We krijgen er nogal wat voorgeschoteld in ons leven: kansen. Kansen om te leren, groeien, slagen en in sommige gevallen zelfs falen. We spreken hier niet alleen over kansen die je op professioneel vlak tegemoet kan lopen, ook in relaties en je persoonlijke ontwikkeling kom je ze regelmatig tegen. Soms heb je niet door dat er een mogelijkheid tot verandering voor je ligt en loop je het mis, een andere keer is het overduidelijk dat je een kans kan pakken en kan dat veel stress geven. Want wat als je deze kans met beide handen aanpakt? Of wanneer je het laat liggen omdat het teveel spanning geeft. Wat is de invloed op je spanning en stress in beide situaties en hoe ga je daar het beste mee om? In dit blog gaan we dieper in op het onderwerp en onderzoeken we de relatie met stress.
Kansen presenteren zich vaak op een onverwacht moment. Wanneer je een kans met beide handen aanpakt, kom je direct in een onbekend gebied terecht. Veelal moet je uit je comfortzone stappen en word je geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden om te groeien. Je krijgt bijvoorbeeld een hogere of nieuwe functie aangeboden, je neemt de sprong om je eigen bedrijf te beginnen of leert iemand kennen waar je relatie mee wilt beginnen. In feite zijn dit allemaal positieve kansen die je zelfvertrouwen kan laten groeien, maar je ook nieuwe vaardigheden en inzichten kan bieden. Ongeacht wat de uitkomst is.
“Kansen zijn er om te pakken”, wordt er veel gezegd. En of de uitkomst nu negatief of positief is, er zitten nogal wat positieve effecten aan het benutten van je kansen.
Misschien wel het belangrijkste positieve aspect: persoonlijke groei. Door kansen te benutten ga je nieuwe ervaringen aan. Je leert niet alleen wat nieuws over hoe het leven kan lopen, maar je leer ook meer over jezelf, wat je aankan, wat je durft en hoe je dit aanpakt. Een win-win situatie.
Ongeacht de uitkomt, je bent uit je comfortzone gestapt en hebt iets gedaan wat je anders misschien niet zou doen. Dit is goed om je zelfvertrouwen te vergroten. Je laat zien dat je in staat bent een uitdaging aan te gaan.
Iedere kans die je pakt kan twee kanten op draaien: Het gaat goed of het gaat niet goed. Wanneer de uitkomst positief is, zal dit een positief effect hebben op je leven. Nieuwe deuren gaan open en er komen weer nieuwe kansen voor in de plaats.
Niet alle kansen die we krijgen worden, bewust of onbewust, benut. Wanneer je er bewust voor kiest een kans niet aan te pakken komt dit veelal voort uit twijfel, angst, gemakzucht of de mogelijkheid tot groei past simpelweg niet bij je. Het negeren van kansen kan soms leiden tot gevoelens van spijt of frustratie. Er zal altijd wel een stemmetje ergens in je hoofd blijven zitten die zich afvraagt ‘Wat als…’. Daartegenover staat het gevoel van stilstand. Je zit er op zich comfortabel bij, maar mist het bevredigende gevoel in je leven dat je doelen nastreeft.
We kunnen nu eenmaal niet alle kansen die we krijgen in het leven aanpakken. Hierom is het belangrijk om een goede afweging te maken welke je laat groeien en waar jij beter van wordt, en welke mogelijkheden misschien kunnen wachten tot later. Maar wacht niet te lang, want je kan door het lange nadenken ook kansen mislopen en hier hangen helaas ook wat negatieve gevolgen aan.
“Spijt is een hinkende bod”, ofwel: Spijt komt altijd achteraf. Dit kan ook gebeuren wanneer je bepaalde kansen niet benut. Veelal gaat de spijt dan samen met frustratie omdat je ziet dat iemand anders wel beter is geworden door het aanpakken van de mogelijkheid
Je hoeft niet alle kansen aan te pakken die je krijgt, maar veel kansen laten liggen zorgt er uiteindelijk voor dat je leven tot stilstand komt. Het kan een tijdje rust geven door te blijven waar je bent, maar wij mensen zijn ingesteld op groei en progressie.
Je weet nooit wat je mist als je het niet aangaat. Iedere kans die je krijgt, geeft je de mogelijkheid om te groeien en leren. Misschien kom je er wel achter dat je bepaalde talenten had waar je nooit vanaf wist. Dat weet je niet als je kansen niet benut.
Er zijn altijd twee kanten van een medaille en zo ook met kansen. Kansen benutten of mislopen, ze dragen beide factoren mee die stress kunnen veroorzaken. Drie factoren steken hier met kop en schouders bovenuit.
Wanneer je kansen benut komt er altijd wel een vorm van onzekerheid naar de voorgrond. Lukt het je wel om er alles uit te halen? Kan je het aan? Durf je uit je comfortzone te stappen?
Bij een nieuwe uitdaging of project komt ook het gevoel te willen presteren. Hier is het wel belangrijk waakzaam te blijven dat de druk niet te groot wordt. Een te hoge prestatiedruk kan stress veroorzaken, helemaal wanneer er veel op het spel staat.
Ook hier komt spijt en frustratie terug. Je kan spijt hebben een kans niet te benutten of juist spijt dat je het wel hebt aangepakt, maar het niet is gelopen zoals je had gewild. Je kan hier niet alleen veel stress van hebben, maar het kan ook een negatieve kijk op de toekomst geven.
Het blijft altijd een gok of je een kans moet benutten of laten liggen en wat de uitkomst daarvan zal zijn. Wanneer je last hebt van een verminderd zelfvertrouwen of je bent onzeker, zal je eerder kansen laten liggen dan ze aanpakken. Zonde, want iedereen verdient het om af en toe een mooie kans te kunnen pakken in zijn of haar leven. Je kan hier zelf wat aandoen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een goed plan en regelmatige evaluatie, de fouten die gemaakt zijn te zien als lessen en natuurlijk tussendoor goed op je zelfzorg te letten. Indien de combinatie van dit alles je teveel lijkt, of je hebt moeite hier goed inzicht in te krijgen, kan het nooit kwaad hulp in te schakelen van een professionele coach.
Om controle te houden op spanningen en stress ga je aan de slag met wandelcoaching. Dit kan je combineren met Acceptance Commitment Therapy of Cognitieve gedragstherapie om inzicht te krijgen op je gedrag die ervoor zorgt dat de stress je teveel wordt. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606