Zoeken

Zoeken sluiten

Kamerplanten tegen stress? Hoe een groen huis je stress reduceert

dinsdag 4 juli 2023

Er is in het verleden al een keer een blog geschreven over tuinieren tegen stress. Het mag duidelijk zijn dat jezelf begeven tussen groen goed is voor je lichaam en geest. Maar in de winter merken we dat we ons minder vaak in de tuin begeven. Het weer vraagt er niet om en nog een belangrijk feit: Niet iedereen heeft een tuin. Gelukkig is overal een oplossing voor en zo ook voor dit dilemma. Hoe groot of klein je huis ook is, er is altijd ruimte voor een kamerplant. Het staat niet alleen erg gezellig, het is ook erg goed voor je gezondheid. En ben je er al van op de hoogte dat er kamerplanten bestaan die stress reduceren? In dit blog vertellen we je er alles over.

Kamerplanten zijn gezond
Je huis gezond houden
Kamerplanten werken stress verlagend
Planten op de werkvloer
Steeds meer groen in dagbesteding
Welke kamerplanten tegen stress?
Een extra helpende hand tegen stress

Een huiskamer vol kamerplanten. Het ziet er niet alleen gezellig uit, maar is ook nog eens erg gezond.

Kamerplanten zijn gezond

De wereld verandert tegenwoordig zo snel dat we bijna vergeten waar we vandaan komen. Vooral in drukke steden raken we de verbinding met de natuur steeds iets meer kwijt. En dat terwijl we volledig afhankelijk zijn van die natuur. Tuinen worden betegeld en noemen we onderhoudsvrij, huiskamers moeten strak ingericht zijn en we hangen liever een duur schilderij aan de muur dan dat we een gezonde kamerplant neerzetten. Terwijl kamerplanten eigenlijk onmisbaar zijn voor een gezond huishouden. Luchtvervuiling beperkt zich niet alleen tot de buitenmuren van je huis. Uit onderzoek van NASA blijkt dat planten de chemische stoffen benzeen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen en om kunnen zetten in niet schadelijke stoffen. Alleen al voor gezonde luchtkwaliteit is het hebben van kamerplanten een goed idee.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je huis gezond houden

Het hebben van kamerplanten is niet alleen gezond voor de mensen in huis, maar ook voor het huis zelf. Planten hebben voornamelijk zuurstof, water en licht nodig. Indien jij de kamers in je huis nauwelijks ventileert, sterven je planten langzaamaan af. Zonde natuurlijk, want het is nog nooit zo gezellig geweest in je woning sinds je planten hebt. Wat ook belangrijk is om te weten: De zuurstof in je huis kan wel tot 5 keer schadelijker zijn indien je niet regelmatig een raam openzet. Hierom is het belangrijk iedere dag je huis even te laten luchten. Nog beter is wanneer je de mogelijkheid hebt ergens een raam open te laten staan. In de winter kan dat wat koud zijn, maar indien je een ventilatierooster hebt is dit ook prima.

Kamerplanten werken stress verlagend

We hebben goed nieuws voor wanneer je huis rijkelijk gevuld is met kamerplanten, maar je het toch niet kon laten weer een nieuwe aan te schaffen: Uit onderzoek is gebleken dat kamerplanten niet alleen stress verlagend zijn, maar het ook helpt angsten te verminderen. Verschillende experts buigen zich al jaren over de effecten van de natuur op onze geestelijke gezondheid. Het zou helpen je concentratie te verbeteren, oververmoeidheid te reduceren en een positief effect hebben op bijvoorbeeld depressies. Zij konden aantonen dat mensen die in een gebied wonen waar veel groen is aanzienlijk minder stressklachten ervaren dan personen die weinig van de natuur zien. Als je partner je de volgende keer wederom zuchtend aankijkt omdat je wéér een nieuwe plant hebt gekocht, kun je het goed weerleggen met het onderzoek.

Een kantoorruimte met kamerplanten.

Kamerplanten op de werkvloer

Laten we alle positieve effecten van kamerplanten niet alleen beperken tot onze huiskamers. Indien de situatie het toelaat is het een uitstekend idee je werkomgeving ook te verrijken met een aantal potten puur natuur. Want ook hier is onderzoek naar gedaan en is aangetoond dat het hebben van planten op kantoor productiviteit verhoogt. Soms wel met 15%. Het groen geeft rust in de werksfeer en werkt ook hier stress verlagend. Daarbij geeft het onderzoek aan dat collega’s onder elkaar emotioneel meer betrokken zijn en mentaal een stuk weerbaarder. En de verzorging van die planten? Er is altijd wel een werknemer of collega die graag de verantwoording op zich wil nemen de planten te verzorgen. Wat ook weer goed is voor het zelfvertrouwen en geeft een fijne afwisseling van de werkzaamheden.

Steeds meer groen in dagbesteding

We mogen het een positieve ontwikkeling vinden dat we tegenwoordig steeds meer initiatieven voorbij zien komen die te maken hebben met werken met de natuur. Niet alleen in onze huiskamers, ook in verschillende soorten dagbestedingen. Hier kijken we bijvoorbeeld naar activiteiten voor mensen die lijden aan dementie. Vroeger kwamen zij niet verder dan een het spelen van een spelletje of samen koffie drinken. Tegenwoordig zie je steeds meer activiteiten rondom het bijhouden van tuinen, het onderhouden van moestuintjes of het verzorgen van kamerplanten. Dit is niet alleen gezond voor de leefomgeving, maar ook voor de mentale gezondheid van de deelnemers.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Welke kamerplanten tegen stress?

Kamerplanten over het algemeen werken stress verlagend, maar er zijn een aantal specifieke planten die net dat stapje extra doen om jou gezond te houden. Onderstaande planten zijn een must-have voor een gezonde leefomgeving.

Vrouwentong

Stipt op nummer 1 staat de vrouwentong, oftewel de Sansevieria Trifasciata. Naar het schijnt kan deze plant maar liefst 107 soorten schadelijke stoffen zuiveren en stoten ze in de nacht veel zuurstof uit. Goed voor je ochtendhumeur en je energie. Deze plant is uitermate geschikt voor op je slaapkamer en zeer makkelijk in onderhoud.

Aloë Vera

Wie kent deze plant niet? De kans is groot dat je ergens in huis een crème of shampoo hebt met ingrediënten van deze plant. De Aloë Vera wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor allerlei cosmetische, maar ook medische oplossingen. Het wordt ook wel de ‘wonderplant’ genoemd. Wanneer je deze plant in huis hebt, wordt de zuurstof in je woning gezuiverd, maar ook neerslachtigheid zou kunnen verminderen met deze plant in je buurt.

Een Aloë Vera kamerplant in pot. Ook wel bekend als de wonderplant.

Munt

Eigenlijk is het geen plant, maar vanwege het positieve effect willen we dit kruid toch benoemen. Ruiken aan een muntplant schijnt kalmerend te werken en je stressniveau te verlagen. Dat je er ook thee van kan zetten is een fijne bijkomstigheid.

De Rhipsalis

Een bijzondere kamerplant want deze heeft een kalmerende werking. Met deze plant in huis zou je minder spanningen ervaren. Wat wel belangrijk is om te weten: Deze plant is giftig waardoor het niet de beste optie is indien je kleine kinderen of huisdieren hebt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een extra helpende hand tegen stress

Na dit blog moge het duidelijk zijn dat kamerplanten een zeer positief effect hebben op jouw mentale gezondheid. Maar laten we eerlijk zijn, het is geen wondermiddel die ervoor zorgt dat jouw stress volledig verdwijnt. Vooral wanneer je kampt met burn-out klachten is dit niet dé oplossing, al kan het wel een goed begin zijn. Liberi ondersteunt jou, samen met een professionele coach, grip te krijgen op je stressklachten. Wandelcoaching is een uitstekende manier om kennis te maken met de helende werking van de natuur. Dit kan dusdanig positief ervaren worden dat binnen de kortste tijd je woning vol planten staat.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven