Je kent jongleren vast ook van het circus. De jongleurs gooien verschillende ballen in de lucht en weten deze in de lucht te houden door ze om en om op te vangen en weer omhoog te gooien. Wie heeft het zelf niet eens geprobeerd? Met twee of drie ballen gaat het voor velen nog wel. Maar wat de circusartiesten doen, vraagt veel geduld en oefening. Waarom zijn zo velen van ons in het dagelijks leven aan het jongleren met te veel ballen in de lucht?
In deze blog nemen we het jongleren als symbool voor de taken en verantwoordelijkheden die wij ‘in de lucht proberen te houden’. Veel mensen ervaren druk en spanning, omdat ze meer ballen in de lucht proberen te houden dan ze aankunnen. Dat gaat vaak eventjes goed, maar er komt een moment dat je er één laat vallen. En dan volgen er meestal meer…
Het wereldrecord voor het grootste aantal ballen dat gedurende vijftien vangen in de lucht gehouden kon worden, staat op veertien ballen. Alex Barron, de man die met jongleren dit record op zijn naam heeft staan, deed dit niet zomaar van de ene op de andere dag. Hij heeft uren en uren geoefend. Telkens met weer een bal erbij. Je zou kunnen zeggen dat hij met veertien ballen op zijn ‘max’ zat, maar dit hield hij zeker geen twee minuten uit!
Hoe meer ballen je op je hand neemt, hoe moeilijker het wordt. Hoe meer taken, verantwoordelijkheden en to-do’tjes jij op je neemt, hoe meer energie dit van je vraagt. Je zult dus vaker rust moeten nemen of pauze moeten houden. Natuurlijk kun je – net zoals met jongleren – geoefend raken in bepaalde taken. Iets dat je nog aan het leren bent, kost tijd. Als je het duizend keer gedaan hebt, ben je er veel minder tijd en energie aan kwijt. Je zou kunnen stellen dat het een lichter balletje is geworden. Maar vergeet niet dat het net zo goed een balletje is dat in de lucht gehouden moet worden!
De grote vraag hier is natuurlijk: wil jij al die ballen in de lucht houden? Wil je jongleren zonder stress, dan is het belangrijk om het aantal ballen te hebben dat past bij jouw kwaliteiten en capaciteit. We kunnen ook zeggen: het aantal ballen moet passen bij jouw draagkracht. Is je draagkracht groter, dan kan je meer ballen aan. Maar als jouw draagkracht lager is – om wat voor reden dan ook – dan is het noodzakelijk om het aantal ballen aan te passen naar beneden.
Misschien kan je normaliter best met een spreekwoordelijke negen ballen in de lucht functioneren. Met genoeg rust en tijd voor jezelf lukt het jou al je dagelijkse verantwoordelijkheden aan te kunnen. Daarnaast is er genoeg ruimte voor ontspanning, spel en plezier. Maar wat nu als je fysieke gezondheid het laat afweten? Je wordt bijvoorbeeld telkens ziek en je herstelt ook niet snel. Dan is jongleren met negen ballen ineens heel stressvol!
Op het moment dat jouw draagkracht – zoals in het bovenstaande voorbeeld door ziekte – afneemt, is het zaak te kijken wie bepaalde verantwoordelijkheden of taken over kan nemen. Wat kan je delegeren? Waar is het noodzakelijk dat je hulp vraagt? Mogelijk kom je jezelf hierbij tegen, want heb je wel geleerd om hulp te vragen? Of ben jij altijd de ‘grote en sterke’? Mogelijk komt je ego in opstand als je toe moet geven dat je niet langer kunt jongleren met negen ballen.
Ook kan het zijn dat je stiekem neerkijkt op mensen die jongleren met minder ballen dan jij. Je vindt een zekere trots in het feit dat jij zoveel aankunt. Misschien ben je wel van mening dat anderen niet moeten zeuren, omdat jij het tenslotte toch ook kunt? Weet dan dat we allemaal met andere kwaliteiten en talenten op de wereld zijn gekomen. Jij bent misschien een ‘werkpaard’ met een grote voorraad energie, maar een ander zit nou eenmaal anders in elkaar. Die heeft een andere ‘bedrading’, zou je kunnen zeggen. En dat is niet beter of slechter. Die ander is op aarde om andere dingen te doen dan jij.
Zoals al eerder gezegd begint jongleren zonder stress met weten wat je aankunt. Het start dus allemaal met het jezelf goed kennen. Weten op welk moment van de dag je het productiefst bent, kan bijvoorbeeld al een wereld van verschil maken. Gebruik dat moment om de ingewikkeldere taken te doen die meer aandacht vragen. Een moment dat je vaak een beetje inzakt, kan je dan gebruiken om een simpele taak op werk uit te voeren, of even de was op te hangen. Ook is het voor jezelf prettig te weten waar je energie van krijgt, zodat je tijdig kunt opladen.
Ook is het van belang te weten dat we geen robots zijn die constant met eenzelfde hoeveelheid ballen kunnen jongleren. Nee, wij zijn mensen en onze energie, stemming en motivatie wisselen met de dag – sterker nog, dit kan met de minuut wisselen! Check dus regelmatig met jezelf in: kan ik het allemaal nog aan met genoeg ruimte voor ontspanning en plezier? Of ben ik nu alles dat ik in me heb aan het geven voor mijn werk, en blijft er niks meer over voor mezelf?
Wees hierin eerlijk naar jezelf, ook als de conclusie niet is zoals je zou willen. Het is helemaal niet erg om je grenzen aan te geven. Sterker nog, in een maatschappij waar het altijd maar draait om meer en beter, vraagt het juist veel moed en kracht om bij jezelf te blijven en ook je kwetsbaarheid te durven erkennen en delen. Is het voor jou tijd om hier hulp bij te zoeken? Weet dan dat onze coaches door het hele land voor je klaar staan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een intake!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606