Zoeken

Zoeken sluiten

Koud zijn door stress, bestrijden met kou

vrijdag 27 januari 2023

Je bent moe, slaapt slecht en staat al een tijdje onder extra spanning. Het is drukker dan normaal op je werk en in je privéleven loopt het ook niet helemaal lekker. En waarom heb je toch steeds van die koude handen en voeten? Hoe warm je de kachel ook zet, hoeveel truien je ook aantrekt, het lukt je maar niet om op te warmen. Stress, spanning en moeheid kunnen ervoor zorgen dat je het continu koud hebt. Maar hoe kan dat eigenlijk? Komt dat echt door de stress? Het antwoord hierop is: Ja! Hoe dit zit leggen we uit in dit blog. Ook geven we een aantal tips hoe je kou in je voordeel kunt gebruiken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe word je koud door stress?

Het is niet zomaar dat je het koud hebt wanneer je stress hebt en het komt niet omdat je moe bent. Er is een medisch verklaarbare reden voor. We hebben al meermaals besproken dat stress verschillende lichamelijke reacties opwekt. Spierpijn, hoofdpijn, buikpijn, allerlei bekende fysieke symptomen van stress. En het koud hebben valt daar ook onder. Stress wakkert namelijk je fight of flight reactie aan. Dit kost een hoop energie. Vooral wanneer de stress chronisch is. Hierdoor blijft er minder energie over om jezelf warm te houden. En wat denk je van de spierspanning die volgt door stress? Hierdoor is je doorstroming van de bloedvaten verstoord en krijg je koude handen en voeten.

Koud hebben

Ziek of stress?

Naast bovenstaande symptomen, kun je ook meer gaan zweten terwijl je het koud hebt. Hoe? Je lichaam maakt meer adrenaline aan wanneer je stress hebt en zorgt er op zijn beurt weer voor dat je opwarmt en begint te zweten. Hierdoor kan het lijken alsof je ziek bent. Je hebt koude rillingen door de overmaat van adrenaline die wordt aangemaakt, maar geen koorts. Niet zo vreemd dat je denkt ziek te zijn. Maar ook dit is een uitwerking van de stress. Hierom hoor je veel mensen in een burn-out ook klagen over het gevoel van algehele malaise. De stress laat je daadwerkelijk grieperig voelen terwijl je geen griep hebt.

Wel is het zo dat je vatbaarder bent voor virussen. De alsmaar durende staat van spanning verlaagt je immuunsysteem en maakt het moeilijker voor je lichaam om een virus te bestrijden. Wanneer je dan wel een verkoudheidsvirus of griepvirus te pakken hebt, kan het herstel dubbel zo lang duren.

Kou bestrijden met… kou?

Het klinkt een beetje tegenstrijdig maar kou kun je het best bestrijden met kou. Al sinds mensenheugenis wordt kou ingezet om stress te verlagen en allerlei lichamelijke kwaaltjes te bestrijden. De meest bekende, en effectieve, methode is je lichaam bloot te stellen aan koud water, bijvoorbeeld door koud te douchen. Door deze manier van acute verandering van omgevingstemperatuur, ervaar je een zogenoemd ‘cold shock respons’.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je lichaam is erop ingesteld een continue temperatuur van ongeveer 37 graden te behouden. De ‘cold shock’ zorgt ervoor dat je bloedvaten open gaan staan en al het bloed in je armen en benen naar je romp stroomt om je organen warm te houden. Daarnaast komt er een scheut adrenaline en noradrenaline vrij, samen met het stresshormoon cortisol. Nadat de grootste lichamelijke shock voorbij is blijft het positieve effect van de openstaande bloedvaten overeind. Het koud hebben door chronische stress is nadelig maar kortdurende stress, zoals bij het veroorzaken van een cold shock respons, werkt dan weer zeer positief. Het is bewezen dat personen die zich dagelijks koud afdouchen zich 29% minder vaak ziek melden.

Koud douchen

Koud douchen kun je leren

Indien jij veel nadelen ervaart door langdurige stress en het daardoor regelmatig koud hebt, is koud afdouchen misschien wel een oplossing. Echter is het niet zo dat je nu direct onder een koude douche moet springen. Want laten we eerlijk zijn, koud water over ons heen krijgen is nou niet bepaald een prettig gevoel. Dit is iets wat je geleidelijk aan op kunt bouwen. Een uitverkoren groep mensen vindt het heerlijk om alleen nog maar koud te douchen maar over het algemeen is het beter als je dit opbouwt. Het is van belang te ervaren wat haalbaar en prettig is. Kou kan, indien je het niet gewend bent, pijn doen aan je lichaam en als de ervaring meteen negatief is, is de kans dat je het nogmaals probeert erg klein.

Tips om koud te douchen

Omdat we het koud douche langzaam om gaan bouwen hebben wij een aantal tips dit zo comfortabel mogelijk te maken voor jezelf.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Om te wennen aan het koude water draai je tijdens het douchen de warme kraan steeds een beetje meer dicht. Ontdek de eerste paar keer tot hoe ver je kan gaan en of je de volgende douchebeurt het water al iets kouder kan laten dan de keer daarvoor.
  • Je hoeft niet meteen tien minuten koud te douchen. Bouw het op. Begin met 20 seconden koud afdouchen. De keer daarop 40 seconden, en zo bouw je de tijd langzaam op.
  • Denk aan je ademhaling. Je ademt anders wanneer je het koud hebt. Doordat je lichaam in een stressreactie verkeert is het belangrijk erop te letten dat je niet start met hyperventileren. Adem zo bewust mogelijk in en uit. Wees je bewust van je ademhaling en blijf rustig.
  • Gun jezelf tijd te wennen aan deze nieuwe manier van douchen. Je zal merken hoe vaker je dit doet, hoe beter je je iedere keer gaat voelen nadat je afgedroogd en aangekleed bent.

Koud zwemmen

Eerst je stressklachten behandelen

Het klinkt bijna utopisch. Van altijd koud hebben door stress naar koud douchen en je stress aanzienlijk verminderen. Als het zo makkelijk was geweest hadden we allemaal een stuk minder stress en burn-out klachten. De realiteit leert ons dat het belangrijk is om stressklachten te behandelen. Zonder goede behandeling gaat die burn-out niet vanzelf over. Een professionele coach gaat jou ondersteunen om tot de kern van je klachten te komen en in de tussentijd kan jij jezelf trainen in het koud douchen. Wie weet ga je het gegeven moment wel zo fijn vinden dat je niet anders meer wil.

Veelgestelde vragen

Het is niet zomaar dat je het koud hebt wanneer je stress hebt en het komt niet omdat je moe bent. Er is een medisch verklaarbare reden voor. We hebben al meermaals besproken dat stress verschillende lichamelijke reacties opwekt. Spierpijn, hoofdpijn, buikpijn, allerlei bekende fysieke symptomen van stress. En het koud hebben valt daar ook onder. Stress wakkert namelijk je fight of flight reactie aan. Dit kost een hoop energie. Vooral wanneer de stress chronisch is. Hierdoor blijft er minder energie over om jezelf warm te houden.
Je lichaam maakt meer adrenaline aan wanneer je stress hebt en zorgt er op zijn beurt weer voor dat je opwarmt en begint te zweten. Hierdoor kan het lijken alsof je ziek bent. Je hebt koude rillingen door de overmaat van adrenaline die wordt aangemaakt, maar geen koorts. Niet zo vreemd dat je denkt ziek te zijn. Maar ook dit is een uitwerking van de stress. Hierom hoor je veel mensen in een burn-out ook klagen over het gevoel van algehele malaise. De stress laat je daadwerkelijk grieperig voelen terwijl je geen griep hebt.
Het klinkt een beetje tegenstrijdig maar kou kun je het best bestrijden met kou. Al sinds mensenheugenis wordt kou ingezet om stress te verlagen en allerlei lichamelijke kwaaltjes te bestrijden. De meest bekende, en effectieve, methode is je lichaam bloot te stellen aan koud water, bijvoorbeeld door koud te douchen. Door deze manier van acute verandering van omgevingstemperatuur, ervaar je een zogenoemd ‘cold shock respons’.
Indien jij veel nadelen ervaart door langdurige stress en het daardoor regelmatig koud hebt, is koud afdouchen misschien wel een oplossing. Echter is het niet zo dat je nu direct onder een koude douche moet springen. Want laten we eerlijk zijn, koud water over ons heen krijgen is nou niet bepaald een prettig gevoel. Dit is iets wat je geleidelijk aan op kunt bouwen. Een uitverkoren groep mensen vindt het heerlijk om alleen nog maar koud te douchen maar over het algemeen is het beter als je dit opbouwt. Het is van belang te ervaren wat haalbaar en prettig is.
Omdat we het koud douche langzaam om gaan bouwen hebben wij een aantal tips dit zo comfortabel mogelijk te maken voor jezelf: - Draai steeds meer de warme kraan dicht - Beperk het koud douchen in het begin tot 20 seconden - Focus je op je ademhaling - Geef jezelf tijd om te wennen aan deze nieuwe manier van douchen

Bronvermelding:

Een cold shock response kan helpen om kou te bestrijden veroorzaakt door stress.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven