Het is algemeen bekend dat bewegen helpt wanneer je last hebt van stress. Wandelen of fietsen wordt vaak genoemd als ontspannende activiteit, maar wat als dit je niet ligt? Wat als je op een andere manier wilt bewegen? Dan zou je kunnen denken aan krachttraining. Dit is namelijk minstens zo effectief. Misschien zelfs wel krachtiger, letterlijk en figuurlijk. Een bijkomend voordeel? Deze manier van fit worden groeit razendsnel in populariteit en is voor iedereen, op elk niveau, geschikt om uit te voeren. In dit blog leg ik uit wat krachttraining precies is, wat het verschil is met cardio en bespreek ik de voor- en nadelen die het biedt bij stress en burn-out.
Krachttraining is een vorm van fysieke inspanning waarbij je spieren belast worden met weerstand. Je kan dit uitvoeren met gewichten, apparaten, weerstandsbanden of met je eigen lichaamsgewicht. Hierbij moet je denken aan squats, planking of push-ups. Het doel? Spierkracht vergroten en spiermassa en spieruithoudingsvermogen opbouwen. En niet te vergeten: je hoofd legen. Krachttraining wordt nog wel eens door elkaar gehaald met cardio, maar ook al lijken ze in grote lijnen op elkaar, zijn er toch grote verschillen.
Krachttraining en cardio worden vaak naast elkaar genoemd als manieren om je gezondheid te verbeteren, maar ze doen iets totaal anders met je lichaam én je brein. Bij cardio denk je aan hardlopen, fietsen, zwemmen of wandelen. Het doel is het verbeteren van je uithoudingsvermogen en conditie, waarbij je hartslag langdurig verhoogd blijft.
Cardio helpt je spanning af te voeren, maakt je hoofd leeg en stimuleert je bloedsomloop. Het is uitermate geschikt bij acute stress of als je je onrustig voelt. Krachttraining daarentegen daagt je spieren uit. Het vraagt om focus, gecontroleerde beweging en kracht. Juist dat maakt het bij langdurige stress of burn-out zo waardevol: het geeft een gevoel van grip en stabiliteit.
Beide vormen van beweging zijn waardevol. Maar waar cardio meer gericht is op het ontladen van spanning, helpt krachttraining juist om vanuit kracht en controle je energie weer op te bouwen.
Tijdens het sporten, welke sport dan ook, maakt je lichaam endorfine aan. Dit gelukshormoon helpt stress te verlagen. Maar krachttraining doet net iets meer. Het zorgt voor een gevoel van controle, vooruitgang en van fysieke kracht. Allemaal zaken die juist tijdens stress of een burn-out ontbreken. Je maakt je lichaam sterker, waardoor je je mentaal ook sterker voelt. De kwaliteit van slapen verbetert aanzienlijk. Ook helpt het je lichamelijke grenzen te voelen en te respecteren. En het helpt om uit je hoofd en in je lijf te komen.
Bij stress staat je zenuwstelsel vaak in overdrive. Door gecontroleerd fysieke inspanning te leveren, geef je je lichaam een signaal dat de spanning eruit mag. Na inspanning volgt ontspanning.
Normaal zouden we niet specifiek beginnen over verschillen tussen mannen en vrouwen, maar bij krachttraining is het belangrijk om te weten dat ons lichaam anders reageert. Mannen hebben van nature meer testosteron, een hormoon dat de spiergroei stimuleert. Als man bouw je doorgaans sneller spiermassa op dan als vrouw. Vind je ‘te’ gespierd als man niet mooi? Dan doe je meer herhalingen op een lager gewicht.
Vrouwen die gaan voor grote spieren, zullen hier ook meer moeite voor moeten doen. Door een lager testosterongehalte bouw je als vrouw langzamer spiermassa op en wordt je lichaam eerder strakker dan groter. Een nadeel voor vrouwen is dat vrouwen overgevoeliger zijn voor overbelasting bij hormonale schommelingen. In iedere fase van de cyclus kan je lichaam minder of minder aan. Tijdens je menstruatie ben je vermoeider en is het aan te raden de intensiteit van je training iets te verlagen.
Ja, net als bij elke vorm van bewegen is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Vooral tijdens een burn-out is dit belangrijk. Je hebt in deze periode al aanzienlijk minder energie. Als je dit niet goed verdeelt, ligt overbelasting op de loer. Train je te zwaar of te vaak, dan kun je juist vermoeider raken en je herstel vertragen. Hierom is het erg belangrijk om rustig aan te beginnen, met lichte gewichten of korte sessies. Houd je focus op ademhaling en techniek, niet op prestatie. Herstel voldoende tussen trainingen door. Iedere dag trainen is niet wenselijk. En misschien wel de belangrijkste tip: vergelijk jezelf niet met anderen in de sportschool of online. Je traint voor jezelf, niet voor een ander.
Voor wie fanatiek aan krachttraining doet en spiermassa wil opbouwen, is voeding belangrijk. Eiwitten ondersteunen spierherstel en koolhydraten geven energie. Maar als je krachttraining inzet als middel tegen stress, hoef je geen streng dieet te volgen. Alleen al naar de sportschool gaan om te trainen is op dat moment genoeg.
Zorg voor regelmaat, eet voldoende en kies voor voedzame maaltijden. Belangrijker dan macro’s tellen is dat je lichaam genoeg binnenkrijgt om te kunnen herstellen. Zeker als je herstellende bent van een burn-out. Je kan alleen energie krijgen als je genoeg energie tot je neemt. Verlies jezelf, vooral in het begin, niet in allerlei complexe gerechten en verplichte eetmomenten.
Niet iedereen voelt zich thuis in de sportschool, en dat komt vaker voor dan je denkt. Moet je het dan helemaal laten? Nee, zeker niet. Je kan thuis ook meer dan prima krachttraining doen en hier hoef je geen hele sportschool aan attributen voor aan te schaffen. Gebruik wat je thuis hebt liggen en maak het niet te zwaar. Herhaaldelijke bewegingen met een lichte weerstand hebben al meer dan genoeg effect.
Belangrijk is dat je iets kiest wat bij je past en wat je volhoudt. Als krachttraining je helpt om beter te voelen wat jouw lichaam nodig heeft en je uit je hoofd haalt, dan is het een waardevol hulpmiddel in je herstelproces.
Twijfel je of krachttraining bij jou past of hoe je kunt beginnen zonder jezelf te overbelasten? De professionele coaches van Liberi helpen je graag bij het maken van keuzes die passen bij jouw herstel. Samen onderzoek je wat jouw lichaam nodig heeft en onderzoek je wat je nog meer kunt doen om stress of burn-out klachten onder controle te krijgen.
Wil jij weer regie over je energie, je lijf en je stressniveau? Neem gerust contact met ons op. Je hoeft het niet alleen te doen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606