Zoeken

Zoeken sluiten

Kerststress? 11x tips voor een Kerst zonder stress

woensdag 15 december 2021

Kerststress? 11x tips voor een Kerst zonder stress

Kerststress: heb jij daar last van? Kijk jij al ruim van tevoren uit naar de Kerstdagen? Of zie je op tegen de verplichtingen, familiebezoek en de nodige voorbereidingen? Mogelijk krijg je te maken met Kerststress, omdat er veel te organiseren is. Misschien merk je dit lichamelijk, zoals buikpijn of hoofdpijn. Daarnaast kun je last krijgen van concentratieproblemen of overprikkeling doordat het voor jou vaak drukke dagen zijn. Wat kun je doen om Kerststress zoveel mogelijk te voorkomen? Het begint met rust vinden in jezelf en in het nu blijven. Ontdek al onze tips waarmee je toch zonder stress van de feestdagen kunt genieten!

Kerststress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is Kerststress?

Kerststress is de stress die je voelt in de periode voorafgaand aan Kerstmis of tijdens de Kerstdagen. Zo kun je de dagen voor Kerst stress hebben doordat jij het Kerstfeest organiseert. Bijvoorbeeld door de inkopen die je moet doen en de voorbereiding van het Kerstdiner. Daarnaast wil je ook het huis graag gezellig en feestelijk maken. Bovendien kun je stress ervaren tijdens de Kerstdagen. Dit kan te maken hebben met familie, alcohol drinken of misschien zijn er bepaalde ergernissen. Ook kan het zijn dat je deze dagen gewoon te druk vindt. Wat geeft jou de meeste Kerststress? Misschien ervaar jij dit jaar ook coronastress in combinatie met Kerststress?

Wie krijgt last van Kerststress?

Wist je dat vrouwen vaker dan mannen last hebben van Kerststress? Bovendien ben je gevoeliger voor Kerststress als je jezelf herkent in de volgende kenmerken of eigenschappen:

Wat zijn de symptomen van Kerststress?

Kerststress kan zowel lichamelijke als mentale klachten geven. Dit zijn de voornaamste stress symptomen:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kerststress: 11 tips voor relaxte feestdagen

Hoe kun je stress verminderen voorafgaand aan de feestdagen, maar ook tijdens Kerst? Geef jouw zenuwstelsel voldoende rust. Ontdek onze 11 tips voor relaxte feestdagen!

Mindfulness

Doe alles met volledige aandacht, zo vergroot je jouw bewustzijn en verminder je stress. Als je dit nog lastig vindt, kan mediteren of yoga hierbij helpen. De dag mindful beginnen zal veel verschil maken. Laat mindfulness dan ook een onderdeel uitmaken van je ochtendroutine. Zorg daarnaast zoveel mogelijk voor een rustige en diepe ademhaling.

Wandelen

Probeer de week voor Kerst iedere dag minimaal een halfuur te gaan wandelen. Daarnaast is het ook tijdens de Kerstdagen een fijne manier om even te ‘ontsnappen’ aan de drukte. Wandelen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Een belangrijke daarvan is dat het direct rust geeft voor zowel je lichaam als je geest. Bovendien kun je ook gelijk van lekker bewegen en voorzie je jezelf van zuurstof en vitamine D. Zo versterk je meteen ook jouw immuunsysteem Tenslotte is het misschien een leuk idee om samen met familie te gaan bosbaden?

Genieten

Ondanks dat je misschien moeite hebt met de Kerstdagen, probeer toch te genieten. Er is altijd wel iets dat jou blij maakt, zoals een leuk gesprekje, een goed wijntje of even knuffelen met een dierbare.

Kerststress

Innerlijke rust

Luister naar jezelf. Dit klinkt misschien makkelijker dan het is. Probeer echter regelmatig stil te staan bij wat je voelt. Voel je je gespannen? Geeft je lichaam jou hiervoor misschien een signaal? Vraag jezelf ook steeds af, waar heb ik op dit moment behoefte aan? Alleen zo zul je weer innerlijke rust vinden. Gebruik je intuïtie vaker, zo kom je steeds meer in contact met jezelf.

Dankbaarheid

Vaak vinden we bepaalde dingen vanzelfsprekend waardoor we vergeten erbij stil te staan. Is bijvoorbeeld een luxe Kerstdiner wel nodig als je je beseft dat sommige mensen het minder hebben? Als je dankbaar bent, zelfs voor de kleine dingen, zal stress steeds minder kans krijgen. Het is dan tenslotte ‘ondankbaar’ om je druk te maken over misschien toch niet zo belangrijke dingen. Dankbaarheid maakt het leven zoveel mooier.

Positieve mindset

Voorkom negatieve gedachten door een positieve mindset te behouden. Zo kunnen positieve affirmaties jou hierbij helpen. Denk altijd in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Wist je dat ook de natuur ons helpt aan een positieve mindset?

Hoofd leegmaken

Je hebt nu zoveel dingen aan je hoofd dat het steeds moeilijker wordt om mentaal in balans te blijven. Regelmatig je hoofd leegmaken is dan ook echt nodig. Wist je dat je veel creativiteit en inspiratie mist als je hoofd te vol zit?

Time management

Time management is niet altijd makkelijk, maar probeer je tijd toch structureel in te delen. Plan altijd meer tijd in voor bepaalde zaken zodat je de kans op tijd tekort kunt voorkomen. Alles opschrijven zal je brein meer rust geven. Bovendien kun je door dingen op te schrijven veel makkelijker prioriteiten stellen.

Pauzes nemen

Las regelmatige kleine pauzes in, er is geen haast. De hele dag door kleine pauzes nemen werkt veel efficiënter om stress te kunnen vermijden. Neem bijvoorbeeld regelmatig tien minuten de tijd om koffie te drinken, zonder afleiding.

Hulp vragen

Als je aangeeft niet alles alleen te kunnen doen, zijn er vast wel mensen in je omgeving willen helpen. Durf je gerust kwetsbaar op te stellen, hulp vragen is geen teken van zwakte. En heb je op jouw werk teveel taken, kijk dan of je werk zou kunnen delegeren

Self care

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar maak tijd voor jezelf  Zo is bijvoorbeeld een massage fijn om zowel lichaam en geest te laten ontspannen. Gun jezelf dagelijks tijd voor self care Geef jezelf daarnaast naar behoefte supplementen bij stress, zoals magnesium

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kerststress

Kerststress? Geef en gun eerst jezelf rust

Kerst is een mooie tijd dat in het teken staat van samenzijn. Toch kan Kerst voor sommigen juist een stressvolle periode zijn. Tenslotte is er vaak veel te regelen, maar ook kan er sprake zijn van emotionele stress. Hoe kun je dan toch ontspannen de Kerstdagen doorkomen? In deze drukke, maar ook onzekere tijd, is het belangrijk om ook jezelf als prioriteit te stellen. Alleen zo zul je stress de baas kunnen blijven. Zo gun je jezelf liever de hele dag door kleine momenten van ontspanning en zelfzorg. Bovendien ga je structureel, maar ook bewust aan het werk. Dit geeft meer rust in je hoofd  Tenslotte kun je soms ook best afstand nemen van de drukte door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan. En misschien zijn de Kerstdagen wel een mooi moment om meer te ontdekken over zelfliefde?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Ruud Dorlas schreef:

    Ik las dit artikel ‘kerst-stress’ middenin de zomer. Op zoek naar een heel ander onderwerp. Maar ik herken het verschijnsel wel, zoals veel volwassenen: Het ‘nog heel veel moeten doen rond kerstdagen en einde van het jaar’. Zowel voor voorbereiding voor de feestdagen als voor klussen die nig af moeten voor het eind van het jaar. Mijn ‘rustpunt’ tijdens deze hectische dagen is: me verdiepen in wat de essentie van kerstfeest is. En wat dat voor mij betekent als christen. Ja, net als met mindfullness moet je daar wel regelmatig even bewust voor gaan zitten tijdens zo’n hectische periode. Maar dat is dan mijn manier om in deze periode mezelf de rust te gunnen.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven