Zoeken

Zoeken sluiten

Kinderboeken lezen als remedie tegen stress

vrijdag 15 maart 2024

Ontsnap aan je zorgen en lees een kinderboek. Met hun rijke fantasie, levendige personages en tijdloze lessen bieden deze verhalen troost en vergroten ze je empathie. Net wat je nodig hebt als je door een stressvolle periode gaat. 

Lezen is voor veel mensen een manier om te ontspannen. Door je te verliezen in een goed boek kun je even ontsnappen aan je zorgen en spanningen, en een gevoel van rust en kalmte ervaren. Zeker wanneer je herstellende bent van een burn-out kan lezen helpen om je stressniveaus te verlagen en je lichaam en geest de broodnodige rust te geven. 

Focus op leesplezier

Een boek lezen vraagt om concentratie en ononderbroken focus. Juist die taken die je overbelaste brein lastig vindt om uit te voeren wanneer je veel last hebt van stress. Voor mensen die willen lezen kan het frustrerend zijn als het maar niet lukt om oor die vuistdikke familiesaga of ernstige biografie te komen. Het devies? Leg de lat wat lager en stel leesplezier voorop. En waar anders betreed je avontuurlijke en magische werelden dan in de kinder- en jeugdliteratuur?

ontspan door lezen

Nooit te oud

De boeken die je als kind las vormen je als persoon. In deze verhalen komen vaak archetypes voor die de universele menselijke drijfveren symboliseren, denk aan de held of de nar. De personages ervaren veelal pure emoties die horen bij mens zijn, zoals hoop, vreugde en angst. Als lezer worden we aangesproken op ons inlevingsvermogen en de mogelijkheid om ons te verwonderen. Volgens Katherine Rundell, schrijfster van het boek ‘Waarom je kinderboeken moet lezen, zelfs al ben je oud en wijs’ kun je ook op latere leeftijd (opnieuw) de vruchten van kinderboeken plukken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
 

Geruststellende eenvoud

Een van de belangrijkste voordelen van het lezen van kinderboeken bij burn-out is de geruststellende eenvoud van deze verhalen. In tegenstelling tot de complexiteit van het volwassen leven, bevatten kinderboeken vaak eenvoudige plots en heldere boodschappen die gemakkelijk te begrijpen zijn. Deze moeiteloosheid kan een welkome afwisseling zijn wanneer je overweldigd wordt door de stress van het dagelijks leven. Door je onder te dompelen in een wereld waarin problemen worden opgelost en het goede altijd overwint, kun je gevoelens van rust, hoop en kalmte ervaren.

Ontsnapping realiteit

Bovendien bieden kinderboeken een ontsnapping aan de realiteit. In een tijd waarin we constant verbonden zijn met technologie en sociale media, kan het lezen van een kinderboek een waardevolle manier zijn om even los te koppelen en te ontsnappen aan de constante stroom van informatie. De fantasierijke werelden, avontuurlijke reizen en kleurrijke personages in kinderboeken kunnen je helpen om je te laten meevoeren door de kracht van de verbeelding.

kinderboek lezen

Tijdloze lessen

‘Het heeft geen zin om terug te gaan naar gisteren, want toen was ik een ander mens’. Dit had zomaar in een zelfhulpboek kunnen staan, maar deze wijsheid komt uit Alice in Wonderland. Of het nu gaat om het belang van vriendschap, doorzettingsvermogen, moed of het omarmen van diversiteit: kinderboeken bevatten vaak universele boodschappen die mensen van alle leeftijden kunnen inspireren en troosten. Deze lessen kunnen je helpen om je eigen uitdagingen in perspectief te plaatsen en je eraan herinneren dat je niet alleen bent in je strijd.

Terug naar je kindertijd

Een ander voordeel van het lezen van kinderboeken bij burn-out is de nostalgische terugblik naar onze eigen jeugd. Velen van ons koesteren warme herinneringen aan de kinderboeken die we als kind hebben gelezen. Het herlezen van deze boeken kan een krachtige manier zijn om verbinding te maken met die herinneringen en gevoelens van vreugde en verwondering oproepen. Deze nostalgische reis kan een gevoel van troost en geruststelling bieden, en helpen om even terug te keren naar een tijd waarin de wereld minder gecompliceerd leek.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ontwikkelen van empathie

Bovendien kunnen kinderboeken helpen bij het ontwikkelen van empathie en begrip voor anderen, wat essentieel is bij het omgaan met burn-out. Veel kinderboeken bevatten personages uit diverse achtergronden en met verschillende ervaringen. Door je in te leven in deze personages kun je je perspectief verbreden en meer inzicht krijgen in de wereld om je heen. Dit kan leiden tot een grotere tolerantie en compassie voor anderen, wat op zijn beurt kan helpen om gevoelens van isolatie en eenzaamheid te verminderen.

Aanboren van je creativiteit

Tot slot bieden kinderboeken een welkome bron van inspiratie en creativiteit. De bruisende fantasiewerelden, levendige personages en avontuurlijke verhalen in kinderboeken kunnen je aanmoedigen om je eigen creativiteit te omarmen en je verbeelding de vrije loop te laten. Of het nu gaat om het schrijven van verhalen, het maken van kunstwerken geïnspireerd door kinderboeken, of gewoon het koesteren van een gevoel van speelsheid en verwondering. Kinderboeken kunnen je helpen om je creatieve vonk weer aan te wakkeren.

creatief zijn

Kortom, het lezen van kinderboeken kan een waardevolle en effectieve manier zijn om om te gaan met burn-out en hernieuwde energie vinden te midden van de chaos van het moderne leven. 

Boekentips 

Inspiratie nodig? Pak de boeken erbij die je als kind zo gretig hebt verslonden. Of leen iets uit de boekenkast van je kind, neefje of buurmeisje. Sinds 2021 wordt ieder jaar een top 100 van favoriete kinderboeken door volwassen lezers gekozen. Het boek ‘Lampje’ van Annet Schaap voert al drie jaar op rij deze lijst aan. En het door Arthur Japin vertaalde ‘De jongen, de mol, de vos en het paard,’ is nu al een klassieker. Veel kinderboeken ontstijgen de doelgroep en bevatten meerdere verhaallagen waardoor jong en oud er plezier aan kan beleven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Lezen met een coach

Heb je veel stressklachten of een burn-out, dan kan het lezen van een boek nogal een opgave zijn. Doordat je energie verstoord is, kan het al moeilijk zijn om zelfs maar een boek open te slaan. Of je vindt er gewoonweg geen tijd voor. Samen met een coach start je in eerste instantie met het behandelen van je burn-out en kan je eventueel werken aan het maken van een schema om het lezen op te pakken. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op. 

Veelgestelde vragen

Herlees de boeken die je als kind hebt verslonden. Als volwassene met meer levenservaring haal je er weer nieuwe boodschappen uit.
Jazeker. Een bekend voorbeeld is De Kleine Prins. De verhalen van Toon Tellegen hebben meerdere betekenissen waardoor kinderen en volwassenen er plezier aan beleven.

Bronvermelding:

Waarom elke volwassene kinderboeken moet lezen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven