- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Heb je wel eens gehoord van kernkwadranten? Zo niet, lees dan absoluut deze blog. Zeker wanneer je last hebt van stress. Kernkwadranten vormen een schema op basis van jouw kernkwaliteiten. De kernkwadranten kunnen jou een hoop leren over jezelf. Ik zie ze als een zeer goede manier om meer over jouw stress te weten te komen. Door te werken met deze schema’s kun je zorgen voor meer bewustwording. Hierdoor kun je antwoorden krijgen op vragen die je hebt over jouw stress. Stress is namelijk iets dat je in veel gevallen zelf kunt oplossen of verminderen. Om dit te kunnen doen, moet je het eerst begrijpen. Hier zijn diverse methodes voor, waarbij de kernkwadranten zeer toegankelijk zijn.
Kernkwadranten worden gemaakt op basis van jouw kernkwaliteiten. Iedereen heeft specifieke kernkwaliteiten. Voor elke kwaliteit geldt echter ook dat deze specifieke valkuilen heeft. Met kernkwadranten breng je deze kwaliteiten en de bijbehorende valkuilen in kaart. Deze schema’s werken met vier verschillende elementen: de kernkwaliteit, de valkuil, de uitdaging en de allergie. “Allergie” moet je hier natuurlijk niet zien als een letterlijke allergie, maar als iets waar je absoluut niet tegen kunt. Voordat we invulling geven aan de kernkwadranten, is het handig om te weten wat deze vier elementen betekenen.
De vier elementen van het kernkwadrant zijn aan elkaar gelinkt en vormen samen een totaalplaatje van jouw kernkwaliteiten, dus met de voordelen en mogelijke nadelen. Het werkt als volgt: elke kernkwaliteit vormt een valkuil bij te veel van het goede. Daarom heb je de uitdaging om met het positief tegenovergestelde deze uitdaging te omzeilen. Maar schiet je hierin weer door, dan kom je uit bij de allergie: iets waar je met jouw specifieke eigenschap totaal niet tegen kunt. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook naar anderen toe. Met iemand die een eigenschap heeft die tegenovergesteld is aan die van jou, kun je niet altijd door één deur. Daarom kunnen tegengestelde karakters soms botsen.
In de volgende alinea behandel ik een aantal concrete voorbeelden waardoor dit schema herkenbaar en toepasbaar wordt. In de basis komen kernkwadranten erop neer dat je een goede eigenschap onder de loep neemt. Waarvoor zorgt deze goede eigenschap? En op welke manier maakt deze eigenschap jouw kwetsbaar en wat gebeurt er wanneer je hier juist te ver in doorslaat?
Kernkwadranten zijn niet moeilijk te begrijpen wanneer je deze in gaat vullen. Laten we eens een aantal kernkwaliteiten nader bekijken en op basis hiervan kernkwadranten invullen. Dan zie je precies wat dit doet. Ik kies in deze blog voor de volgende kernkwaliteiten: behulpzaamheid, bescheidenheid, creativiteit, geduld, loyaliteit, optimisme en zelfverzekerdheid. Aan de hand hiervan illustreer ik de voorbeelden van valkuilen, uitdagingen en allergieën. Vervolgens zul je de verhoudingen tussen de vier verschillende onderdelen (kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie) kunnen doorgronden. Dan kun je ook kernkwadranten toepassen op jouw eigen specifieke eigenschappen en kernkwaliteiten.
Als behulpzaamheid jouw kernkwaliteit is, dan is opoffering jouw valkuil. Door je behulpzaamheid loop je namelijk het risico om aan je eigen belangen voorbij te gaan omdat je een ander op de eerste plaats zet. Je uitdaging is autonomie: hoe kun je goed blijven functioneren en je eigen boontjes doppen, terwijl je wel behulpzaam blijft? Je allergie is egoïsme. Egoïsme is namelijk precies het tegenovergestelde van behulpzaamheid. Egoïsme is een eigenschap die behulpzame mensen absoluut niet kunnen waarderen in een ander en die zij zelf nooit hopen te ontwikkelen.
Bescheidenheid is een kernkwaliteit die je siert. De valkuil is echter dat je onzichtbaar wordt. Iemand die te bescheiden is, zal vaak over het hoofd worden gezien. Je uitdaging is daarom om jezelf te profileren: jezelf zichtbaar te maken zodat mensen jouw kwaliteiten herkennen. Je allergie is arrogantie. Het tegenovergestelde van bescheidenheid. Hier heb je een hekel aan en dit zul je zelf ook nooit worden, tenzij je gaat overcompenseren.
Met creativiteit kun je dingen gedaan krijgen waar anderen niet toe komen. De valkuil is echter wel dat je verzand raakt in chaos. Daarom is het jouw uitdaging om te zorgen voor discipline, zodat je dingen gedaan krijgt. Dit overigens zonder door te slaan in bureaucratie, want daar zijn creatievelingen allergisch voor, omdat dit volledig tegen hun natuur ingaat.
Geduldigheid wordt beloond, maar niet wanneer het leidt to passiviteit. Iemand die maar blijft afwachten, krijgt niets gedaan. Daarom is het de uitdaging voor geduldige mensen om daadkrachtig te zijn. Dit zonder drammerig te worden, want dat gaat volledig teven hun natuur in.
Loyaliteit is een eigenschap die valt te prijzen. Maar de valkuil is dat je als loyaal persoon te onderdanig wordt. Daarom is vertrouwen hebben in jezelf een uitdaging. Dit maakt oneerlijkheid tot je allergie. Loyale personen staan recht tegenover mensen die niet te vertrouwen zijn.
Met optimisme geef je kracht en houdt je op de been. Maar pas op dat optimisme niet doorslaat in naïviteit. Het is jouw uitdaging om realistisch te blijven, zonder dat pessimisme de overhand krijgt.
Zelfverzekerdheid is een ontzettend fijne kernkwaliteit die je veel kan brengen. Maar pas op dat dit geen arrogantie wordt. Je uitdaging is om – ondanks je kwaliteiten – bescheiden te blijven, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jouw zelfverzekerdheid gaat afvlakken naar middelmatigheid. Want middelmatigheid en een gebrek aan zelfvertrouwen is iets waar zelfverzekerde mensen niet tegen kunnen.
Kernkwadranten worden veelvuldig gebruikt. Bijvoorbeeld door psychologen. Kernkwadranten worden gezien als uitstekende oefening. Je doet ermee aan zelfreflectie, benoemt je sterke punten maar brengt tegelijkertijd ook mogelijke problemen in kaart. Door kernkwadranten toe te passen op jouw belangrijkste eigenschappen kom je er misschien achter wat jou blokkeert. Veel psychologen laten je dan ook deze schema’s invullen als onderdeel van een oefening.
Ook bij Liberi maken wij hier veelvuldig gebruik van. Dat doen wij waak tijdens onze wandelcoaching. Wij kiezen niet voor een statische oefening, maar gaan er echt mee aan de slag. Tijdens een wandeling in de natuur met jou coach ga je in op de vier kernkwadranten die horen bij jouw kerneigenschappen. Je zult ervaren dat dit tot nieuwe inzichten en zelfs doorbraken kan leiden.
Zie je hoe de kernkwadranten werken? Oefen eens met jouw eigen kernkwaliteiten en de bijbehorende kernkwadranten. Zet jouw grootste kernkwaliteiten op een rijtje en denk na over welke valkuilen deze met zich meebrengen, wat jouw uitdaging is om deze valkuil te omzeilen en welke tegenovergestelde eigenschap bij jou voor irritatie zorgt.
Jouw kernkwaliteiten in kaart brengen en oefenen met kernkwadranten kan ervoor zorgen dat je meer inzicht krijgt in je eigen persoonlijkheid, maar ook in de dingen die je stress opleveren. Je zult beter in staat zijn om mogelijke negatieve keerzijden van je goede eigenschappen te erkennen en te herkennen. Dit stelt je in staat om te bepalen wat je hier tegen kunt doen. Dat zal niet altijd makkelijk zijn en vergt wellicht oefening. De moeite loont echter, want wie zijn of haar kernkwaliteiten optimaal kan benutten, staat gelukkiger in het leven en weet beter wat hij/zij moet doen om stress te vermijden.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606