Zoeken

Zoeken sluiten

Jobcrafting

zaterdag 2 juli 2022

Je hebt dé perfecte baan gevonden die volledig bij jou aansluit en ook over langere periode geen aspecten meebrengt die je minder leuk vindt om te doen. Je werkgeluk kan niet op en iedereen om je heen is jaloers op die geweldig baan die alleen jij hebt. Het klinkt fantastisch, echter is dit vaak een utopie voor de meeste mensen in het werkende leven. Er zijn maar weinig personen die van hun hobby hun werk hebben kunnen maken en dan nog zijn er altijd werkzaamheden die minder leuk zijn. Toch hoef je niet altijd op zoek naar een nieuwe baan. Er is een manier om die paar minder leuke taken om te zetten in werkzaamheden die in eerste instantie niet bij jouw functie hoort. Dit noemen wij jobcrafting.

super-jobcrafting

Wat is jobcrafting precies?

Iedere werkgever wil gemotiveerd personeel in dienst. Niet-oprechte motivatie prikken zij vaak snel doorheen. Soms ben je wel gemotiveerd extra werkzaamheden uit te voeren maar behoort dat eigenlijk bij een andere afdeling of functie. Door middel van jobcrafting boetseer je jouw eigen functie door extra of ander werk aan te pakken en je werk volledig naar jouw wensen te kneden. Via jobcrafting herstructureer jij jouw functie zodat jouw competenties volledig benut worden. Soms moet je daarvoor bijleren of extra skills aanleren. Zolang deze motivatie vanuit jouzelf komt en je dit ook daadwerkelijk op eigen beweging doet heet dit jobcrafting.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voor wie?

Heel simpel: Voor iedereen. We moeten nu eenmaal werken om te kunnen rond te komen en te leven. Waarom dan niet je werk ‘craften’ naar jouw wensen? Honderd jaar geleden was je misschien niet weggekomen met jobcrafting. Je deed wat je moest doen en ging daarna naar huis. In de 21e eeuw is de werkethiek gelukkig volledig veranderd en wordt het in de regelmaat gewaardeerd wanneer je net dat beetje extra laat zien. Niet voor je werkgever maar voor jezelf om je werk leuk en afwisselend te houden. Naast dat je je werk continu uitdagend houdt, gaat het ook werkstress tegen en beperkt je daarmee ook stress in je dagelijks leven. Je gaat met plezier naar je werk en kijkt uit naar de volgende werkdag.

kantoor-jobcrafting

4 manieren en 3 motivaties voor jobcrafting.

Er zijn 3 manier waarop je jobcrafting kunt toepassen:

 1.     Cognitieve jobcrafting.
 2.     Relatie jobcrafting.
 3.     Taken jobcrafting.
 4.     Contextuele jobcrafting.

Naast de 3 manieren van jobcrafting, bestaan er ook 3 verschillende soorten motivaties voor de baanboetsering:

 1.     Controle: Zelf controle houden over je werkzaamheden en skills. Zo ga je vervreemding van je werk tegen.
 2.     Zelfbeeld: Door je continue te blijven ontwikkelen en uit eigen beweging nieuwe skills aan te leren, houd je jouw zelfbeeld over je werk hoog.
 3.     Sociaal: Je komt vanzelf met meer mensen in contact zodra je jouw werk zelf gaat vormen naar wat jij leuk vindt. Je spreekt andere afdelingen, je netwerk groeit en daardoor ook je werkrelaties.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voorbeelden.

Er zijn tal van voorbeelden te noemen die jobcrafting uitleggen. Hier vind je een aantal voorbeelden die passen bij de manieren van jobcrafting:

 • Taken jobcrafting:
  – Je kunt blogger zijn bij een opdrachtgever en daarnaast uit eigen beweging aanbieden het sociale media kanaal bij te houden. Je zelfbeeld groeit want je doet, naast wat er van je verwacht wordt, net dat beetje extra waar je ook goed in bent. Een win-win situatie voor beide partijen.
  – Je bent verkoopmedewerker in een winkel en werkt die nieuwe medewerker extra in zonder dat dit van je gevraagd wordt.
 • Relatie jobcrafting:
  – Als vakkenvuller bij een supermarkt vraag je andere medewerkers hoe het gaat en of ze ergens tegenaan lopen. Je bent begaan met je collega’s in het bedrijf, ook al werken zij niet op dezelfde afdeling. De relatie tussen de afdelingen wordt hierdoor sterk verbeterd en is in het voordeel van de werksfeer en omgang met collega’s.
  – Die ene schoonmaakster in het ziekenhuis die de patiënten zowat bij naam kent? Een perfect voorbeeld van relationele jobcrafting. Ze ziet zichzelf niet als schoonmaakster maar als onderdeel van het grote geheel. Het grotendeel van de mensen of patiënten zal positief over haar spreken omdat ze net dat ene stapje extra doet.

happy-jobcrafting

 • Cognitieve jobcrafting:
  – De meeste mensen hebben een vaste kapster of, tegenwoordig, een vaste tatoeëerder. Je kan het op zo een moment bij 1 taak houden: haren knippen of een tattoo zetten en het daarbij laten. Toch heb je in de regelmaat een band opgebouwd met je vaste haarkunstenaar en motiveert hij of zij je te praten over je leven en zal er een volgende keer op teruggekomen worden.
  – Jouw psycholoog heeft extra aandacht voor jou als persoon, buiten de zorgvraag om waar je oorspronkelijk voor binnenkomt. Ze weet dat jouw hobby het verzorgen van planten is en neemt een keer een nieuwe kamerplant voor je mee. Hier is wel een dunne lijn tussen professionaliteit en té persoonlijk worden. Echter zolang je elkaar thuis niet opzoekt mag je hier nog spreken over cognitieve jobcrafting.
 • Contextuele jobcrafting:
  – Je richt je kantoorruimte leuker in en hangt wat leuks op om zo de witte muren meer kleur te geven. De werksfeer verbetert hierdoor aanzienlijk en je collega’s vinden het een stuk leuker zo op kantoor te zitten.
  – Niet iedereen is een 9-5 persoon. Je merkt dat jij beter functioneert als je van 11.00-19.00 werkt en kunt dit ook aantonen. Een perfect voorbeeld van contextuele jobcrafting. Jij bent een stuk productiever, efficiënter en je werkgever heeft een werknemer lopen die gemotiveerder naar het werk komt. Win-win situatie.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Jobcrafting maakt jou een beter mens.

Naast dat het in je karakter moet zitten, moet je jobcrafting ook wel een beetje durven. ‘Brutalen hebben de halve wereld’ is hier wel tot zijn recht. Als je veel stress ervaart op je werk omdat je het niet redt 9 uur aanwezig te zijn is dit een prima moment dit bespreekbaar te maken of zelf initiatief te nemen en te laten zien dat jij een stuk beter functioneert wanneer je iets later begint en tot later doorwerkt. Niemand is erbij gebaad dat je eindigt in een burn-out terwijl een kleine aanpassing in je werktijd dit kan voorkomen.

Heb jij hulp nodig wat zelfverzekerder over te komen of wil je ondersteuning bij je stressklachten of die aankomende burn-out? Bij Liberi ondersteunen wij jou deze klachten te verminderen en met behulp van bijvoorbeeld wandelcoaching alles uit jezelf en je werk te kunnen halen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven