Zoeken

Zoeken sluiten

Kernkwaliteiten

maandag 10 april 2023

Onlangs publiceerde wij een blog over competenties en hoe je die in kunt zetten voor meer stressbestendigheid. In dit blog gaan we het hebben over kernkwaliteiten. Kernkwaliteiten gaan namelijk hand in hand met jouw competenties. Het één bestaat niet zonder het ander. Maar hoe onderscheid je deze twee van elkaar? En hoe weet je wat jou kernkwaliteiten zijn? Daarnaast kun je je kernkwaliteiten nog verder uitwerken in een tabel voor kernkwadranten en er zo achter komen waar jouw allergie zit en wat je valkuil is. In dit blog leggen we uit wat kernkwaliteiten zijn en richten we ons op het ontwikkelen hiervan door middel van een kernkwadranten tabel.

Kernkwaliteiten zorgzaam

Wat zijn kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die je van nature in je hebt zitten, waar je ook een vaardigheid van kunt maken. Het is iets waar je mee geboren bent en hoort bij jou als persoon. Het zegt verder niets over je intelligentie of verstandelijk vermogen, of over het niveau van jouw opleiding. Wanneer jouw beste kernkwaliteit het hebben van een empathisch vermogen is, dan is dat empathische vermogen net zo groot als je een praktische opleiding volgt via het VMBO als wanneer je een theoretische opleiding zou volgen op het VWO. Iedereen heeft zodoende een eigen, uniek gevormde, kernkwaliteit die behoort tot jouw persoonlijke eigenschappen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Met de bestaande kernkwaliteiten is een schema ontwikkeld voor de kernkwadranten. De bedenker hiervan is Daniel Ofman. We komen hier later in dit blog op terug.

Verschil competenties en kernkwaliteiten

Competenties en kernkwaliteiten lijken dusdanig op elkaar dat ze al snel met elkaar worden vergeleken. Echter is er een groot verschil tussen de twee. Competenties zijn vaardigheden of ‘skills’ die je aan kunt leren. Je kan naar school om te leren hoe je oudere mensen moet verzorgen. In feite leer je de basis van het leveren van goede zorg. Iemand wassen, helpen aankleden en zorgen dat iemand goed voor de dag komt is een vakbekwaamheid die je aanleert. Dit betekent niet per definitie dat je ook zorgzaam bent. Zorgzaam zijn is een kernkwaliteit die je van nature hebt of niet. Sommige van ons hebben zich wel eens afgevraagd waarom een bepaald persoon in de zorg werkt. Zijn of haar competenties waren prima op orde maar miste de kernkwaliteit om zorgzaam en meelevend te zijn.

Kernkwaliteiten herontdekken

Wie ben jij?

We hebben het hierboven al even benoemd: Je kernkwaliteiten zijn niet afhankelijk van je opleidingsniveau. Het gaat er in deze ook niet om wie je wil zijn of wat jij in je mars hebt te kunnen worden, maar wie jij bent als persoon. Om even terug te komen bij bovenstaand voorbeeld: Als jij droomt van een baan in de zorg maar je beschikt niet over de juiste kernkwaliteiten zoals zorgzaam, begaan en geduldig, kun je bij jezelf te rade gaan of dit wel de juiste richting is voor jou. Dit zegt niet dat jij deze baan in de zorg niet aankunt, maar vertelt je misschien wel dat jij in een andere functie veel beter tot je recht komt.

Indien je nog zoekende bent naar wat jouw kernkwaliteiten zijn, is het een idee een Johari Venster voor jezelf in te vullen. Laat deze door meerdere mensen in je omgeving aanvullen en ontdek een nieuwe persoonlijke eigenschap.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kernkwadranten

In dit blog richten we ons vooral op de kernkwaliteiten zelf, maar je kunt ze ook uitwerken in een tabel van kernkwadranten. Op die manier kom je er achter wat jouw allergie en valkuil is. Wil je weten hoe kernkwadranten werken? Hier is al een uitgebreide blog over. Lees meer over kernkwadranten. Om niet in herhaling te vallen leggen wij in dit blog de beknopte versie uit. Het gaat er in deze om dat je weet hoe je je kernkwaliteiten in een schema kunt zetten.

Zoals eerder beschreven is de bedenker van het kernkwadranten tabel Daniel Ofman. Dit tabel wordt vooral gebruikt als communicatietool tussen verschillende persoonlijkheden. Het idee hierachter is dat er geen vervelende personen bestaan maar dat er wrijving kan ontstaan tussen verschillende persoonlijkheden. Iedereen heeft verschillende eigenschappen en niet alle kernkwaliteiten sluiten effectief op elkaar aan. Je kunt je voorstellen dat een introvert persoon het lastig vindt om met iemand om te gaan die extreem extravert is. Dat maakt de extraverte persoon geen vervelend iemand, het maakt het voor de introverte persoonlijkheid lastig met diegene om te gaan. Dit werkt beide kanten op. Hieronder vind je een voorbeeld van een kernkwadrant tabel. Voor dit voorbeeld hebben we de kernkwaliteit ‘Optimist’ ingevuld. Wat is jouw kernkwaliteit en hoe zou jij dit tabel invullen?

Kernkwadranten tabel voorbeeld - Liberi

Omgaan met je allergie

Door jouw kernkwaliteiten uit te werken in het schema van kernkwadranten krijg je overzicht in welke persoonlijkheden beter bij jou passen, maar ook in wat je allergie is. Je komt in je gehele leven personen tegen die allen een unieke persoonlijkheid hebben. Veelal zoek je de personen in je omgeving uit op de eigenschappen die het beste bij jou passen. Echter heb je het niet altijd voor het zeggen. Zoals bijvoorbeeld op de werkvloer of wanneer je te maken krijgt met mensen buiten je persoonlijke kring om.

Wanneer iemand in jouw allergie zit, probeer je dan te bedenken: Ligt het aan de andere persoon of ligt het aan hoe jij met de totaal tegenovergestelde persoonlijkheid omgaat? Geef jij je allergie de ruimte om te groeien, of geef jij de andere persoonlijkheid de ruimte te zijn wie hij of zij is? Veelal heeft de andere persoon er geen weet van dat hij of zij in jouw allergie zit.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kernkwaliteiten herontdekken

In ons leven gaan we door verschillende fases heen. Niet alleen fases van persoonlijke ontwikkeling en groei, maar ook periodes van stress, burn-out en depressie kunnen een onderdeel van je leven worden. Dan is het niet zo vreemd als je even niet meer weet wat jouw kernkwaliteiten zijn. Het kan ook zijn dat je twijfelt of de persoonlijke eigenschappen die je kent van jezelf wel echt jouw kernkwaliteiten zijn. Dit is niks om je voor te schamen, het is nooit te laat jezelf nog beter te leren kennen.

Samen met een professionele coach ga jij op zoek naar jouw unieke kernkwaliteiten. Wellicht kom je er tijdens wandelcoaching wel achter dat je veel meer kernkwaliteiten hebt dan je in eerste instantie dacht. Het is niet alleen het vergrote van je zelfkennis maar ook een herontdekking van de mogelijkheden die je hebt nog verder te groeien dan je al deed.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven