Zoeken

Zoeken sluiten

Koopverslaving

maandag 10 oktober 2022

In de vorige blog schreef ik over cannabisverslaving. Over het algemeen wordt een middelenverslaving beter geaccepteerd of begrepen dan een gedragsverslaving. Daarnaast is het lastiger om van een gedragsverslaving af te komen. Middelen zoals alcohol, cannabis of benzodiazepinen heb je niet nodig om te overleven. Wanneer je het gebruik hiervan volledig staakt zou je je leven lang zonder kunnen. Je kunt iemand niet leren om helemaal te stoppen met eten wanneer je eetverslaafd bent. Of in dit geval volledig stoppen met kopen wanneer je een koopverslaving hebt. Natuurlijk zijn er tegenwoordig meerdere manieren om het kopen zoveel mogelijk te beperken maar over het algemeen moeten we kopen om te overleven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een koopverslaving?

Een koopverslaving, soms ook koopziekte genoemd, is het hebben van een continue drang iets te kopen. Dit hoeft niet specifiek nieuw te zijn, als je je geld maar kan laten rollen. Het gaat in de basis niet eens om het uitgeven van geld. De drang ligt meestal bij het vergaren van een product wat je nog niet hebt. Een koopverslaving heeft niets meer te maken met gezellig shoppen met je vrienden of vriendinnen. Het is een coping mechanisme om bepaalde emoties te verdringen of met gevoelens om te gaan. Net als bij iedere andere verslaving trouwens.

Het maakt niet uit of je verslaafd bent aan kopen of aan alcohol. De chemische reactie die je krijgt onder invloed van een verslaving is bij middelen en gedrag precies hetzelfde. De stofjes die je brein vrijgeeft wanneer je je afhankelijkheid voedt komt allemaal vanuit je dopamine, ofwel je geluk hormoon. Het enige wat anders is, is je situatie. Iedere persoon die te maken heeft met verslaving of afhankelijkheid beloopt in z’n hoofd hetzelfde pad en patroon.

online kopen koopverslaving

Wanneer krijg je de diagnose koopverslaving?

Een koopverslaving wordt niet heel vaak gediagnostiseerd. Het is dan ook een lastige gedragsverslaving om te diagnosticeren. Want wanneer ben je koopverslaafd? Indien jij genoeg geld hebt om deze verslaving te onderhouden zal iemand niet snel merken dat het een probleem is. Vooral niet in deze tijd waarin het heel normaal is dat je koopt wat je leuk vindt. Pas wanneer iemand financieel de middelen niet heeft maar de verkeerde prioriteiten stelt wordt het opgemerkt. Echter is een koopverslaving hetzelfde als je veel geld hebt. Het gaat om het gevoel wat je krijgt wanneer je wat koopt maar nog belangrijker: Het gevoel wat je krijgt wanneer je het hebt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe herken je deze verslaving?

Weer een lastige vraag want dit is voor iedereen anders. Voor mijn gezin is het een sport om alles tweedehands te shoppen. Dit geldt vooral voor de kleding die wij dragen. Soms moet ik er ook op letten dat ik niet koop om maar te kopen. Aangezien ik herstellend verslavende ben van een cannabisafhankelijkheid is iedere vorm van verslaving iets waar ik scherp op moet blijven. Dus ook een koopverslaving. Waar zou ik, en jij misschien ook, op moeten letten om een koopverslaving te voorkomen?

niet gelukkig koopverslaving

Kenmerken

 • Het gevoel dat je iets móet kopen. Je geld brandt in je zakken.
 • Wanneer je iets gekocht hebt voel je je leeg en niet voldaan. Je wil nog meer kopen om dat lege gevoel te dempen.
 • In plaats van tijd besteden aan je favoriete hobby ga je nu liever winkelen. Shop till you drop.
 • Je hebt steeds vaker spijt van een aankoop. Zodra je het in huis hebt zie je het nut niet meer van de aankoop.
 • Aanschaf van nieuwe spullen gaat steeds vaker gepaard met impulsiviteit. Waar je normaal eerst even nadenkt of je het wel echt nodig hebt, doe je dit nu niet meer. Er een nachtje over slapen is er niet bij.
 • De reis naar de aankoop, het zoeken, vergelijken, passen en meten geeft je een ongelofelijk goed gevoel. Dat gevoel slaat direct om zodra je het gekocht hebt.
 • Je schaamt je voor je koopgedrag. Je kwam weer met een tas vol spullen thuis terwijl je alleen tandpasta nodig had bij de drogist.
 • Je begint moeite te krijgen om goed voor jezelf te zorgen. Kopen gaat voor zelfzorg of andere belangrijke taken die je nog uit moet voeren.
 • De buitenwereld weet van niets. Je gaat liegen over je aankopen of probeert ze te verbergen.
 • Bagatelliseren kun je als de beste.
  – Kijk nou wat een leuk truitje.
  – Dit was zo goedkoop, dat laat je niet liggen.
  – Je weet nooit wanneer je het nodig hebt.
  – Het was een aanbieding. Dit krijg je nergens goedkoper.
 • Soms ga je geld pinnen zodat je contant kan afrekenen. Zo kan niemand het traceren op je bankrekening.
 • Niet zo vreemd in dit rijtje: Financiële problemen. En indien je geldzorgen hebt geeft je je geld alsnog uit aan dingen die je waarschijnlijk niet nodig hebt.

Ben ik verslaafd aan kopen?

Ik ben de laatste die jou gaat vertellen dat je een koopverslaving hebt. Dit geldt voor alle verslavingen. Indien jij geen problemen ervaart met een middelenafhankelijkheid of herhaaldelijke gedragingen kun je je afvragen of het wel een verslaving is. Iemand die veel koopt is niet direct verslaafd en iemand die weinig koopt kan wel afhankelijk zijn. Wat bemerk je bij jezelf? Word je in de ochtend wakker en voel je direct de drang om te gaan shoppen? Voel je je getroost wanneer je iets gekocht hebt? Begint de drang om iets aan te schaffen een innerlijk gevecht te worden? Of misschien ervaar je wel veel stress van het continu willen shoppen? Op zo een moment is het de moeite waard te onderzoeken of je afhankelijk bent geworden van nieuwe dingen kopen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Koopverslaving onder controle krijgen

Een verslaving heb je meestal niet binnen een vingerknip onder controle. Of je nu cannabisverslaafd bent of koopverslaafd. Toch is er wel een verschil tussen een middelenverslaving onder controle krijgen of een gedragsverslaving. Wanneer je een gedragsverslaving hebt kom je minder vaak in een kliniek terecht. Uitzonderingen daar gelaten. Om zicht te krijgen op je koopverslaving is het van belang je onderliggende reden te vinden. Samen met een professionele coach ga jij die reden onderzoeken. Vooraan staat dat welke behandeling je ook volgt, deze gecombineerd wordt met wandelcoaching. Om de patronen te doorbreken is het van belang letterlijk je omgeving te veranderen tijdens je sessies. Om echt de diepte in te gaan met jezelf vul je in het begin van je traject regelmatig G-Schema’s in.

innerlijke rust koopverslaving

Je zal snel merken dat je drang om te kopen vermindert maar ook eventuele stress wordt direct aangepakt. Afhankelijkheid van een middel of gedrag staat direct in verbinding met stress en spanningsklachten. Door beter in verbinding te staan met jezelf groeit je levenskracht en zelfvertrouwen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven