In de vorige blog schreef ik over cannabisverslaving. Over het algemeen wordt een middelenverslaving beter geaccepteerd of begrepen dan een gedragsverslaving. Daarnaast is het lastiger om van een gedragsverslaving af te komen. Middelen zoals alcohol, cannabis of benzodiazepinen heb je niet nodig om te overleven. Wanneer je het gebruik hiervan volledig staakt zou je je leven lang zonder kunnen. Je kunt iemand niet leren om helemaal te stoppen met eten wanneer je eetverslaafd bent. Of in dit geval volledig stoppen met kopen wanneer je een koopverslaving hebt. Natuurlijk zijn er tegenwoordig meerdere manieren om het kopen zoveel mogelijk te beperken maar over het algemeen moeten we kopen om te overleven.
Een koopverslaving, soms ook koopziekte genoemd, is het hebben van een continue drang iets te kopen. Dit hoeft niet specifiek nieuw te zijn, als je je geld maar kan laten rollen. Het gaat in de basis niet eens om het uitgeven van geld. De drang ligt meestal bij het vergaren van een product wat je nog niet hebt. Een koopverslaving heeft niets meer te maken met gezellig shoppen met je vrienden of vriendinnen. Het is een coping mechanisme om bepaalde emoties te verdringen of met gevoelens om te gaan. Net als bij iedere andere verslaving trouwens.
Het maakt niet uit of je verslaafd bent aan kopen of aan alcohol. De chemische reactie die je krijgt onder invloed van een verslaving is bij middelen en gedrag precies hetzelfde. De stofjes die je brein vrijgeeft wanneer je je afhankelijkheid voedt komt allemaal vanuit je dopamine, ofwel je geluk hormoon. Het enige wat anders is, is je situatie. Iedere persoon die te maken heeft met verslaving of afhankelijkheid beloopt in z’n hoofd hetzelfde pad en patroon.
Een koopverslaving wordt niet heel vaak gediagnostiseerd. Het is dan ook een lastige gedragsverslaving om te diagnosticeren. Want wanneer ben je koopverslaafd? Indien jij genoeg geld hebt om deze verslaving te onderhouden zal iemand niet snel merken dat het een probleem is. Vooral niet in deze tijd waarin het heel normaal is dat je koopt wat je leuk vindt. Pas wanneer iemand financieel de middelen niet heeft maar de verkeerde prioriteiten stelt wordt het opgemerkt. Echter is een koopverslaving hetzelfde als je veel geld hebt. Het gaat om het gevoel wat je krijgt wanneer je wat koopt maar nog belangrijker: Het gevoel wat je krijgt wanneer je het hebt.
Weer een lastige vraag want dit is voor iedereen anders. Voor mijn gezin is het een sport om alles tweedehands te shoppen. Dit geldt vooral voor de kleding die wij dragen. Soms moet ik er ook op letten dat ik niet koop om maar te kopen. Aangezien ik herstellend verslavende ben van een cannabisafhankelijkheid is iedere vorm van verslaving iets waar ik scherp op moet blijven. Dus ook een koopverslaving. Waar zou ik, en jij misschien ook, op moeten letten om een koopverslaving te voorkomen?
Ik ben de laatste die jou gaat vertellen dat je een koopverslaving hebt. Dit geldt voor alle verslavingen. Indien jij geen problemen ervaart met een middelenafhankelijkheid of herhaaldelijke gedragingen kun je je afvragen of het wel een verslaving is. Iemand die veel koopt is niet direct verslaafd en iemand die weinig koopt kan wel afhankelijk zijn. Wat bemerk je bij jezelf? Word je in de ochtend wakker en voel je direct de drang om te gaan shoppen? Voel je je getroost wanneer je iets gekocht hebt? Begint de drang om iets aan te schaffen een innerlijk gevecht te worden? Of misschien ervaar je wel veel stress van het continu willen shoppen? Op zo een moment is het de moeite waard te onderzoeken of je afhankelijk bent geworden van nieuwe dingen kopen.
Een verslaving heb je meestal niet binnen een vingerknip onder controle. Of je nu cannabisverslaafd bent of koopverslaafd. Toch is er wel een verschil tussen een middelenverslaving onder controle krijgen of een gedragsverslaving. Wanneer je een gedragsverslaving hebt kom je minder vaak in een kliniek terecht. Uitzonderingen daar gelaten. Om zicht te krijgen op je koopverslaving is het van belang je onderliggende reden te vinden. Samen met een professionele coach ga jij die reden onderzoeken. Vooraan staat dat welke behandeling je ook volgt, deze gecombineerd wordt met wandelcoaching. Om de patronen te doorbreken is het van belang letterlijk je omgeving te veranderen tijdens je sessies. Om echt de diepte in te gaan met jezelf vul je in het begin van je traject regelmatig G-Schema’s in.
Je zal snel merken dat je drang om te kopen vermindert maar ook eventuele stress wordt direct aangepakt. Afhankelijkheid van een middel of gedrag staat direct in verbinding met stress en spanningsklachten. Door beter in verbinding te staan met jezelf groeit je levenskracht en zelfvertrouwen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606