst over de sauna en hardlopen als middelen om te herstellen van chronische stress. Ook deze middelen blijken effectief, mits rustig toegepast. Ga vooral op onderzoek uit wat jou het meeste goed doet.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606