Zoeken

Zoeken sluiten

Krachttraining om te herstellen van chronische stress?

zaterdag 27 januari 2024

Het is een uiterst interessante vraag: kun je krachttraining inzetten als een middel om te herstellen van chronische stress? Of moet je oppassen aangezien krachttraining je ook uit kan putten? In dit artikel gaan we hier nauwgezet naar kijken en geven we advies wat betreft krachttraining na een lange periode van chronische stress.

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een vorm van fysieke activiteit die gericht is op het versterken van de spieren door middel van het overbelasten van deze spieren. Dit kan gedaan worden met behulp van vrije gewichten, gewichtsmachines, of het eigen lichaamsgewicht.

Het basisprincipe van krachttraining is dat de spieren zich aanpassen aan een belasting. Als een spier regelmatig wordt belast met een gewicht dat groter is dan de normale belasting, zal de spier zich versterken om deze belasting te kunnen weerstaan. Dit gebeurt doordat er nieuwe eiwitten worden aangemaakt in de spier.

krachttraining cortisol

Krachttraining heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Het kan helpen om:

 • De spierkracht te vergroten
 • De spiermassa te verhogen
 • Het gewicht te verliezen of te beheersen
 • De botdichtheid te verbeteren
 • Het risico op blessures te verminderen
 • De algemene gezondheid en conditie te verbeteren

Krachttraining is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is een veilige en effectieve manier om de gezondheid te verbeteren. Maar geldt dat ook voor chronisch gestreste mensen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is chronische stress?

Chronische stress is een langdurige staat van spanning of druk. Het lichaam reageert op stress door het aanmaken van stresshormonen, zoals cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten. Bij acute stress, zoals wanneer je een ongeluk moet vermijden, is dit een gezonde reactie. Het lichaam kan dan snel herstellen.

Bij chronische stress is het lichaam echter voortdurend in een staat van alertheid. Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan lichamelijke en psychische klachten. Zo kan chronische stress een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, depressie en angst.

Chronische stress kan veroorzaakt worden door een breed scala aan factoren, zoals:

 • Een hoge werkdruk
 • Financiële problemen
 • Relationele problemen
 • Gezondheidsproblemen
 • Trauma

Chronische stress is niet altijd gemakkelijk te herkennen. De symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen ook overlappen met symptomen van andere aandoeningen.

krachttraining advies

Enkele veelvoorkomende symptomen van chronische stress zijn:

Een veel gebezigde tip is ‘beweeg regelmatig’. Dit vermindert namelijk de stresshormonen en verbetert je humeur. Maar geldt dit ook voor krachttraining?

Is krachttraining helpend bij chronische stress?

Krachttraining kan leiden tot een toename van cortisol, tijdens en kort na een work-out. Dit is een normale reactie van het lichaam. Cortisol helpt de spieren te repareren en te herstellen na een inspanning.

Ondanks de tijdelijke toename van cortisol, hebben studies aangetoond dat krachttraining een aantal positieve effecten kan hebben op chronische stress en burn-out.

 • Verminderde angst en depressie: Krachttraining kan helpen om de symptomen van angst en depressie te verminderen. Dit komt doordat krachttraining de productie van endorfine, een hormoon dat een goed gevoel geeft, stimuleert.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Krachttraining kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Dit komt doordat krachttraining de productie van melatonine, een hormoon dat de slaap bevordert, stimuleert. De exacte mechanismen waardoor krachttraining de melatonineproductie stimuleert, zijn nog niet volledig bekend. Mogelijk heeft het te maken met de toename in lichaamstemperatuur die optreedt tijdens krachttraining.
 • Verhoogd zelfbeeld en zelfvertrouwen: Krachttraining kan helpen om het zelfbeeld en zelfvertrouwen te verhogen. Dit komt doordat krachttraining het lichaam helpt om sterker en fitter te worden. In een mooi artikel in de New York Times lezen we… “For many, the sport’s healing powers come down to the fact that, where trauma has left them feeling helpless, powerless and weak, lifting helps them feel strong — not only physically, but also psychologically.”

Krachttraining kan helpen om de spieren te versterken en te vergroten. Dit komt doordat krachttraining de productie van eiwitten stimuleert. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren. Een toename in de spiermassa kan leiden tot een toename in het aantal mitochondriën in die spieren. Mitochondriën zijn de energiefabrieken van de cel. Ze produceren ATP, de belangrijkste energiebron voor het lichaam. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de vermoeidheid en een verbetering van de energiebalans.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

De juiste aanpak

Zoals zo vaak is bovenstaand verhaal erg rooskleurig en de praktijk is vaak weerbarstiger. Bijvoorbeeld: door de chronische stress heb je chronische darmklachten ontwikkeld. Hierdoor ben je vaak erg moe, zie je bleek en voel je je alles behalve sterk of fit. Je kunt jezelf dan naar de sportschool slepen, maar achteraf, zeker wanneer je te intensief traint, kun je voelen dat dit een te grote belasting was voor je zenuwstelsel. Je kunt je bijvoorbeeld de dag erna brak en uitgeput voelen.

Het is dan ook belangrijk om te beginnen met een laag niveau van intensiteit en de zwaarte van de oefeningen geleidelijk te verhogen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen door. Fitnessgoeroes zullen je vertellen dat je jezelf enorm moet pushen, maar voor mensen met chronische stress is dan geen goed advies. Als je tijdens of na een training te veel last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn of andere klachten, is het beter om te stoppen.

krachttraining chronische stress

Alternatieven

Als je niet kunt of wilt aan krachttraining doen, zijn er ook andere vormen van lichaamsbeweging die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het herstel van chronische stress en burn-out. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cardio: Cardio is een vorm van lichaamsbeweging die het hart en de longen traint. Cardio kan helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.
 • Yoga: Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die gericht is op het verbeteren van de flexibiliteit, de kracht en het evenwicht. Yoga kan helpen om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren.

Het is belangrijk om een vorm van lichaamsbeweging te kiezen die je leuk vindt en die je kunt volhouden. Vraag je onder andere af:

 1. Voel ik me veilig tijdens deze vorm van beweging?
 2. Geniet ik ervan?
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Conclusie

Ja, krachttraining kan helpend zijn voor mensen met chronische stress, maar voorzichtigheid is op zijn plaats. Een van de belangrijkste adviezen voor mensen met chronische stress is deze: begin met kleine stapjes. Dat geldt voor alles wat je doet. Als je je goed genoeg voelt om aan krachttraining te doen, kun je beginnen met oefeningen die je spieren niet te veel belasten. Je kunt bijvoorbeeld oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht, zoals squats, lunges en push-ups. Je kunt ook beginnen met oefeningen met lichte gewichten, en de zwaarte geleidelijk verhogen naarmate je sterker wordt. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te stoppen als je je niet goed voelt. We hopen dat je op die manier, geduldig, de opwaartse spiraal kunt vinden!

Op deze website hebben we ook artikelen geplaatst over de sauna en hardlopen als middelen om te herstellen van chronische stress. Ook deze middelen blijken effectief, mits rustig toegepast. Ga vooral op onderzoek uit wat jou het meeste goed doet.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven