Zoeken

Zoeken sluiten

Krachtplaatsen

woensdag 24 januari 2024

Krachtplaatsen worden van oudsher door veel mensen bezocht vanwege de vermeende (helende) energie die daar hangt. Het worden ook wel heilige plaatsen genoemd en vele zijn dan ook bedevaartsplaatsen. Geschiedkundig gezien zijn er vele krachtplaatsen die vroeger door aanhangers van de heidense religies gebruikt werden voor ceremonies, rituelen en feesten. Toen het christendom veel van deze gebruiken verbood en verketterde, werden vaak kerken en kathedralen op diezelfde plekken gebouwd. Ook vandaag de dag is het de moeite waard om deze krachtplaatsen te bezoeken, of dit nu vanwege de bijzondere architectuur van de gebouwen is, of vanwege de energie en het mysterie die er omheen hangen.

Wat zijn krachtplaatsen?

Zoals gezegd zijn krachtplaatsen plekken met een geschiedenis. Ze kunnen zijn ontstaan vanuit een natuurlijke oorsprong, maar ook door een menselijke oorsprong. Als mensen van oudsher met een positieve intentie vaak samenkwamen op een bepaalde plek, kan dit een krachtplaats doen ontstaan. Ook zijn er krachtplaatsen waar – volgens bepaalde religies of legenden – God of het goddelijke zich aan mensen zou hebben geopenbaard. Ook dan wordt deze plaats tot krachtplaats verheven.

Veel krachtplaatsen bevinden zich op de kruisingen van zogenoemde leylijnen, energiebanen die over de aarde lopen en elkaar regelmatig kruisen. Sommige mensen kunnen de energie van die leylijnen voelen en zullen dus ook gevoelig zijn voor de energie van krachtplaatsen. Hoe dat voelt is voor elk persoon anders. De één zal vooral rust ervaren door op zo’n plek aanwezig te zijn. Een ander voelt misschien tintelingen, warmte of een grote hoeveelheid energie door zijn lijf stromen.

Ik ben heel nuchter

En als je nu heel nuchter bent en niets hebt met energie of spiritualiteit? Ook dan kunnen krachtplaatsen de moeite waard zijn om te bezoeken. Veel mensen zonder specifieke geloofsovertuiging maken bijvoorbeeld de pelgrimstocht naar het bedevaartsplaatsje Santiago de Compostela. Ook dit is een krachtplek. De tocht ernaartoe wordt vaak als levens veranderend ervaren, of je nu spiritueel bent of heel nuchter. Juist de tijd en ruimte nemen om even uit je dagelijks leven te stappen biedt ruimte voor reflectie, nieuwe inzichten en zelfonderzoek.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom zou je een bezoekje brengen aan krachtplaatsen?

Je hoeft geen pelgrim te worden die weken op pad is. Je kunt ook een dagtocht maken of een bezoekje brengen aan een krachtplaats. Stel je gewoon open voor wat er is. Vind je architectuur heel interessant, zoek dan een krachtplaats op waar bijvoorbeeld een kathedraal is gebouwd. Of bezoek een krachtplaats waar een labyrint is aangelegd. Dit is een eeuwenoud symbool voor onze levensweg. Je kan er namelijk niet in verdwalen, maar loopt door tot de kern. Om vervolgens vanuit die kern met nieuwe inzichten weer de weg naar buiten te bewandelen, naar de buitenwereld.

Ben je meer een natuurmens? Ook plekken in de natuur kunnen krachtplaatsen zijn. Het is heerlijk om een wandeling te maken en tot rust te komen in de natuur. Als je je er dan ook nog eens bewust van bent dat je langs een krachtplaats komt, dan geeft dat een extra impuls om even stil te staan. Letterlijk, maar misschien ook figuurlijk. Waar sta je nu in het leven en waar zou je willen staan? Wat mag er anders en wat is goed? Welke doelen heb je en waar word je blij van? Waar zitten mijn energielekken en wat geeft me juist energie? Kortom: er ontstaat ruimte voor de grote levensvragen.

Stress en burn-out

Ook als je veel last hebt van stress of zelfs in een burn-out zit, kan het helpend zijn om een krachtplaats te bezoeken. Je kunt dit samen doen, of alleen. En stel jezelf (of elkaar) dan eens de bovenstaande vragen. Neem een pauze-moment. We hebben het in onze maatschappij hard nodig om met regelmaat een pas op de plaats te maken. Voor je het weet ren je maar door zonder bewust stil te staan bij de vraag of dit het leven is dat je wilt leven. Gun je het jezelf om de tijd, energie en mogelijk geld te investeren in het bezoeken van een krachtplaats?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Als je wél interesse hebt in spiritualiteit kan je  ook kijken of er voor jou een toegevoegde waarde is om een krachtplaats te bezoeken. Misschien voel je de behoefte om een gebed te zeggen, of dankbaarheid te tonen door een offertje achter te laten op die plek. Mogelijk wil je wel een ritueeltje uitvoeren. Kijk wat je aanspreekt en maak hier tijd en ruimte voor in je agenda. Het klinkt zo simpel, maar vaak draait het daar om: eventjes rust nemen en als het ware met een helicopterview naar het leven kijken. Waar draait het voor jou allemaal om?

Krachtplaatsen in Nederland

Je hoeft overigens helemaal niet ver te reizen om een krachtplaats te bezoeken. Ook in Nederland zijn er vele krachtplaatsen bekend. Soms zijn het zelfs plekken die je goed kent, maar er niet van wist dat het een krachtplaats was! Zo was ik zelf verbaasd dat de Dom in Utrecht bijvoorbeeld een krachtplaats is. Er komen daar meerdere leylijnen samen. En zo loopt er ook een leylijn van Breukelen naar Moergestel. Je kunt op de website van Powerplaces een kijkje nemen in de lijst en zien welke krachtplaatsen jouw interesse oproepen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Reizen

Daarnaast organiseren verschillende aanbieders ook dagtrips en reizen naar verschillende krachtplaatsen. Persoonlijk ben ik groot fan van de krachtplaats die Glastonbury (Engeland) is. Dit is de plek waar volgens de Arthurlegende het mythische Avalon zich zou bevinden. Er bevinden zich verschillende waterbronnen. Doordat er zoveel mensen op deze plek afkomen, is het echter ook erg toeristisch geworden. Tegelijkertijd brengen de vele mensen met interesse in deze krachtplaats ook hun eigen energie mee. Er worden vele (spirituele) activiteiten, cursussen en workshops georganiseerd. Zo wordt deze krachtplaats ook telkens weer gevoed door menselijke energie.

Bij alles hierbij geldt: probeer voor jezelf aan te voelen waar jij behoefte aan hebt. Wil je zo’n krachtplaats in je eentje bezoeken, of liever samen? Zoek je liever een relatief onbekende plek uit, of vind je het niet erg als er veel toeristen op af komen? Wat is jouw doel met het bezoeken van zo’n krachtplaats? Als je hier van te voren al over nadenkt, dan wordt je bezoekje sowieso de moeite waard!

Veelgestelde vragen

Dit zijn plekken op aarde met een geschiedenis, onstaan door mensenlijke aanwezigheid of door een natuurlijke oorsprong.Er hangt een positieve energie en ze bevinden zich vaak op leylijnen, energiebanen over de aarde.
Overal! In steden, in bossen, in kloosters, kerken en andere religieuze gebouwen. Ook in Nederland zijn er velen te vinden.
Het antwoord hierop is heel persoonlijk. Mogelijk vind je geschiedenis, mythe en legende heel interessant. Het kan ook dat je interesse hebt in spiritualiteit en zelf wilt ervaren of je de energie van zo'n krachtplaats kunt voelen. Of je brengt een bezoekje aan zo'n plek om stilte en rust te vinden en na te denken over je eigen leven. De redenen zijn legio!
Zeker! Je interesse kan liggen op het vlak van geschiedenis, architectuur of antropologie. De geschiedenis van krachtplekken alleen al kan voldoende reden zijn om je nieuwsgierigheid de vrije teugels te geven!

Bronvermelding:

Interactieve kaart van Nederlandse Krachtplaatsen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven