Voel jij je wel eens onzichtbaar? Of heb je zelfs het gevoel dat dit haast onderdeel is geworden van je identiteit? Laat me je dan alvast geruststellen: dit is niet wie jij bent. Het is niet je identiteit, maar je bent je op een bepaalde manier gaan gedragen waardoor je jezelf haast onzichtbaar hebt gemaakt. Let wel: ik zit hier niet met een vingertje te wijzen en te verkondigen dat het je eigen stomme schuld is. Ja, je hebt je eigen aandeel hierin, maar er is geen sprake van schuld en schaamte. Dat is niet nodig en brengt je alleen maar verder van huis.
Wij zijn kuddedieren
Laat me je meenemen in een stukje psychologie en biologie van de mens. Wij mensen zijn kuddedieren. Dat betekent dat we niet zonder elkaar kunnen leven. We floreren als we in een groep leven. Ieder heeft zijn eigen rol en plekje in het grotere geheel. In heel vroegere tijden was de groep essentieel om te overleven. Wie buiten de groep viel was eigenlijk ten dode opgeschreven. Zie jezelf namelijk maar te verdedigen tegen roofdieren. Zie jezelf maar warm te houden in een koude nacht. Je begrijpt: het was letterlijk van levensbelang om onderdeel te zijn van de groep.
Erbij willen horen
En laat dat nou precies onze hedendaagse behoefte zijn om ‘erbij te horen.’ Dit ervaren we het meest in onze puberteit. Onzekerheid, jezelf aanpassen aan de groep om er maar bij te horen, angst en de zoektocht naar wie jij zelf nu bent zijn heel normaal in deze levensfase. En ook als volwassenen blijven we deze behoefte voelen. Al zijn we als volwassenen beter in staat om de groep te vinden die bij óns past, in plaats van andersom. Je kunt dan je authentieke zelf zijn en wordt geaccepteerd in de groep. Dit gaat lang niet altijd even makkelijk. Ook volwassenen zijn lang niet altijd trouw aan zichzelf omwille van de groep.
Jezelf onzichtbaar maken
Het kan echter zo zijn dat je vrij verlegen bent aangelegd. Of dat je meer introvert bent. Misschien keek je vroeger op tegen de populaire jongens en meiden in je klas en leek het een onbereikbaar doel om daar bij te horen. Misschien werd je zelfs gepest. Het is mogelijk dat je overlevingsstrategie dan werd om jezelf onzichtbaar te maken. Als je onzichtbaar was, dan werd je in ieder geval niet lastig gevallen. Of je kon er bijvoorbeeld niet uitgepikt worden omdat je te opvallende kleding droeg. Het was voor jou de veiligste optie. Zo bleef je wel onderdeel van de groep, maar verbleef je vooral aan de zijlijn. Je had jezelf onzichtbaar gemaakt.
Jezelf onzichtbaar voelen
Mogelijk was die vrij onzichtbare positie oké voor jou in je tienerjaren. Maar misschien ben je die plek ontgroeid en schuurt het nu vooral. Je voelt je als volwassene vaak onzichtbaar, maar je wilt dit eigenlijk niet meer. Mensen zien je niet staan of walsen over je heen. Je hebt een allergie voor hele dominante mensen. Maar je realiseert je ook dat jij iets moet doen om niet meer zo onzichtbaar te zijn. Waar begin je dan?
Zichtbaar worden om maar zichtbaar te zijn
Het moet niet je doel zijn om gezien te worden om het gezien worden. Met andere woorden: alleen maar zichtbaar zijn om zichtbaar te zijn. Wat is daar het nut van? Volgens mij zijn er al genoeg mensen die dit nastreven op social media. Ik heb het niet over dit ‘oppervlakkige zichtbaar zijn’. Het gaat in deze blog om zichtbaar zijn omdat je jezelf wilt zijn. Je wilt een boodschap de wereld in brengen. Je wilt een gezond gevoel van eigenwaarde hebben. En omdat jij een gezond zelfbeeld hebt, mogen anderen jou en alles waar jij voor staat ook zien.
Zichtbaar worden op werkgebied
Op werkgebied gaat het er dan bijvoorbeeld ook over dat je jezelf mag profileren. Een CV schrijven en een sollicitatiegesprek voeren zijn voor veel mensen die zich regelmatig onzichtbaar voelen best een uitdaging. Je maakt jezelf op die manier namelijk heel zichtbaar en het kan aanvoelen alsof je enorm aan het opscheppen bent over jezelf. De kans is heel groot dat je dus een bescheiden persoon bent. Maar jouw kwaliteiten en talenten zijn uniek voor jou. De dingen die jou heel makkelijk afgaan zijn voor een ander meer werk of het kost een ander meer moeite. Je mag jouw kwaliteiten en talenten dus zeker laten zien op je CV en tijdens dat gesprek!
Wie ben jij en wat kan jij?
Ook als je al een baan hebt mag je gezien worden op het werk. En dan bedoel ik niet dat je dwangmatig probeert te laten zien wat je allemaal hebt gedaan of bereikt. Het gaat erom dat zowel jouw talenten op werkgebied gezien mogen worden, als ook jij als persoon. Wie ben jij? Wat is die wat stillere collega voor persoon? Stille wateren hebben diepe gronden, wordt wel gezegd. Durf jij wat meer van jouw ‘grond’, jouw authentieke zelf te laten zien?
Een bijkomend voordeel als je zichtbaarder wordt op de werkvloer is dat jouw kwaliteiten en talenten eerder opgemerkt worden. Dit helpt jou om sneller promotie te maken (als je dat wenst) of in de juiste functie te komen. Want misschien ligt je huidige functie je niet zo, maar de functie van de collega die binnenkort vertrekt wél. Laat je jezelf dan zien?
Ken uzelve
Als het gaat om zichtbaarheid, dan is het allereerst van belang jezelf goed te kennen. Doe zelfonderzoek en werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Weet waar jij blij van wordt en waar je goed in bent. Ontdek ook waar je minder goed in bent. Onderzoek je blinde vlekken door anderen om feedback te vragen. Want als jij zelf geen zicht hebt op wat voor persoon je nou werkelijk bent, hoe kun je jezelf dan zichtbaarder maken? Je wilt geen onechte versie van iemand anders de wereld in brengen, je wilt je authentieke zelf laten zien, toch?
Als je er moeite mee hebt om je authentieke zelf te ontdekken of je kampt met een laag zelfbeeld, dan kun je altijd de hulp van onze coaches inschakelen. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking!